• BIST 9121.68
  • Altın 2324.222
  • Dolar 32.3597
  • Euro 34.9217
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 14 °C

Rüzgar enerjisine yönelik tübitak projesi kabul edildi

Rüzgar enerjisine yönelik tübitak projesi kabul edildi
Hakkari Üniversitesi’nin “Çift Rotorlu Parçalı Nüveli Yeni Bir Rüzgâr Enerjisi Jeneratörü Tasarımı ve Üretimi” adlı projesi kabul edildi.

Üniversitemiz Öğretim üyesinin araştırmacı olarak yer aldığı TÜBİTAK 1003 – Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı Rüzgâr Enerjisine Yönelik Ar-Ge Çalışmaları kapsamında hazırlanan “Çift Rotorlu Parçalı Nüveli Yeni Bir Rüzgâr Enerjisi Jeneratörü Tasarımı ve Üretimi” adlı projesi kabul edildi.

Yürütücülüğünü Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Kurt’un üstlendiği ve Hakkari üniversitesinin Elektik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Halil Gör’ün araştırmacı olarak yer aldığı projede; rüzgâr enerjisi türbinlerinde kullanılmak üzere az yer kaplayan, güç yoğunluğu yüksek, verimli ve yenilikçi bir jeneratör tasarımı ve uygulaması amaçlanmaktadır. Projesi hazırlanan jeneratör,  üç farklı bilim yarışmasında ödüle layık göründüğü belirtildi.

Üniversitemiz Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Halil Gör, projenin TÜBİTAK tarafından kabul edilmesinin ardından haziran ayı itibariyle çalışmalara başladıklarını ve projenin 2 yıl süreceğini söyledi.

 Yrd. Doç. Dr. Halil Gör  “Projeyi son derece önemli buluyoruz. Çünkü ülkemizde rüzgâr hızının genel bazda düşük seyretmesi, rüzgâr enerjisinde kullanılacak farklı ve etkin jeneratörlerin tasarlanmasını zorunlu kılmaktadır. Proje kapsamında rüzgâr enerjisi türbinlerinde kullanılmak üzere az yer kaplayan, güç yoğunluğu yüksek, verimli ve yenilikçi bir jeneratör tasarımı yapıp bu tasarımı uygulamayı amaçlıyoruz.

Çalışmalarını yedi yıldır sürdürdüğümüz ve daha önce üç farklı bilim yarışmasında ödüle layık görülen bu jeneratör, düşük rüzgâr hızlarında verimli olarak elektrik enerjisi üretebilen hava soğutmalı, eksenel ve radyal akıllı, sürekli mıknatıslı, statoru ve rotoru nüveli olan üç fazlı bir jeneratördür.

Proje ile jeneratörün prototipini tamamen yerli imkânlarla tasarlayıp üreterek jeneratörün patentini alıp lisanslama yoluyla üretimini ilerleyen yıllarda gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Hâlihazırda jeneratörle ilgili iki patent başvurusunda bulunduk. Ülkemizde yenilenebilir enerji alanındaki patent çalışmalarının az olduğu düşünüldüğünde bu projenin önemli bir özgün değer olduğunu ifade etmek isterim.

Proje sonucunda, yurdumuzdaki rüzgar enerjisi santralleri için alternatif bir jeneratör örneği ortaya konularak düşük rüzgâr hızlarında daha yüksek verimlerde çalışabilecek prototip jeneratörün üretimi gerçekleştirilecektir.

Proje istenilen biçimde sonuçlandırıldığında rüzgâr enerjisi santralleri için kullanılabilecek bir jeneratörle daha verimli üretim yapabilen santraller kurulabilecektir. Bu çerçeveden bakıldığında proje sonucunun hem bilimsel, hem teknolojik hem de sosyo-ekonomik açıdan yurdumuza fayda getireceği kanaatindeyiz” dedi.  Hakkarihabertv.com

proje-m.jpg

Bu haber toplam 3563 defa okunmuştur
  • Yorumlar 6
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim