• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C

SGK reformuyla gelen yenilikler

SGK reformuyla gelen yenilikler
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İstanbul İl Müdürü Murat Göktaş, birçok alanda sosyal güvenlik reformları yapıldığını, özellikle kayıt dışı istihdamla mücadele sonucu yaklaşık 2 milyon 100 bin sigortalının kayıt altına alındığını söyledi.

Sosyal Güvenlik Haftası nedeniyle İhlas Haber Ajansı’na ziyaret gerçekleştiren SGK İl Müdürü Murat Göktaş, sosyal güvenlik düzenlemeleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Sosyal Güvenlik Reformu'yla gelen yenilikleri anlatan SGK İstanbul İl Müdürü Murat Göktaş, özellikle kayıt dışı istihdamla ilgili yapılan mücadelede önemli bir mesafe alındığını söyledi.

Göktaş, “Kayıt dışı istihdamla mücadele 2008 yılında hız kazandı ve yaklaşık 2 milyon 100 bin civarında sigortalı kayıt altına alındı. 150 bin civarında kayıtsız iş yeri kayıt altına alındı. Sadece İstanbul için 2015 yılında 22 bin sigortalımızı kayıt altına almış olduk.

Dolayısıyla Sosyal Güvenlik Reformu ile 2000’li yılların başındaki kayıt dışı oran yüzde 52’lerdeyken bugün yüzde 31’lere kadar düştü. Kayıt dışıyla mücadele sigorta primlerinin tabana yayılmasını sağlıyor.

Kayıt dışılıkta bir puanlık düşmenin ekonomiye 1.8 milyar TL civarında katkısı olduğunu düşündüğümüzde kayıt dışının ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor" dedi.

ÖĞRENCİ VE KADINLARI KAPSAYAN REFORMLAR
Sosyal Güvenlik Reformu’nun en önemli ayaklarından birinin de Genel Sağlık Sigortası olduğunu ifade eden Göktaş, “Genel Sağlık Sigortası'yla birlikte 25 yaşının altındaki gençlerimizin 4 milyar TL civarındaki borcu silinmiş oldu.

Yine üniversite okuyorlarsa 25 yaşını geçmemek kaydıyla sağlık hizmeti alabilecekler. Aynı şekilde lisede okuyanlar da 20 yaşına kadar sağlık hizmetinden faydalanabilmelerinin yolu açılmış oldu. Bununla birlikte kadınlarla ilgili de önemli değişiklikler yapıldı.

3 çocuğa kadar kadınların borçlanması yapılarak emekli olma imkanı getirildi. Memur olan kadınlarda doğum yapanların çocuğu okula başlayana kadar 15 gün çalışmama imkanı sağlandı.

Bunun dışında yine doğum yapan kadınların birinci doğumda 60, ikinci doğumda 120, üçüncü doğumda ise 180 gün ve engelli çocuğu olan kadınların da 360 gün boyunca 15 gün işe gidip, 15 gün gitmeme imkanı sağlandı. İşe gidilmeyen 15 günlük sürenin primini ise devlet karşılamakta.”

İŞVERENE SAĞLANAN KOLAYLIKLAR
Sosyal Güvenlik Reformları’nın işverenlere yönelikte düzenlemeleri de kapsadığını hatırlatan Göktaş, “İşverenlerle ilgili önemli düzenlemeler bulunmaktadır. İşverenlerle ilgili en önemli düzenlemelerden bir tanesi teşvik kapsamındadır.

İşverenlere yapılan düzenlemeler aynı zamanda ilk defa işyeri açan işverenlerimizin artık SGK gitmeden, herhangi bir vekalete gerek kalmadan sistem üzerinden şifre alarak işlemlerini takip etme gibi imkan getirildi.”

“İŞ GÜVENLİĞİ HER İŞÇİNİN HAKKI”
İş güvenliği konusunda da değerlendirmelerde bulunan SGK İstanbul İl Müdürü Murat Göktaş, “İş güvenliğinde sloganımız 'Her zaman önlemek, ödemekten daha uygundur'.

Dolayısıyla iş sağlığı güvenliği anlamında son zamanlarda kanuni düzenlemelerle, yönetmeliklerle, eğitimler verilerek sivil toplum kuruluşlarımızla farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Ancak güvenli çalışma ortamı her işçinin hakkı olduğu gibi toplumun da duyarlı olması bekleniyor” dedi.İHA

Bu haber toplam 2907 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim