• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C

'Şiddetli' bir mülteci hikâyesi!

'Şiddetli' bir mülteci hikâyesi!
'Pas ve Kemik'le tanınan Fransız yönetmen Jacques Audiard'ın Altın Palmiye ödüllü filmi 'Dheepan', Sri Lanka'dan kaçabilmek için tanımadığı bir kadın ve küçük kızla bir aileymiş gibi davrandı.

DHEEPAN (Not: 3/5)
Yönetmen: Jacques Audiard
Oyuncular: Antonythasan Jesuthasan, Kalieaswari Srinivasan, Claudine Vinasithamby, Vincent Rottiers
Yapım: 2015, Fransa
Süre: 115 dakika
‘Mülteci konusu’ malum, her dem taze... Kendilerine uymayan hayat koşulları, baskıcı siyasal sistemler, daha güzel bir gelecek arayışı, sınıf atlama düşüncesi vs. derken gerekçe ne olursa olsun insanlar, çok zor koşullarda doğup büyüdükleri topraklardan, alışkın oldukları çevrelerden ve kültürlerden kopup bambaşka dünyalara doğru yelken açıyor.

Ülke olarak bu sorunun can alıcı ve yakıcı bir biçimde hissedildiği dönemlerden geçiyoruz. Batı ise bu tür deneyimleri daha önce yaşadı. Aslında bütün bu yaşananların asıl muhatabının gözü doymak bilmeyen kapitalizmin ve sömürgecilik ruhunun olduğu öyle aşikâr ki; ki bu suçluluk duygusuyla egemenler, zaman zaman kimi tedbirlerle günü kurtarmaya çabalıyor.

Lakin ne gün kurtarılıyor ne geçmiş ne gelecek...
Durum saptamasını bazen (vicdanlı) medya, bazen de sanat yapıyor. Bu haftanın yenilerinden ‘Dheepan’, sinema yoluyla işin sanat kısmında yer alan temsilcilerden. ‘Düşen Adamlara Bak’, ‘Pas ve Kemik’, ‘Bir Peygamber’ gibi filmleriyle tanıdığımız Fransız yönetmen Jacques Audiard’ın imzasını taşıyan yapımda Sri Lanka’daki içsavaş sonrası ülkeden kaçabilmek için tanımadığı bir kadın ve küçük bir kızla bir aileymiş gibi davranan ve Fransa’ya giden Dheepan’ın yaşadıkları anlatılıyor.

Dheepan, farklı bir ülkede ve kültürde bir yandan tutunmanın yollarını ararken öte yandan kader birliği yaptığı kadın ve küçük kızla zoraki olarak oluşturduğu aile portresine, farkında olmadan kendisini iyiden iyiye kaptırıyor.

Altın Palmiye almıştı

Audiard klasik bir mülteci öyküsü anlatmak ve tek bir karakter üzerinden ilerlemek yerine bir sacayağını tercih etmiş ve her birinin farklı dertlerine yoğunlaşmış. Son Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye’ye uzanan ‘Dheepan’, ayrıca belli bir noktadan sonra ‘şiddetli’ bir hal alıyor ve farklı kapıları aralıyor ve bir anlamda şiddetten kaçarken şiddete tutulanlar öyküsüne dönüşüyor.

Başarılı oyunculuk performanslarının da dikkat çektiği yapım, belki çok çarpıcı değil ama kendisini izletmeyi başarıyor ve karakterlerinin ruh durumlarını içtenlikle yansıtıyor. RADİKAL

Bu haber toplam 2727 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim