• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 20 °C

Renkli Sima Memduh Çallı

Murat Taş

Değerli okuyucularım köşemizin bu haftaki konuğum futbolumuza emek harcamış Hakkâri sporun profesyonel lige alınmasında büyük emek harcamış olan ve hala ilimiz siyasetinin renkli simalarından olan Memduh ÇALLI. Kendisiyle baya bir geçmişe yolculuk yapıp hoş bir sohbet ettik. Sizlerinde keyif almasını umuyorum.

calli-memduh-1-.jpg

Memduh ÇALLI-1976

Memduh ÇALLI Kimdir kendinizi tanıtırımsınız?

Ana doğumum 1951, Kimlikte 1956 Hakkâri merkez Berçelan doğumluyum. Diyarbakır Dicle Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu İnşaat Bölümü mezunuyum. İnşaat Müteahhitliği yapmaktayım. Ailemim Politik konumundan dolayı Politikayı HALKA HİZMET HAKKA HİZMETİ İlke edinerek, Politika da Hesap verme, Hesap Sorma en önemli ilkemdir.

m.c.1-.20130423170726.jpg

1978-Naif ÇETİN.Rahmi ÇETİN,Memduh ÇALLI-Bingöl kayak merkezi veda yemeği

Spora ne zaman başladınız ve neden Futbol?

Spora olan merakım 1972 yılan da başladı. Hepinizin bildiği Yeni yapılan Hükümet Konağının yerinde Olan Jandarma binası yapılırken inşaat bekçiliğini yapıyordum. Bir gün sabah 5 te  inşaat betonunu sularken Eski Hükümet Konağı yan Tarafındaki Yolda Spor kıyafetiyle Yanında 10 yaşlarında 15 gençle bu günkü Hakkari Lisesinin bulunduğu yerde olan Futbol sahasına giden Emniyet Müdürü Hayri İRDEL  ve çocuklar yanımda durarak burada ne yapıyorsun diye sordular.

Bende inşaat bekçiliğini yaptığımı söyledim. Boş ver gel seni sporcu yapalım diyerek beni yanlarına alarak soyunma yerimiz olan bu günkü Meteroloji’nın  bulunduğu Tepede Soyunarak spora başladım..Bir ay içinde alt takım olan Uçan spordan, Gençlik spora alındım.Gençlik Spordaki Takım Arkadaşlarım Kaptanımız Şevket TOĞAN,Necdet ERDOĞAN,Ekrem ÖZKAN, Rahmetli Mehmet CEYHAN,Rahmetli Enin ÖZKAN,Rahmi KESKİN.Salih ÜSTÜNEL, Suphi POLAT, Kenan SAĞLIK,Koray SAĞLIK ve İsimlerini Hatırlayamadım  Arkadaşlardı.

m.c-2-.jpg

1973- Salih Üstünel, Necip Sönmez, Çemil Zeydanoğlu, Rahmi Keskin, Hüseyin Ümit, Orhan Albayrak, Memduh Çallı, Mustafa Atay, Hamza Kandaş, Nihat Turgut,  Ekrem Özkan

Hakkâri’de Spor O zamanlar nasıldı ,daha doğrusu futbol o zamanlar kimler oynardı? 

Hakkâri’de 60 Yıllarında Spor Sadece Futbol ve voleybol oyunları ile gençler boş zamanlarını geçirmek için yapılırdı. Bu Dönemde oynayan büyüklerimin isimlerini anmak istiyorum. Hocam Nazım ERDOĞAN, Rahmetli Şehit Namık ERDOĞAN, Rahmetli Gani ELMAS, Rahmetli İhsan AKSAÇ, Naif ERDOĞAN, Nail SÖNMEZ, Şevket TOĞAN, Hasan AKBAŞ, Mustafa KAHRAMAN ve ismini Hatırlayamadığım Hakkâri sporuna Katkı sağlayan bu insanlara Ölenlere Rahmet, sağ olanlara mutluluk ve uzun ömürler Dilerim.

m.c-4-.jpg

1976-Memduh ÇALLI

Hakkari spor’una emek veren eski emniyet müdürü Hayri İRDEL’ den bahseder misiniz?

Hakkâri’de 70’li Yıllarında spor Hakkâri Emniyet Müdürlüğüne Atanan Beşiktaş Jimnastik kulübünün kurucusu olan Rahmetle andığım Sayın Emniyet müdürü Hayri İRDEL Yukarıda isimleri belirttiğim Sporcuların kendi aralarında oynadığı Futbol Maçını seyrederken Hakkâri’nin sporcu membası olduğuna inanarak spor alanında büyük gayretler sarf etti.

Amatör olarak kurduğu Hakkâri Gençlik spor ve alt yapısı olan Uçan sporu oluşturarak kısa sürede Futbol sporuna büyük katkı sağladı. Alt yapı olan ve 6–14 yaş arasındaki Uçan sporu sabahın saat 05 ten 08 kadar, Öğleden sonrada Gençlik sporu Çalıştırarak bir yıl içinde Amatör olarak Gençlik spor,22 Nisan spor, Hakkâri Gücü spor ve Emek spor Adları ile 4 Takım sporcu yetiştirdi.

m.c-5-..jpg

1977-Sait NOYAN,Rahmi KESKİN,Mesut BORA,Vedat,Mehmet ABİ,Salih İLTER,Kenan SAĞLIK,Salih SELEK,Memduh ÇALLI,Abdullah ÇALLI,Naif ÇETİN

O zamanda Tek bir Lise olduğunda ve sporcuların tümü ortaokul, Lise Eğitimlerini Hakkâri Lisesinde Gördükleri için Hakkâri Lisesi Futbol Takımı yukarda belirttiğim spor kulüplerinin sporcularında oluşuyordu. Bölge ve Türkiye Genelinde Liseler arası Futbol müsabakalarında büyük başarılar elde ediyorduk. O Tarihlerde Hakkâri’mizi dışarıda tanıtımında Hakkâri Lisesi Futbol Takımı Önemli bir Görev Yapmıştır.

Orhan ALBAYRAK’I anlatır mısınız?

Hakkâri’de spor denince Hakkâri Lisesi Beden Eğitimi Öğretmeni Hocam Olan Sayın Orhan ALBAYRAK’  anmadan geçmek büyük vefasızlık olur. Çünkü Sayın Hocam Hakkâri’de sporun sadece Futbol olmadığı, Bütün spor dallarında sporu Hakkâri’ye getirendir. Örneğin ben kayak sporunu, Atletizm Jimnastik, Voleybol, Dağcılık gibi Spor dallarında Faaliyet yapmam Sayın Hocam Orhan ALBAYRAK Sayesinde Olmuştur.

m.c-6-..jpg

1976-Memduh ÇALLI

İlimizde Futbolun dışında başka spor faaliyetleri nelerdi başka branşlarda faaliyetleriniz var mıydı?   

Ben sadece Futbol dalında spor yapmadım.1976 yılında ilk olarak Rahmi ÇETİN ve Naif ÇETİN le Bingöl Kayak Tesislerinde 20 gün Kayak sporunun eğitimini alarak Kayak sporunu, 1978 Yılında Alman Dağcılık Grubuyla 1ay Cilo Dağlarında Musa ERTUŞ ve Musa ADIYAMAN la birlikte Dağcılık Eğitimini ve sporunu yaptık.

2012 Yılında Hakkari Üniversitesi ve Zirve Dağcılık spor kulübünün düzenlenmiş olduğu 3467 metre yüksekliği olan Sümbül Dağı zirvesine Yapılan Tırmanışa Katıldım. Tırmanışa katılan 52 kişiden H.Ramazan AKBAŞ 70 Yaşın üstünde, ben 62 yaşında, bizim dışında Grupta bulunan Arkadaşlarımızın yaş ortalaması 35–40 idi.

m.c-8-..jpg

1972-Bingöl kayak merkezi-Memduh ÇALLI,Rahmi ÇETİN,Naif ÇETİN

Buda sporun insan yaşamında ne kader önemli olduğunu göstermektedir. Bunun için sporu her zaman önemsiyorum. Bir İlin Ekonomisine, Kültürel sosyal gelişimi ve sağlıklı Nesil Yetiştirmesinde en Önemli araçtır. Hakkâri’miz Tabiat ve Fiziki Şartları birçok spor Dalında Faaliyet Yapmaya müsait bir gerçektir.

Geçmişte Hakkâri’de spor denince aklımıza sadece Futbol gelirdi. İlimizin kalkınması için kolektif sporun Yerine Ferdi sporlar Tercih Edilmelidir. Çünkü ilimizin Ekonomisi kolektif sporu kaldıramaz.70 li Yıllardan bu güne kader Futbol, Dağcılık, Kayak, jimnastik ve bisiklet sporu Yapan biri olarak her türlü spor branşını benimsiyor ve de destekliyorum.Bu yapımdan dolayı Siyasetteki konumumu Her Zaman spora kullanmak önemli bir görev kabul ediyorum.

Hakkâri Sporun Profesyonel lige girmesinde emeğiniz baya oldu profesyonel Lige nasıl alındık?

Hakkâri sporu Üçüncü Lige Resen aldıran Memduh ÇALLI’dır. Bunun Canlı Şahidi Zeki NOYAN ve Anavatan Partisi döneminde Başbakan olan Sayın Mesut YILMAZ’ DIR. Hakkâri Sporu İkinci Ligden amatöre düşürenler utansın. 

m.c-9-.jpg

1982-Memduh ÇALLI

Hakkari Futbolunda eksik nedir.Neden başarılı olamıyoruz?

Hakkâri’nin doğal olarak ekonomik yönde durumu iyi olmamasından. Hakkari’nin fiziki ve doğal yapısı her türlü spora müsait olup ancak bu potansiyeli harekete geçirecek azimli ve kararlı kadroların ve özelikle teknik bilgisi olan insanlardan yoksun olması. Bunun için ben yukarda belirtim. Emniyet müdürü gibi spora teknik bilgiye sahip Türkiye’de görev yapan teknik insanlara sesleniyorum. Gelin Hakkâri sporcu membasıdır. Kısa sürede Türkiye’ye dışardan gelen sporcu Ülkesi olmayacak adeta dışarıya sporcu verebilecek kapasitede olacak.

Hakkâri Halkına spor adına mesajınız nelerdir?

Değerli hem şehirlerimin ilimizin ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda yapacağımız her icraat ve yatırım Hakkâri’nin kalkınmasında rol alacaktır. Bundan dolayı ilimiz genelinde Turizm sporunu geliştirmek için Kayak, Dağcılık, Raptink gibi verdi Sporlara önem vermeliyiz.

m.c-11.jpg

1978-Cilo Dağlarına tırmanış kamp yapan alman dağçı grubuna gıda yardımı

Bir anınızı bizimle paylaşırımsınız?

1976 Yılında Alman Dağcılık grubuyla 1.ay cilo dağlarında kamp yaparken boş zamanlarımızı hayvanlarını otlatmak için yaylaya çıkan bir grup süt sağıcı kadınlarla karşılaştık. Ben Musa Adıyaman Musa Ertuş’la bu kadınlarla konuşmak istedik. Bize olan üstü ilgi göstererek sağdıkları sütlerle ikramda bulundular.

Benim saçlarımın uzun olmasından ve başıma taktığım yazlık maske ile görünümüm tam bir yabancı konumundaydım tam bir turist tiplemesi bu bayanlar beni arkadaşlarına sordular. Arkadaşlarımda bu Alman turisttir Türkçe ve Kürtçe bilmiyor dediler. Bu bayanlar kendi aralarında bir insanın kabul etmeyeceği anlamında küfürler ederek bana tepki gösterdiler. Kadınlar yaklaşık bir saat bana durmadan küfür ettiler bende mecbur kalıp kendimi tanıtım onlarda benden özür dilediler.

1975-----.jpg

1973.Mehmet abi,Sait noyan,Nazmi timur,Musa ertuş,Kenan sağlık,Nejdet çetin,Memduh çallı,Salih selek,Lütfü keskin,Mesut bora

Son Olarak Haber sitemizi ve spor köşemizi nasıl buluyorsunuz?

Hakkâri’nin kalkınmasında rolü olan Hakkâri Haber TV i takip ediyorum Spor köşenizi beğeniyle okuyor ve sizi yürekten kutluyorum. Hele geçmişi bizlere tekrar hatırlatmanız harika bir duygu. Bu anlamda başta Devlet yetkililerinden kapalı kutu konumundan çıkarmak için Türkiye’nin 81 ilinde tek televizyon kanalı olmayan il Hakkâri’mize Devlet imkânıyla televizyon kanalının kurulmasını benim ve her Hakkari'nini temel isteğidir.

 

 

 

Bu yazı toplam 8458 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 5
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Yazarın Diğer Yazıları
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim