• BIST 8807.72
  • Altın 2238.898
  • Dolar 32.338
  • Euro 35.0747
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 11 °C

‘Sağlıklı Bir Gelecek Sporla Gelecek’ projesi

Erol Hanlıgil

Sevgili Hakkâri Haber TV okurları herkese merhaba! Yıllardır ilimizde faaliyet gösteren ve Hakkârililerin haberle buluşmasını sağlayan doğru ve güvenilir haber kaynağı olan bu güzel samimi ve büyük ailenin içerisinde yer almaktan son derece mutlu ve gururluyum.

Bundan böyle belli aralıklarla, gerek eğitim, gerek spor, gerek sosyal,gerekse güncel konuların yer aldığı yazılarımı siz Hakkâri Haber TV okuyucuları ile paylaşacağım.

Bu köşedeki ilk yazımda Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 3 yıldır başarı ile yürütülen ve Hakkârili çocuklarımıza, gençlerimize ve spora çok büyük katma değeri olan bir projeden’Sağlıklı Bir Gelecek Sporla Gelecek ‘projesinden bahsedeceğim.

Ülkemizde projelerin genellikle iyi niyetle ancak ekseri yeterli alt yapısı hazırlanmadan, çok büyük umutlarla başlatıldığını ancak sonunun getirilemediğini; birçoğunun da yüksek maliyetlerinden kaynaklı fiyaskoyla sonuçlandığını okumakta ve görmekteyiz.

İlimizde ise genellikle DAKA,SODES ve KOSGEP gibi kuruluşlar ile yürütülen bazı projeler istenilen hedeflere ulaşamadan ya son bulmakta ya da çeşitli cezaların uygulanması ile apar topar sonlandırılmakta. İşte hal böyleyken Hakkâri Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 2016-2017 Eğitim Öğretim yılında merkezde başlatılan ve geçen 3 yıllık süre zarfında tüm ilçelerde de yürütülen bir proje var ki neredeyse sıfır maliyetle inanılmaz sonuçlara ulaştırılmıştır.

Dönemin İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Veysel DURGUN tarafından tüm olumsuzluklara rağmen hayata geçirilen ve o dönem için sadece il merkezinde başlatılan bu proje, geçen 3 yılda merkezde,ilçelerde, köy okullarında uygulanarak,resmen ilimizin spor alanında markası haline gelmiş ve ilin spor yükünü sırtlamıştır.

İl merkezindeki okulları, merkez köy okullarını ve ilçe merkezlerindeki okulları kapsayan bu büyükprojenin içeriğinden biraz bahsedeyim isterseniz.“Sağlıklı Bir Gelecek Sporla Gelecek”projesi ilimiz merkezi dışında dört ilçemizde de yürütülmekte.Anaokulundan son sınıfa kadar tüm sınıflar düzeyinde yürütülen bu projede 11 branşta müsabakalar ve etkinlikler yapılmakta.

Futbol,basketbol,voleybol,kayak,futsal,jimnastik,badminton,hentbol,masa tenisi,dart ve yüzme branşlarının yer aldığı projede müsabakalar ekim ayından mayıs ayına kadar sürmekte.Okullarda görev yapan beden eğitimi öğretmenlerinin perşembe günleri boşaltılmış ve hazırlanan fikstür doğrultusunda Milli Eğitim Müdürlüğüne ait 3 salon ve 3 halı sahada müsabakalar yapılmakta.

Aynı işleyiş ilçelerde de yürütülmekte.Projede organizasyon işleri(hakemlik, servis ulaşım sorumlusu,malzeme sorumlusu…)beden eğitimi öğretmenleri ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce görevlendirilen beden eğitimi bölümü mezunu olan usta öğreticiler tarafından yapılmakta.Burada kullanılan tüm spor malzemeleri yine kendi imkânlarıdoğrultusunda Milli Eğitim Müdürlüğünce karşılanmakta.

Perşembe günleri müsabakaları olan okullarımız Milli Eğitim Müdürlüğünce görevlendirilen servislerle müsabaka yerlerine taşınmakta ve müsabakaları biten okullar yine servislerle okullarına gönderilmekte.3salon ve 3 sahada günde sekizer dokuzar müsabaka oynandığı düşünülürse ciddi ve küçümsenmeyecek bir servis organizasyonu olduğu görülmekte.

 Bu projede yürütülen iki spor branşına ayrı bir parantez açmakta fayda var;Jimnastik ve Kayak…Avrupa’da spora başlama yaşının okul öncesine indirgendiği ve ülkemizde de spora başlama yaşının bu çağlara indirgenmeye çalışıldığı düşünüldüğünde bu proje kapsamında yapılan Jimnastik etkinliğinin önemi bir kez daha anlaşılabilir.

Hakkâri merkezinde bulunan altı anaokulumuzdaki öğrenciler Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, Atatürk Anadolu Lisesinde oluşturulan jimnastik salonuna taşınmakta ve tüm sınıflar hazırlanan program çerçevesinde jimnastik antrenörlerinden ders almakta ve bu tüm yıl devam etmekte.Eğlence ve sporun iç içe olduğu bu etkinlikte anaokulu öğrencileri tüm yıl boyunca hem spor yapmakta hem eğlenmekte hem de sosyalleşmekte.

Kayak branşı ise bu projenin belki de en özel ve farklı branşı konumunda.Milli Eğitim Müdürlüğünce çok büyük harcamalar yapılarak kendi imkanlarıyla  hiçbir destek almadan kayak merkezinde oluşturan ve içerisinde 100 adet kayak takımının olduğu kayak odası aslında apayrı bir başarı hikayesi.

Kayak odası oluşturulduktan sonra kayak sezonu boyunca temel eğitim ve ortaöğretim okullarında okuyan öğrenciler program dahilinde 100’er kişilik ekipler halinde kayak merkezinde taşınmakta ve yine Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce görevlendirilen kayak antrenörleri tarafından öğrencilere kayak eğitimi verilmekte.

Kayak Tesisine götürülen öğrencilerin öğle yemekleri Hakkâri Valiliği İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği tarafından karşılanmakta. Kayak etkinliği kapsamında ilk yıl 5 bin, ikinci yıl 8 bin beş yüz öğrenci kayak sporu ile tanışırken bu yıl 10 bin öğrencinin kayak ile tanışması planlanmakta.Okullardan seçilen öğrencilerin daha evvel kayak yapmayan, maddi durumu yeterli olmayan ve derslerinde başarılı olan öğrencilerden seçilmesi bu projenin önemini ve başarısını daha da arttırmakta.

On bir spor branşının yer aldığı “Sağlıklı Bir Gelecek Sporla Gelecek” Projesinde ilk yılı olan 2016- 2017Eğitim Öğretim sezonunda 15 bin öğrenciye spor yaptırılırken,2017-2018 eğitim öğretim sezonunda 35 bin 32 öğrenciye spor yaptırılmış,projenin üçüncü yılı olan 2018-2019 eğitim öğretim sezonunda spor yaptırılması hedeflen öğrenci sayısı 50 bindir.

Bu kadar büyük bir öğrenci sayısına ulaşabilen bu projede hem Hakkâri sporuna hem de ülke sporuna yeni yetenekler kazandırılmakla birlikte,bu kadar çok çocuğa spor yaptırılması cidden takdire şayan bir başarıdır.Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya SELÇUK’un göreve başlar başlamaz tüm eğitim camiasına verdiği mesajlarda altını ısrarla çizdiği,öğrencilerin spor,sanat ve kültürel etkinliklere kanalize edilmesi hususu, görülüyorki Hakkâri’deHakkâri Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından zaten üç yıldır başarı ile yürütülmekte.

Bu kadar emeğin,çabanın, özverinin, fedakarlığın ve bu çapta büyük organizasyonun olduğu projede tabiki de teşekkür edecek birçok kişi vardır.İlk teşekkür ilimize atanır atanmaz gerek eğitime gerekse spora  her türlü desteği veren ve projenin yürütülmesinde de desteklerini esirgemeyen Valimiz Sayın İdris AKBIYIK’a.Sayın Valimize bu desteklerinden dolayı minnettarlığımızı  ve şükranlarımızı sunuyoruz.Şu anda Adana Milli Eğitim Müdürü olarak görev yapan ve projenin başlangıcında inanılmaz emekleri ve destekleri olan Sayın Veysel DURGUN’a ikinci teşekkürümüz.

Sayın DURGUN’a bu çapta büyük bir projenin başlamasında ve devamındaki emeklerinden ve desteklerinden dolayı şükranlarımızı sunuyoruz.İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Bilal GÜR, göreve başlamasından itibaren gerek bu projeye gerekse bunun dışındaki tüm projelere sonsuz destek vermiş ve projenin daha da büyümesi için İl Milli Eğitim Müdürlüğünün tüm imkanlarını seferber etmiştir.

Sayın GÜR’e spora sporcuya ve bu projeye verdiği desteklerinden dolayı şükranlarımızı sunuyoruz.Tüm bunlardan sonra teşekkür edilmesi gereken ve görünmeyen kahramanlar misali projede görev yapan bir grup varki onlara ayrı parantez açmak lazım bence.Bu tip büyük ve geniş çaplı projelerin sorunsuz yürümesinde en önemli etken hiç şüphesiz sahada yer alan gizli kahramanlardır.

Projenin yürümesinde her safhada yer alan gece gündüz demeden çalışıp çabalayan,Proje Komitesi öncelikli olmak üzere okullarımızda görev yapan tüm beden eğitimi öğretmenlerine çocuklarımıza ve ilimize kattıklarından ve emeklerinden dolayı minnettarlığımızı sunuyoruz.

Ve son olarak bir grup daha var ki onlardan da bahsetmeden geçmek sanırım haksızlık olacaktır. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından usta öğretici olarak projede görevlendirilen, kendilerini son derece donanımlı yetiştirmiş antrenör ve beden eğitimi öğretmenlerimize de şükranlarımızı sunuyoruz.

Sonuç olarak Hakkâri İl Milli Eğitim Müdürlüğü camiası son üç yıldır yürüttüğü bu büyük proje ile Hakkâri sporunu sırtlamış ve görünen o ki sırtlamaya devam edecektir.

Tüm bu eğitim camiasına,müdüründen, öğretmenine,antrenöründen,şoförüne,hizmetlisinden bu projede daha adını sayamadığımız tüm herkese Hakkâri sporuna,eğitimine ve gençliğimize katkılarından dolayı teşekkür eder bu tür projelerin diğer kurumların bünyesinde de yürütülmesini umut ediyoruz.

2-218.jpg

Bu yazı toplam 25355 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim