• BIST 9079.97
  • Altın 2307.267
  • Dolar 32.3405
  • Euro 35.0516
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

Şafiler için islam fıkhı-9

Şafiler için islam fıkhı-9
Ey Şehri Ramazan! Geldin de gidiyorsun öyle mi..? Seni tutmayanlar, sana tutunamayanlar, düşünsün sonunu !

Evet değerli okurlarım, geldik bir Ramazanı şerifin son iftarına, İnşallah bu güzel ayın hakkını vermiş ve güzel bir şekilde değerlendirmişizdir. Rabbim hepimizi hayırlısıyla bu mübarek aya tekrar kavuştursun ve Rabbim swt tüm ibadetlerinizi dualarınızı niyetlerinizi kabul etsin Kürdistan da dökülen kanların durması duası ile şimdiden  hayırlı Bayramlar. 

Ramazan bugün iftardan sonra bitiyor, kazası olanlar şevval ayında 6 gün oruç tutmak memduptur kazanızı bu ayda tutarak hem borçlarınızı bitirmiş olur , hemde bu ayın faziletinden de istifade etmiş olursunuz....

Şafii mezhebine göre bu 6 günlük orucu peşpeşe aralıksız tutmak daha faziletlidir , bayramın 2. Gününden itibaren tutabilirsiniz inşallah....

Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi vesellem) buyurdular ki:

Cebrâîl aleyhisselâm bana göründü ve; "Ramazan’a erişip de günahları affedilmeyen kimse rahmetten uzak olsun" dedi. Ben de "Âmîn" dedim…” 

Hâkim, IV, 170/7256; Tirmizî, Deavât, 100/3545 

ŞAFİİ MEZHEBİNE GÖRE BAYRAM NAMAZI (tekrar hatırlatayım dedim)

Şafii mezhebine göre 2 rek’at olan Ramazan ve Kurban bayramları namazı sünnet-i müekkeddir.Ayrıca bayram namazlarının cemaatle kılınması sünnettir. Bu namaz mukim, misafir, erkek, kadın herkese sünnet-i müekkeddir. Mükellefin namazdan önce yıkanması; temizlenmesi,güzel ve temiz elbise giyinmesi , güzel koku sürünmesi sünnettir.

NASIL KILINIR...? Müezzin kamet yerine  ‘’es-salate camieh’’ dedikten sonra namaza kalkılır. Niyetle tekbiretül ihram getirildikten sonra veccehtü okunur.

Sonra da 7 defa tekbir getirilir. Tekbirlerin her defasında farz namazlarda olduğu gibi eller omuzların hizasına gelecek şekilde kaldırılı... Tekbirler arasında bir defa : ‘’Subhanel-llahi vel hamdu lillahi ve la ilahe illellahu vellahu ekber’’ okunur… Sonra euzu besmele çekilir ve Fatiha okunur......

Sure olarak da ilk rek’atta KAF veya EL-A’LE suresi okunur. İkinci rek’atta Fatiha’dan önce 5 defa tekbir getirilir ve yine bu tekbirler arasında  ‘’Subhanel-llahi vel hamdu lillahi ve la ilahe illellahu vellahu ekber’’ okunur. İkinci rek’’atta Fatiha’dan sonra İKTERABET veya EL-ĞAŞİYE suresi okunur…

BELİRTEYİM Kİ............! 

Bayram namazı sünnettir ve şafiye göre kaza namazı olan kimse sünnet namazı kılamaz ve sünnet yerine kaza namazı kılmalıdır. Fakat yılda sadece iki defa bayram namazı kılma imkanı bulan Müslümanların onun sevabından mahrum kalmamaları için namaza niyet getirirken ‘’üzerime nezrederek’’ denilmesi tavsiye edilir.

Kurban bayramı için örnek namaz niyeti: ‘’Ramazan Bayramı sünnetini iki rek’at olarak cemaatle kıbleye doğru kılmaya ALLAH rızası için kılmaya niyet ettim’’… İmam Hanefiyse ve bayram namazını hanefiye göre kıldırıyorsa şafiiler de imama uyarak hanefiler gibi 5 er tekbir getirerek namaz kılarlar. Bunda bir sakınca yoktur…

Enes (r.a)şöyle demiştir: Resulullah (s.a.v.) Medine’ye geldi. Onların eğlence yaptıkları iki günleri vardı. “Nedir bu günler....?” diye sordu şöyle dediler: “Onlar cahiliye devrinde oynadığımız günlerdir.” Şöyle buyurdu: “Allah size bu iki günün yerine daha iyisini ihsan etmiştir: Kurban bayramı ve ramazan bayramı günü..............!!” (Ebu Davud, Nesai)

NEDEN ŞAFİİLER CUMADAN SONRA ÖĞLE NAMAZINI DA KILIYORLAR ?

Şafii mezhebinde cuma namazının geçerliliği için aranan şartlardan bir tanesi de bir şehir veya köyde (yani yerleşim yerinde) sadece bir yerde cuma namazının kılınması gerektiğidir....!!!!! Cuma mescidlerinin sayısı gereksiz yere çoğaltıldığı takdirde,(bazı camilerin gereksiz yere inşa edildiği bir gerçektir...) yalnızca ilk kılınan mescidde bulunanların cuma namazı sahih olur Diğer mescidlerdeki cemaatlerden önce kıldıklarını kesin olarak bilenler, cuma namazını sahih olarak kılmış olurlar Diğer mescidlerdekiler ise sadece öğle namazını kılmış olurlar. Zira bu halde bunların cuma namazı sahih olmaz.....!!!!!!!!!!!!!!! Bunun için ölçü, iftitah tekbiridir yani namaza başlama tekbiridir......

Namazı önce kılmış olmak için iftitah tekbirlerinin, başka mescidlerdeki cemaatten önce alındığının KESİN olarak tesbit edilmesi şarttır Eğer bu tesbit yapılamazsa ki şehirlerde hangi camide ilk önce cuma namazına başlandığını tespit etmek zor hepsinin aynı anda iftitah tekbiri aldıkları anlaşılır ya da bu hususta şüpheye düşulürse, hepsinin cuma namazı bâtıl olur. Bu durumda hepsinin bir araya gelerek cuma namazını iade etmeleri gerekir. Şayet bu mümkün olmazsa, cuma yerine öğle namazını kılmaları gerekir.....!

İşte bu durumdan ötürü yani şafii mezhebinde cuma namazının sıhhat şartı eksik olduğundan artık şafiilerin öğle namazını kılmaları farz olmaya devam eder....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

TA'ZİYEDE NE YAPILIR VE NASIL OLMALIDIR.

Şafii mezhebine göre Ta’ziye; Ölünün ailesine, ölümden itibaren üç gün içinde taziye verilmesi sünnettir.. Taziye için bir yeri tahsis etmeleri, bir yerde toplanmaları ve üç günden fazla sürmesi ise mekruhtur... Mümkün ise bundan kaçınmak gerekir... Üç güne kadar, taziye yapmak sünneti müekkededir..

Taziye definden önce de yapılabilir, sonra da yapılabilir. Ancak definden sonra yapmak evladır. Şayet yakınları çok üzülüyorlarsa, onlara sabırlandırmak (teselli etmek) için, definden önce taziye yapmak evladır. Ayrıca komşularının cenaze evine yemek yapıp göndermeleri gerekir zira o üzüntüyle onlar bu işlerle meşgul olamazlar...

Esma binti Ümeys (r.a.) bu mevzuyla ilgili şu hadis-i şerifi rivayet etmektedir: "Cafer İbn Ebû Talib şehid edildiği zaman Resûlullah (s.a.v.) ev halkının yanına döndü ve 'Cafer'in ailesi, cenaze ile meşguldür [üzüntülüdür]. Bunun için onlara yemek hazırlayınız' buyurdu." ..

Tirmizî Taziye için şöyle söylenir: “E’zamellahü ecreke ve ahsene azaeke ve gafere li meyyitike.”

Meali: (Allah, sevabını çoğaltsın, tesellini güzel yapsın ve ölünü affetsin.)..

Bunu okuduktan sonra fatiha ve salavatlar okunur... Maalesef artık günümüzde adet haline gelen Taziyelerin, üç günden fazla olması, hatta taziye çadırları kurularak haftalarca devam etmesi, taziye sahibinin yemek, çay ve meşrubat ikramında bulunması, maddi ve manevi yük olmakla birlikte günlerce işinden ve gücünden geri kalması, TAZİYE’yi sünnet durumundan çıkarıp, bidat durumuna sokmuştur….

EHLİBEYTE ZEKAT VERİLİR Mİ........................?????

Zekât verilen kişi Hâşimî ve Muttalibî sülâlesinden olmamalıdır. Ehl-i beyt'in zekât alması haramdır. Bununla ilgili olarak Ebû Hüreyre (r.a) şöyle bir rivayette bulunmuştur:Hz. Ali'nin oğlu Hz. Hasan zekât hurmasından bir tanesini alıp hemen ağ­zına attı. Resululiah (s.a.v) ona, "Hişt, hişt at onu! Bilmiyor musun ki biz ze­kât yemiyoruz...!" veya, "Bize zekât helâl değildir" dedi...

(Buhârî, Zekât, 57, 60, Cihâd, 188; Müslim, Zekât, 161.)

Ehl-i beyt, ganimet fonundan pay aldıkları için zekat almaları haram kılın­mıştır. Ancak beytülmalde bu fondan onlara verilecek ödenek yoksa veya İs­lam ülkesi istilaya uğrarsa zekattan pay almaları caiz olur......! (Nevevî, el-Mecmû; 6/220.)

ŞAFİİDE SAKALIN HÜKMÜ.............?

Şafiiye göre erkeğin sakal bırakması sünnettir. Şafiilerde esas görüşe göre sakal kesmek mekruhtur.....

Ya Rabbi; Bu mübarek Ramazan ayı hürmetine, İmam Şafii hazretlerine rahmet eyle, onun cennet makamını yücelt... Bizlere de o mübarek imamın Kur'an ve sünnete uyan yolundan gitmeyi nasip eyle.... AMİN..  

Değerli okurlarım: Ramazan ayı boyunca size Şafii mezhebinden oruç ve namaz hahsine ağırlık vermeye gayret ettim. Eğer bir nebzede olsa bilgi aktarmışsam benide dualarınızda unutmayın. Çünkü ben dua dilencisiyim. Ellah swt yıl boyunca ve özellikle ramazan ayı boyunca yaptığınız tüm ibadet, niyet ve dualarınızı dergahı izzetinde kabul etsin. Ellah hepinizden razı olsun dua ile........

Sûfî Mümîn bin Abbas el Haşimi el Kurdî

Bu haber toplam 3231 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Karanlıklara ışık tutmaya devam edeceğiz23 Aralık 2023 Cumartesi 10:44
  • Hakkari'mize hep birlikte sahip çıkalım!21 Aralık 2023 Perşembe 10:17
  • Günah Keçisi…12 Aralık 2023 Salı 15:33
  • Yaptığınız yanlış ilinize zarar verdi!08 Aralık 2023 Cuma 08:50
  • Bölge Müdürü Talay'dan "Elektrik" aldım!22 Kasım 2023 Çarşamba 16:47
  • ABARTIYORUZ!13 Kasım 2023 Pazartesi 12:43
  • Yine eskiye döndük!08 Kasım 2023 Çarşamba 16:48
  • Hakkari'nin son 25 yıl belediye başkanı seçme kronolojisi03 Kasım 2023 Cuma 08:00
  • KORKMAZ; “GELENİ ÖVER, GİDENİ SÖVERİZ”01 Kasım 2023 Çarşamba 10:38
  • Böyle Valiye Can Kurban…31 Ekim 2023 Salı 09:25
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim