• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C

Şemdinli'de 'kıyafetime dokunma' yürüyüşü

Şemdinli'de 'kıyafetime dokunma' yürüyüşü
Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'nde binlerce kişi "iç güvenlik paketi"ni 'Şal u Şepık giyerek protesto etti.
Şemdinli Esnaf Sanatkarlar Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanlığı (ŞESO) tarafından "iç güvenlik paketi"ni protesto amaçlı yürüyüş ve basın açıklaması düzenledi.
 
Şemdinli Halkların Demokratik Partisi (HDP) binası önünde bir arayan gelen binlerce kişi burada Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekti. Kalabalık kitle daha sonra eski polis noktasına doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş esnasında sık sık ‘Kıyafetime Dokunma’, ‘Bîjî Serok Apo’, sloganları attı. Umut Kitap Evi önüne gelen kalabalık kitle burada basın açıklamasına katıldı. Kalabalık kitle adına ŞESO Başkanı Muharrem Tekin tarafından basın metni okundu.  

'İç Güvenlik Paketi'nin amacı toplumu mahkumlaştırma operasyonudur' 

Tekin; "bugün mecliste görüşmeleri devam eden iç güvenlik yasa tasarısının amacı toplumu korumak, kamu düzenini sağlamak değil bilakis toplumu mahkumlaştırma, reflekssizleştirme operasyonudur. Bu iç güvenlik paketinde insanların giyim kuşamından ideolojisine kadar her şeye müdahil olma arzusu vardır. Demokratik güçleri bertaraf etme gayreti vardır. Polise ve jandarmaya vereceği yetkilerle bu ülkenin evlatlarını karşı karşıya getirecek, kamu düzenine adeta dinamit yerleştirmek istenmektedir" dedi.
 
'Demokratikleşme paketleri hazırlansın, özgürlüklerin sınırları genişletilsin'
 
Tekin; "eğer ki Türkiye’de gerçek bir kamu düzeni sağlanmak isteniliyorsa o zaman demokratikleşme paketleri hazırlansın, özgürlüklerin sınırları genişletilsin. Çözüm sürecine sahip çıkarılarak müzakereler başlatılsın ve de gerekli yasal değişiklikler yapılsın. O zaman toplumsal barış sağlanır, o zaman kamu düzeni güvence altına alınır” dedi.
İç güvenlik paketi yasalaşırsa, Şel u Şepik yasaklanacak

AKP’nin barbarlığı ile meclisten geçirilmeye çalışılan iç güvenlik yasa tasarısı şayet yasalaşırsa, Kürd Halkının binlerce yıl geçmişi olan milli kıyafeti Şel u Şepik yasaklanacak. Buda akıllara şunu getirir. 12 Eylülün Kenan Evren’i varsa, günümüzün de Tayip Erdoğan’ı var demektir" dedi.

'Kürt halkı her zaman kültürüne sahip çıkacaktır'

Tekin;  "bizde; ‘Kürt olmanın yasak olduğu bir ülkede yasaklanmış kıyafeti giyerek Kürt olduğunu göstermek onurluca bir davranıştır’’ dedik ve yöresel kıyafetlerimizle bu yasaya tepkimizi göstermek için bugün alanlardayız. Kürt halkı her zaman kültürüne, siyasetine, özgürlük mücadelesine, onuruna ve değerlerine sahip çıktığı gibi yasaklanan bu yöresel kıyafet kültürüne de sahip çıkacaktır" dedi.

'Cumhurbaşkanlığı iç güvenlik yasa tasarısı meclisten öyle veya böyle geçecek diyor'

Tekin; "Başbakanlık döneminde grup toplantılarında idama götürülen Erdal Eren’in mektubunu okuyan ve gözyaşı döken Recep Tayip Erdoğan bugün Cumhurbaşkanlığı makamından hükümete talimat vererek iç güvenlik yasa tasarısı meclisten öyle veya böyle geçecek diyor.

Bu tasarı yasalaştığı takdirde mektubunu okuduğu Erdal Eren gibi idam edilen Deniz Gezmiş, Mahir Çayan ve İbrahim Kaypakkaya gibi devrimcilerin de posterlerini taşımayı yasaklıyor. Şimdi soruyoruz, ‘’Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu" dedi.

'Kıyafetime dokunma'

Tekin son olarak;  "Türkiye’nin en uç noktasından, Şemdinli’den hükümete sesleniyoruz. Siz yöresel kıyafetimize yasak koysanız bile biz bu geleneğimizden vaz geçmeyeceğiz. Bu kıyafetimizi yaygınlaştırmak için terzi esnafını teşvik edip üretimini çoğaltacağız ve bütün giyim mağazalarımızda bulundurmaya başlayacağız.
 
O yüzden Kıyafetime dokunma diyoruz. Ve yöresel kıyafetimize yasak getiren bu iç güvenlik yasasını protesto etmek amacı ile Şel u Şepiklerimizi giymeyi yaygınlaştıracağız. Unutmayalım ki bu ülke Akp nin tekçi zihniyetine bırakılmayacak kadar güçlü bir mozaiğe sahiptir. Halkların kardeşliği asla faşizme geçit vermeyecektir" dedi.

Basın açıklamasına Şemdinli Belediyesi Eşbaşkanları Seferi Yılmaz, Nahide Yıldız, HDP Eşbaşkanları Galip Geylani, Azade Arıcı, DBP Eşbaşkanı Davut Evin, DTK Eşbaşkanı Nurettin Tekin, ŞESO Başkanı Muharrem Tekin, HDP Aday adayı Dilşad Öpengin, Avukatlar, KURDİ-DER, Nujin Kadın Yaşam Evi, MEYA-DER, YAKIN-DER, Doğa Severler Derneği, KESK, DİSK, TÜMBEL-SEN çalışanları, esnaf ve çok sayıda vatandaş katıldı. Yapılan basın açıklamasının ardından kitle sessizce dağıldı. basından

semdinli-yuruyus-.jpg-m.jpg

Bu haber toplam 6532 defa okunmuştur
  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim