• BIST 8718.11
  • Altın 2247.662
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1788
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C

Şemdinli'deki arı ölümleri endişelendiriyor!

Şemdinli'deki arı ölümleri endişelendiriyor!
Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde yaşanan arı ölümleri çiftçileri zor durumda bıraktı.

Şemdinli’nin Derecik beldesinde bilinmeyen bir sebepten dolayı yüzlerce arı telef oldu. İlçenin en önemli geçim kaynaklarından biri olan arıcılıkla uğraşan çiftçiler, arı ölümleriyle zor durumda kaldılar.

Bahar aylarıyla arılarının kontrollerini yapmak isteyen Nurettin Eren, kovan kapaklarını açtıklarında arıların telef olduğunu gördü.

25-30 senedir arıcılık yaptığını ifade eden Eren, “Şimdiye kadar senede 10 ile 20 arı telef olurken, bu yıl yüzden fazla arım telef oldu. Bu arıların neden telef olduklarını bilmiyoruz. Boş kovanları eve götürdüm. Biz arıcılar, yetkililerden yardım istiyoruz.

Uzun zamandır arıcılık yapıyorum. Benim geçim kaynağım arıcılıktır. Şemdinli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne başvurdum, ancak birçok vatandaşa ait arıların telef olduğunu öğrendim” dedi.

Arıcıların yaklaşık yüzde 70 oranında arılarının öldüğünü dile getiren Hakkari Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkan Adayı Sait Erçin, “Bu sıkıntı bizim üreticilerimize ve bize yansımış durumdadır.

Bu sene güzel bir mevsim bekliyorduk, maalesef şu anda birçok üreticinin yüzde 50-60’a yakın arılarının yok olduğu gündemdedir. Biz yetkililerden arıcılara yardım etmelerini talep ediyoruz” diye konuştu.

Arıcılardan Hüseyin Avcı ise, 1975 yılından beri arıcılık yaptığını belirterek, “Bilmediğimiz bir nedenden dolayı bu arılar öldü. İlk defa böyle bir olaya rastladık. Bu sıkıntıları yetkililere ulaştırmak istedik. Devletin bize destek vermesini bekliyoruz. 190 arım öldü” ifadelerini kullandı.

Şemdinli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden alınan bilgilere göre, ilçede 36 bin arı kovanı bulunduğu ve 330 kayıtlı arıcı olduğu belirtildi.

Çeşitli nedenlerden dolayı arı ölümlerinin sürdüğünü ifade eden yetkililer, ölümlerin başlıca nedenlerinin arıcıların bilinçsizliği, ana arıların değiştirmemiş olması, sonbahar aylarında arılara yeterli miktarda beslenememesi ve bitle mücadele edilememiş olduğunu dile getirdiler. İHA

ari-olumleri.jpg

Bu haber toplam 2619 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim