• BIST 8718.11
  • Altın 2245.763
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.1462
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C

Ramazan Ayını Nasıl Geçirmeliyiz?

Ramazan Ayını Nasıl Geçirmeliyiz?
Ramazan ayı rahmet, bereket ve ibadet ayıdır. Büyük evliyalar her yıl Ramazan ayına ulaştıklarında bunun için şükrederdi.

Çünkü bu ayı iyi değerlendiren bir Müslüman cennetliklerden sayılır. Biz de bu ayı en güzel nasıl değerlendirmeli diyerek kısa bir özet çıkardık. Herkesin gücü nispetinde uymasında fayda olacak amelleri listeledik.

Ramazan ayının gündüzlerini oruçla, gecelerini de namaz, zikir, dua, tevbe ve istiğfarla geçirmeliyiz. Gecenin bir kısmında uyumalı, bir kısmında da ibadet etmeliyiz. Ayrıca, Kur'an-ı Kerim'i çok okumalıyız. Okuduklarımızı anlamaya çalışmalıyız. Anladıklarımızı da hayatımızda yaşamaya gayret göstermeliyiz.

Allah Rasûlü (s.a.s.) şöyle buyurmuşlardır:

"Ey insanlar! Selamlaşınız, yemek yediriniz. İnsanlar uykuda iken geceleyin namaz kılınız. Selametle cennete girersiniz."

"Ramazandan sonra tutulan oruçların en faziletlisi, Allah'a izafe edilen Muharrem ayında tutulan oruçtur. Farz namazlarından sonra en faziletli namaz da gece namazıdır."

Gecenin evvelinde uyuyup, ahirinde ise kalkıp namaz kılan sevgili Peygamberimiz (s.a.s.) şöyle buyurmuşlardır:

"Gece de duanın kabul olacağı bir saat vardır ki; herhangi bir Müslüman ona rastlar da dünya ve ahirete dair Allah'tan hayır dilerse, muhakkak Allah dileğini yerine getirir. Bu hal, her gecede vardır."

Ramazan ayında, kimsesizlere, fakirlere, yoksullara, komşulara, hayır kurumlarına yardımda bulunmak; onlara şefkat ve merhamet göstermek, her zaman olduğu gibi imanımızın gereğidir. Peygamber Efendimiz (s.a.s.), her zaman muhtaçları gözetir, kimseyi eli boş çevirmezdi.

Hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuşlardır: "Fukarayı arayınız, görüp gözetiniz. Siz ancak fakirleriniz sayesinde yardım görür ve rızıklanırsınız."
"Emri altındakilerin nafakasını kısmak, bir kimseye günah olarak yeter."

Günlük olarak en az bir cüz Kur'an (mümkün mertebe camide mukabele şeklinde, mümkün değilse aile ile beraber mukabele şeklinde, o da mümkün olmuyorsa bireysel olarak) okumaya çalışılmalı.

Ramazan ayı boyunca ilmihal, fıkıh ve siyer kitapları okunmalı.

Namazlar mümkün mertebe camide cemaatle, mümkün olmuyorsa ailede cemaatle kılınmalı.

Teravih namazları, en yakın camide cemaatle kılınmalı.

Gece namazları alışkanlık haline getirilmeli, Ramazan sonrasında da buna devam edilmesi için gayret gösterilmeli.

Bu ay içinde zekât farizası üzerine vacip olan herkes mutlaka bu görevi yerine getirmeli.

Tüm Müslümanlar yakınlarını, dostlarını, tanıdıkları ihtiyar, hasta ve salih insanları ziyaret etmeli.

Maddi güç ve imkânlar çerçevesinde iftar yemekleri verilmeli.

Ramazan ayı içinde, özellikle de Ramazanın son on gününde itikâfa girmek, peygamber efendimiz (a.s.)'in sünneti olan çok büyük bir ibadettir.

Ramazan ayı boyunca çocuklarla yakından ilgilenilmeli ve onlara Allah ve Peygamber öğretilmeli, tanıtılmalı..

Çocuk ve gençler de Kur'an okumaya teşvik edilmeli, tecvit kurallarını bilmeyenler Ramazan'da bu eksikliklerini tamamlamaya çalışmalı.

Ramazanın son on gününün tekli gecelerinde Kadir Gecesi'ne rastlama ümidiyle, bu günler ibadet ve zikirle ihya edilmeli.

Ramazan boyunca –özellikle- vakit namazlarındn sonra, seher vaktinde, Cuma Günü, Kadir Gecesi ve Kadir Gecesi'nin arandığı tekli gecelerde ibadet ve dua süresi artırılmalı.

Bu haber toplam 2257 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim