• BIST 9138.22
  • Altın 2325.105
  • Dolar 32.3778
  • Euro 35.0091
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Ramazan’da gıda zammı yok!

Ramazan’da gıda zammı yok!
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF), Ramazan ayı boyunca gıda ve içecek ürünlerine zam yapılmayacağını duyurdu.

Ramazan ayına sayılı günler kala gıda piyasaları ve fiyatları hakkında son gelişmeleri değerlendiren Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu, gıda ve içecek ürünlerine zam yapılmayacağını açıkladı. TGDF Genel Sekreteri Ersin Taranoğlu, zam dedikodularına açıklık getirmek üzere bugün İstanbul Swiss Otel’de gazetecilerle bir araya geldi.

Ramazan öncesinde sanayici olarak gıda ve içecek ürünlerine zam yapmadıklarını, kimsenin de fırsatçılık yapmasına izin vermeyeceklerini ifade eden Taranoğlu, küresel ısınmadan kaynaklanan kuraklık ve sel felaketlerini kullanmak isteyen fırsatçılar olabileceğine dikkat çekti. Taranoğlu, “Küresel ısınma, insanlığın ortak sorunudur. Dolayısı ile bu anlamda başta biz olmak üzere, medyanın, kamunun, sivil toplum örgütlerinin, hepimizin ortak sorunudur.

Bu sorun dünyanın önünde durmaktadır. Bitkisel ve hayvansal yağlarda ithalatçı bir ülke olmamız nedeniyle, yer noktasında dışarıya bağımlılığımız devam ettiği için buradan etkilenmeye devam edeceğiz. Güncel olarak konuşmamız gerekirse bu yılın en büyük sorunu; kuraklık ve sel sorunudur. Çünkü bu tarımı direk etkilemiştir ve fiyatlarda dalgalanmalar söz konusu olmuştur.

Ama temel gıda maddelerinde bugün Ramazan öncesi itibari ile baktığımızda da herhangi bir sorun gözükmemektedir. TÜİK’in Nisan ve Mayıs ayı fiyat endeksine baktığımızda da bir artış söz konusu değildir. Yani kuraklık vardır, sel olmuştur. Bundan dolayı bazı ürünlerde fiyat oynamaları olmuştur, ancak bu Ramazan öncesi bir stabiliteye gelmiştir. Dolayısı ile bir haksız rekabete yol açacak, bir stokçuluk söz konusu değildir.

Biz gıda sanayicileri olarak aslında sıfır stokla çalışmak isteriz. Stokçuluk bizim işimize gelmez. Bugün stokçuluk yoktur, fırsatçılık vardır. O da sel gibi doğal afet gibi bizim elimizde olmayan konularda fırsat kollayan kesimlerin işidir” dedi.

“IRAK VE UKRAYNA’DA YAŞANAN KRİZ GIDA İHRACATINI ETKİLEMEZ"

Kuraklık ve sel konusundan dolayı ortaya çıkan fırsatçıların medya ve tüketicilerin refleksi le önlenebileceğine işaret eden TGDF Genel Sekreteri Taranoğlu, Irak ve Ukrayna gibi ülkelerde yaşanan krizlerin ise ihracata yansımasının beklenmediğini kaydetti. Taranoğlu, “Ukrayna bitkisel ve hayvansal yağın hammaddesi açısından, Irak ise ihracatımız açısından çok önemlidir. Irak veya Ukrayna gibi bütün ülkelerdeki istikrarsızlıklar, ekonomik faaliyetleri direk olarak tesir etmektedir.

Ancak ne kadar istikrarsızlık olursa olsun, insanlar hayatlarına devam edecekleri için ilk fedakarlık edecekleri konu gıda değildir. Dolayısıyla harp de olsa, istikrarsızlık da olsa, sorunlar da olsa, afetler de olsa insanlar yemek yemeye devam edecektir. Dolayısıyla özel sektör bütün bu zorluklara rağmen bunun bir yolunu bulmak suretiyle gıda ihracatına devam edecektir. Ama tabii olarak bu kolay olmayacaktır. Bu sıkıntının farkında olan sektör, bu iki coğrafyayı dikkatle izlemektedir” dedi.

 

Bu haber toplam 2832 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim