• BIST 9524.59
  • Altın 2502.881
  • Dolar 32.5995
  • Euro 34.5572
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

Rezalet

Hakan Taş

Çöp kent olarak tanındık ve anıldık. Bu çirkin görüntü yıllarca hafızalara kazındı. Derken özelleştirildi ve çok şükür sokaklarımızda çöp görmekten kurtulduk. Yıllardır toplatılan ve biriken çöpler Hakkari merkeze 10 kilometre uzaklıkta olan Depin çıkışı Çukurca yolu üzerindeki boş alana dökülmekte olup oldukça geniş alana dağılmakta ve zap suyuna karışmaktadır.

 

cop------1.jpgÇöpler 5 kilometre alanı resmen işgal etti. Kış mevsimi sonrası bu çöpler yakılmaya başlandı. İki ay önce başlayan çöp yangını halen devam etmekte olup kapkara bir duman ve iğrenç bir koku gökyüzünün maviliğine karışmakta ve kente doğru hava akımlarına bağlı olarak insan sağlığını tehdit eden boyutta çevreye yayılmaktadır. Bazı şehirlerde, toplanan çöplerden yararlanmak için bir takım projeler geliştiriliyor. Bunlardan bir tanesi de "katı atık dönüştürme Projesi”dir. Yani çöpler hem işe yarıyor hem de ekonomiye katkı ve değer sağlıyor.

 

Bazı kentlerde ise gömme işlemi ile çöpler yok ediliyor. Yerleşim bölgelerinden uzak, tarımda kullanılmayan çorak arazilerde geniş ve derin çukurlar açılır çöpler bu çukurlara atılır, çukurların üstü sızdırmayı engelleyen yalıtım malzemesiyle kaplanır. Toprağın örtülmesiyle gömme işlemi tamamlanır.

cop------2.jpg

 

Birçok gelişmiş ülkede çöp yığınlarını ortadan kaldırmak için yakma ve gömme işlemleri yerine çöpün değerlendirildiği, atıkların içindeki işe yarar kısımların geri kazanıldığı pirolizişlemine başvurulmaktadır. Cam, kağıt, plastik, metal gibi atıklar çöp dökme sahalarından toplanarak hammadde olarak geri dönmektedir.

 

Hakkari çöpleri gelişigüzel araziye atılıyor. Çoğu kez zap suyuna dökülüyor. Konunun uzmanı olmayan kişiler tarafından yakılıyor. Çöp dağları içinde olan karbon  gazı miktarı ölçülmeden yapıldığında  gazın fazla olması halinde ani patlamalara, korku saçmaya sebebiyet veriyor.. Çukurca yolunu sık kullanan vatandaşlar adeta dert küpü. Belediye, Çevre ve Sağlık birimini göreve davet ediyor. Özellikle görevine yeni başlayan sayın valimize bu ciddi soruna el atmalarını bekliyor ve bu rezalete dur demenin zamanı geldiğini belirtmek istiyorum.

cop------3.jpg

cop------4.jpg

Bu yazı toplam 2484 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 3
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Yazarın Diğer Yazıları
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim