• BIST 8886.87
  • Altın 2239.383
  • Dolar 32.3397
  • Euro 35.1137
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C

Sağlıklı Yaz Beslenmesi

Doç.Dr. Şükrü Bingöl

Sıcağı Yenmek Ve Sağlıklı Yaşamak İçin Sağlıklı Yaz Beslenmesi

Su kaybını önleyin, doğru beslenin bu yaz sağlıklı kalın.

Artan sıcaklıkla birlikte yemek yemiyor ve içmiyorsak dehidrasyon(sıvı kaybı), cilt yanması, ateş ve sıcak çarpması riski yaşaya biliriz. Yaz mevsimi bizim sadece bedenimizi etkilemekle kalmaz, hormonlarımızda yaptığı değişiklikler nedeniyle de ruhumuza da hakim olur. Bu yüzden birçoğumuz uzayan gündüz saatlerinde ve güneşli açık havalarda daha erken kalkar, geç uyur, günü geç bitirmek isteriz. Kışa oranla iştahımız daha kapalı olabilir.

Mevsimsel diyet uygulamak doğru olacaktır.Mevsimlik yiyecekler tazedir ve mevsim dışı meyve ve sebzelere göre daha yüksek besin içeriğine sahiptir.Mevsimlik yiyecekler, rengârenk meyve ve sebzelerden oluşan gökkuşağı gibi bunun tadını çıkarmanıza ve vücudunuza gerekli vitaminleri, mineralleri, enzimleri, antioksidanları ve fitokimyasalları(bitkilere renk, aroma ve tat sağlar) sağlamanıza yardımcı olacaktır. Mevsimlik yiyeceklere sahip olmak, vücut sistemimizin doğal temizlenmesine ve iyileşmesine yardımcı olacaktır.

Yaz sıcağı herkesi etkileyebilir, ancak yaşlılar, çocuklar, dış mekân çalışanları ve sporcular daha duyarlı olmalıdır.Sıcak havalarda vücudumuzda sıvı ve tuz kaybı olabilir, bu da dehidrasyona, kramplara, düşük kan basıncına ve yorgunluğa neden olur. Gölgede kalmak ve bol su içmek önemlidir. Spor yapanlar, ağır işlerde çalışanlar daha fazla su içmeli.

Yaz aylarında vücudunuzun su ve elektrolit açısından zengin yiyeceklere ve enerji seviyenizi sabit tutacak bir diyete ihtiyacı vardır.

Daha fazla su içmek, serinletici sebze ve meyveler yemek, enerji seviyelerini yüksek tutmaya yazın çok yardımcı olur. Yemeklerinize karpuz, portakal, limon ve çilek gibi su ve mineraller açısından zengin meyveler ekleyin.

Kereviz, marul, ıspanak ve salatalık gibi sebzeler de vücudun yenilenmesine yardımcı oluyor.

 “Pek çok meyve ve sebze aynı zamanda büyük oranda su içerir. Bunlardan bazıları salatalık, karpuz, portakal, lahana, domates, turp, yeşil yapraklı sebzeler, kavun, çilek, kırmızıbiber vb.

Aşırı kafein, çay, kahve ve alkolden uzak durun çünkü bunlar vücudun susuz kalmasına sebep olur. Tuzlu yiyeceklerden kaçının. Yüksek proteinli yiyecekleri azaltın

ÇALIŞIRKEN

Dışarıda yemek yemekten kaçının.Yaz aylarında yiyecekler de kolayca bozulabilir ve bu da gıda zehirlenmesine ve diğer hastalıklara yol açar.Bunun yerine evde pişirilen yemekleri iş yerine götürmeniz doğru olacaktır.

Su içmek için susamayı beklemeyin.

Bu yazı toplam 1250 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim