• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

ŞEHRİN GENEL BİR TEMİZLİĞE İHTİYACI VAR

H. Aziz Hatipoğlu

Dünya Çevre Günü malumunuz olduğu üzere 5 Hazirandı. 5 Haziran Ramazana Bayramının ikinci gününe denk geldiği için bir kutlama ve bir etkinlik yapılmadı.

Dünyamızın en büyük sorunlarından biri olan ve gün geçtikçe büyük önem kazanan Çevre temizliği ve çevre sorunu bizleri etkilediği kadar bizden sonra gelecek kuşakları da derinden etkileyecek.

İnsan insanın kurdudur diyordu lise yılarımda felsefe öğretmenimiz.

İnsanın insana yaptığını hiçbir canlı yapmamakta!

Bizler birbirimize yaptığımız kötülüklerin daha büyüğünü çevreyi umursamamakla, çevreyi kirletmekle, çevreyi yaşanmaz kılmakla yapıyoruz.

Evlerimizi terleyip toparlıyoruz. Evlerimizin temizliği için eşlerimiz başta olmak üzere çoluk çocukla en iyi bir şekilde düzene sokmaya çalışıyoruz. Evimize gelen misafirlerin evimizi kirli ve pis görmemeleri ve sağlıklı bir ortamda yaşamak için elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz.

Peki, aynı duyarlılığı çevremize, sokağımıza, cadde ve mahalle ile şehrimize gösterebiliyor muyuz?

Pırıl pırıl evde yaşayanlar bir bakıyorsunuz camdan ya bulaşık suyunu veya çöpünü bohça ediyor.

Evim temiz olsun da dışarısı nasıl olursa olsun düşünce ve vurdumduymazlığında debeleniyoruz.

Evimiz nasıl ki gelen misafire bizim hakkımızda bir düşünce ve bir izlenim bırakıyorsa da şehrimizde dışarıdan gelen misafir ve bir yabancılara karşı burada yaşayan bizler hakkımızdaki düşünce ve izlenimini bırakıyor.

Hakkâri’yi şöyle bir dolaşıp gördüğünüzde şehrin en uç Yeni mahallesinden Tekser Mahallesine kadar, Merzan Mahallesinden Kıran Mahallesine kadar, Pehlivan Mahallesinden Berçelan Mahallesine kadar hâsılı Hakkâri’nin bütün mahalleleri, dere yatakları çöp yığınlarına, çöp artıklarına ve çöplerle dolup taşmakta.

Her ne kadar Belediye gün aşırı çöpleri toplamaya çalışıyorsa da zamanında ve vaktinde bırakılmayan çöpler tekrar toplanmamış bir durumu ortaya koymakta ve kirliliğimiz had safhaya ulaşmaktadır.

Çevre Günü temiz olma ve çevreye ilgi duyulan her gündür deyip başta Belediye olmak üzere tüm Sivil Toplum Kuruluşları ve Kamu Kurumları ile başta okullar (tatile girilmişse bile duyarlı veli ve öğretmenler öğrencileri toplayabilir) ve askeri birliklerle Hakkâri’yi şöyle baştan aşağı bir temizleyip gerekirse Katramaz ve Zap Vadisini de elden geçirebilirler.

Gerekirse en temiz Mahalle, en Temiz Semt ve en temiz bölge seçilip burada yaşayanlarmükâfatlandırılmalı ve temizlik özendirilerek yaygınlaştırılmalıdır.

Aslan yattığı yerde belli olur diye boşuna dememiş atalarımız.

Sadece evimizin temiz olması bir şeyi değiştirmiyor. Çevren kirliyse ve kirli bir çevrede yaşıyorsan evinin temiz olması ne önem kazanır.

Haydi, hep beraber temiz ve yaşanabilir bir Hakkâri için el ele temizlik kampanyasına katılmaya.

Günü ve saatini Valilik, Belediye ve Sivil Toplum Kuruluşlarının düzenleyeceği bir günde bunu başarırsak ve bunun takipçisi olacaksak Çevre Gününün önemini idrak etmiş olacağız.

Ne diyorsunuz?

Çok geç mi kaldık! 

Bu yazı toplam 3271 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 5
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Yazarın Diğer Yazıları
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim