• BIST 9693.46
  • Altın 2506.644
  • Dolar 32.5784
  • Euro 34.78
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C

RENG-İ HAKKARİ SANAT TOPLULUĞU

H. Aziz Hatipoğlu

Geçen yıl adını duyduğumuz ve birçok etkinlikte rastladığımız, akabinde TRT Kurdi TV'de programını izlediğimiz Reng-i Hakkari Sanat Topluluğunu merak ederek geçen gün Altay Caddesi üzerinde bulunan belediyeye ait binaya gittim.

Daha kapıdan içeri girer girmez gençlerin folklor provaları, diğer yandan çeşitli müzik enstrümanlarıyla müzik nağmeleri kulağımıza geldi. Onlarca genç bir yandan prova yapıyor, diğer yandan ellerinde def, saz, kaval ve diğer mizik aletleriyle ezgiler çalıyordu.

Kapıda Reng-i Hakkari Sanat Topluluğunun organizatörlerinden Hakkari Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ayhan Tunç karşıladı bizleri.

Hoş-beşten sonra Reng-i Hakkari ile ilgili işte bilinmeyenler ve konuşmalarımızın satırbaşları;

1-Sayın Tunç Reng-i Hakkari nasıl doğdu? Bu işe kimler ön ayak oldu?


RENG-İ HAKKARİ SANAT TOPLULUĞU

FOTOĞRAFLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN


Reng-i Hakkâri aslında gerçekleşmiş bir hayaldir. Benim göreve başlamamla beraber eksik olan bir temel taşın yani sanat ekibinin oluşturulması için Milli Eğitim Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi ve Hakkâri Belediye Başkanlığı’nın ortaklaşa imzaladıkları bir protokol sonucu 45 eğitmenle başladığımız bu yola,  sonralarında Hakkâri Valiliğinin öncülüğünde 90 eğitmen ile devam ederek sanatsal faaliyetleri yürüten bir oluşum haline geldi.

2-İsim hakkını kim verdi?

Sanat yapımızın içinde enformasyon ve AR-GE birimimiz yer almaktadır. İlk gösteri hazırlıkları yapılırken ortaya çıkan bir isimdir Reng-i Hakkâri. Ar-ge birimimiz çalışmalarında sadece Hakkâri kültüründen motiflerin yer almadığını Türkiye’nin her noktasından renklere yer verdiğimizi ve asıl hedefimiz kültürel değerlere dokunmak olduğunu savunarak

“KÜLTÜRLERİN DANSI İLE RENG-İ HAKKÂRİ”  adını vererek ilk gösterimizi Hakkâri halkının beğenisine sunduk. Olumlu eleştiriler sonrası unutulmaya yüz tutmuş değerlerimizin gün ışığına çıkmasını sağlamak için ve farklılıklara da yer vermek adına yaptığımız bütün çalışmaların tek isimle "RENG-İ HAKKARİ" ismiyle devam etmesine ve Hakkari ilimizi daha çok sanatsal faaliyetlerle adını duyurmakla yolumuza devam edeceğiz.

3-Reng-i Hakkâri Sanat Topluluğu kurulurken en büyük sıkıntıyı nerelerde çektiniz?

Çalışma alanımızın yetersiz olması, dar ve elverişsiz olması, yaptığımız her gösterinin fragman ve tanıtım müziklerinde telif hakkı aranıyor olması bunlar bizim için ciddi sıkıntılar yarattı. En azından bir stüdyo ortamı olması gerekiyor kendi kültürel müziklerimizi değerlendirmemiz ve tanıtmamız için.

4-Reng-i Hakkâri Sanat Topluluğunun mimarının giden Valimiz Sayın Cüneyt Orhan TOPRAK olduğu bilinmekte. Sayın valinin nasıl bir katkısı oldu?

Bir film repliğinde Altan ERKEKLİ’nin “Bir insan memleketini neden sever başka çaresi yoktur da ondan” sözü belki de bir kentin kaderini en iyi özetleyen cümlesiydi. 

Bir kenti kendi halkına sevdiren bir valimiz olduğu için çok şanslıydık. Sanat elimizdeki imkânlarla en güzel eseri çıkarabilmektir demişler Sayın valimiz elimize sanat adına bütün renkleri verdi ve bize dünyayı bu renklerle donatın dedi.

Tiyatro adına, resim, müzik, dans ve spor faaliyetlerinde hiçbir etkinliği kaçırmayıp gençlere çok iyi rol model olmaktadır. Reng-i Hakkâri sanat topluluğuna ve sanat merkezine esntrüman kostüm maddi ve en önemlisi manevi katkısı takdire şayandır ve bu anlamda bütün ekibim adına kendisine sonsuz teşekkür ve şükranlarımı sunuyorum.

5-Belediyeye büyük katkılar sağlayan ve yaptığı çalışmalarla halktan takdir alan Kayyum Başkan Cüneyt EPCİM’ in destekleri için diyorsunuz?

Sayın Cüneyt EPCİM’in göreve başladığı ilk günden bu yana şehrin genel görüntüsüne, çocukların yüreğine, sevincine, en önemlisi aile olgusunda birlikte vakit geçirebilecekleri yeni yaşam alanlarının inşa etmekle kalmadı, insana dokunan sosyal belediyecilik anlayışında çocuk, kadın, gençlere iyi bir hizmet anlayışı geliştirip iyi bir ekiple Hakkâri halkına geç kalınan yaşam standartlarını en iyi şekilde sergiledi. Bizlere kültür ve sanatta desteklerini esirgemeyip her çalışmamızda yanımızda olan Cüneyt EPCİM’ e ekip olarak teşekkür ediyor şükranlarımızı sunuyoruz.

6-Reng-i Hakkâri Sanat Topluluğu kurulurken önceliğiniz ne idi? Vizyonunuzu açıklar mısınız?

Kültür bir toplumun tarih yolculuğu içerisinde, kazandığı maddi ve manevi yaşam tarzıdır. Kültür, estetik, adalet, ahlak, sanat ve benzeri kavramların kişiden topluma doğru gelişerek bütünleşen davranış ve düşünüş biçimlerinin tamamıdır.

Reng-i Hakkâri oluşturulurken asıl amacımız; “kültür toplumsaldır.” Sloganıyla kendi kültürüne ve tarihsel kimliğine hiçbir kültürden etkilenmeyen ama bünyesinde birçok farklı kültürü barındıran ve akademik anlamda buna sahip çıkıp gelecek nesile aktaran bir topluluk oluşturmak ve devam ettirmektir.

Unutulmaya yüz tutmuş hikâyelerimizin, masallarımızın, destanlarımızın, halaylarımızın, araştırılarak tekrar gün yüzüne çıkartılarak bunu Dengbéjin, tiyatro, halk dansları ile Etnomüzikoloji alanda kitaplaştırılarak arşiv oluşturmaktır.

7-Şaun için Reng-i Hakkâri Sanat Topluluğunda hangi sanat dallarında hizmet veriyorsunuz? Bunları sıralar ve çalışmalar hakkında bilgi verirmisiniz?

Sanat Topluluğumuz müzik, sahne sanatları ve gösteri sanatları çalışmalarını sadece eğitmenler boyutunda yürütürken, farklı branşlardan da eğitim vermektedir. Bunları sıralarsak;

Tiyatro, Yaratıcı Drama, piyano, Keman, Resim, Bağlama, Gitar, Erbane, Bas gitar, Davul, Darbuka, perküsyon, bateri, Ses eğitimi, Halk oyunları Hakkari yöresi, Ege, İç Anadolu, Trakya, Akdeniz yörelerine ait danslar ve dengbeji alanlarında kursiyerlerimize hizmet vermekteyiz.

8-Reng-i Hakkâri Sanat Topluluğunun kurulmasıyla onlarca genci sanatla buluşturdunuz ve onlarca gence iş istihdamı sağladınız. Neler söyleyeceksiniz?

Hakkâri Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip illerimizdendir. Genç dinamizmi sanatla yoğurmak sanatla rehabilite etmek ve onların o pozitif enerjilerden yararlanmak, en önemlisi onları eğitirken onlardan çok şey kazanmak Reng-i Hakkâri’ yi bir araya getiren en güçlü etkenlerden biridir.

Bizler sloganımız olan “Sanat karanlığı aydınlatır” şiarıyla ilerlerken en büyük parçamız genç dinamizmi de yanımıza alarak yolumuza emin adımlarla ilerliyoruz. İstihdam adına Valimiz sayın Cüneyt Orhan TOPRAK’ ın  çok büyük bir katkısının olduğunu belirtmek isteriz.

9-BelediyeKültür ve Sosyal işler müdürü olarak büyük sorumluluk aldınız. Daha önce böyle sanat toplulukları neden kurulamadı? Şimdi niçin?

Reng-i Hakkari büyük bir hayaldi ve bu hayali sanata önem veren ve bu sanatı ilerletip en önemlisi Hakkari kültürünü yeniden canlandırıp buna sahip çıkabilecek bir ekiple hayalimizi gerçekleştirmeye karar verdik. “Kültürlerin Dansı ile Reng-i Hakkâri “ bu hayalin hayata geçirilmiş ilk somut adımıdır.

Sahnede Valimiz Sayın Cüneyt Orhan TOPRAK’ın kullandığı bir kelime belki de en iyi özetleyen ve bu sorunuzun tek cevabı; İMKÂN VERİLDİĞİ ZAMAN NELER YAPILABİLECEĞİNİ BİZE GÖSTERDİLER YENİ BİR ANADOLU ATEŞİ DOĞUYOR.

10-Kısa zamanda Hakkâri’ nin en önemli sanat topluluğu oldunuz. Birçok etkinliğe katıldınız. TV Kurdi TV programınız büyük yankı yaptı. Ne dersiniz?

Reng-i Hakkâri oluşumunda sadece kendi kültürüyle değil, güzel Türkiye’mizin her bir karesinden alıntı yaparak; bazen çatal yürekli Efelerin, bazen bir Romanın aşkı isyanında, bazen bir Üsküplü, bazen İç Anadolu’nun tekesini,  bir Karadeniz uşağını alıp Hakkari’nin eşsiz ve asaletli soldan giden hikayelerini ve destanlarını ve oyunlarını bir bütün olarak bir vücutta bütünleştirerek yaşatan, kaybolmasının önüne set çeken bir  topluluktur. Bu sebeple katıldığımız tüm programlarda farklı bir etki yaratıyor ve olumlu yankılarını hissediyoruz.

11-Reng-i Hakkari Sanat Topluluğunda hedefleriniz nelerdir?

Etnomüzikolojik alanda kendilerini geliştirerek, konservatuar öğrencisi yetiştirerek, hem sanatsal anlamda, hem de akademik anlamda ortaya yeni ve kalıcı ürünler çıkarmaktır. Bu sayede sanatın ve kültürün yaşanılabilirliği ve yaşatılabilirliği konusunda seviye atlanmaktadır. Sanatın ve kültürün her bir renginin Türkiye’nin her bir noktasına dağıtarak farklı kültürlerin de yer aldığı bir sanat topluluğuna dönüştürmektir. Hakkâri ilini sanat ve kültür alanlarında Ulusal ve Uluslararası arenada en iyi şekilde tanıtmak.

12-Reng-i Hakkâri, adı üzerinde bir renk verdi. Hakkâri’nin renklerini dışarıya tanıttı. Belediye Kültür Müdürü olarak neler hissediyorsunuz?

 Kültür, estetik, adalet, ahlak, sanat ve benzeri kavramların kişiden topluma doğru gelişerek bütünleşen davranış ve düşünüş biçimlerinin tamamıdır. Kültürü "toplumsaldır" şeklinde tanımlarken, doğrudan insanla bağlantısını da göz ardı etmemeliyiz.

Adet, görenek, gelenek ve örf gibi kavramlarla insan yaşamını doğrudan etkiler. Birey ve yöre, ulusal kültürün tabanını oluşturur boyu da bizimle devam eder. Kültürün tanımını yaparken esas hedefimiz yetişkin ve çocukların, vermiş olduğumuz tanımın içeriğine uygun şekillendirmek ve eğitmek.

Bir birey değişirse toplum da değişir, gelişir ve gelişen toplumlar sanattan bilime her alanda değişime açık demektir. Sanatla uğraşan bireylerden zarar gelmez, sanat ruhu inceltir. Eğitimlerimizde öğrenci odaklı çalışmayıp sürekli kendi alanlarında bilgilerini güncelleyen eğitmenlerle çalışmaktayız.

Kısaca anlatmak gerekirse; Kültürümüzün tanıtılması çerçevesinde toplantılar, sergiler, kurslar, gösteriler, yarışmalar, sesli ve görüntülü programlar düzenlemek, okuma alışkanlığı ve en önemlisi fikir faaliyetlerini geliştirici çalışmalar yapmak, hologram ve yerel etnografya galerileri açarak ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmalarda bulunarak gençlerimize ve en önemlisi Hakkâri halkının tümüne profesyonel anlamda yeniliklerin kapısını açmaktır.

Hakkâri sadece kentsel dönüşüme değil kültürel anlamda da yeniliklere doyacağı bir il halline dönüştürmektir. Kültür ve sanatı gençler için ulaşılabilir kılmak ve kültür sanat etkinliklerini gençlerin hayatlarının bir parçası haline getirmektir.

Hakkari halkına teşekkür ediyoruz Reng-i Hakkari’nin tüm gösterilerinde bizleri yalnız bırakmayıp arkamızda yanımızda durdular, bu bizim için çok önemli ve motivasyon kaynağımızdır tüm ekibim adına şükranlarımızı sunuyor teşekkür ediyorum. Sayın Tunç açıklamalarınız için teşekkür ediyor,başarılı çalışmalarınızın devamını diliyorum.

   

 

 

 

 

Bu yazı toplam 2628 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim