• BIST 9493.75
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 26 °C

Sincarlı ailenin kaçış öyküsü

Sincarlı ailenin kaçış öyküsü
IŞİD örgütünün Irak’ın Sincar (Şengal) bölgesine yönelik saldırıları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalarak Hakkari’nin Yüksekova ilçesine sığınan aile, yaşadıkları dramı anlattı.

Irak’ın Musul kentine bağlı Sincar (Şengal) bölgesinden Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) saldırılarına maruz kalanların Türkiye’ye geçişleri sürüyor. IŞİD'ın saldırılarından kaçanların büyük bir kısmı Mardin, Batman, Diyarbakır ve Şırnak’a sığınırken, bir aile de Yüksekova ilçesine sığındı.

İlçeye gelen Mihemmed Nusabekiri ile Zinnet Ehmedi çifti, 3 ve 5 yaşlarındaki iki çocuklarıyla sığındıkları derme çatma evde zor şartlarda yaşamlarına devam ediyor. Terk ettikleri topraklarına bir daha dönemeyecek olmanın endişesini yaşayan aile fertleri, Yüksekova Belediyesi yetkilileri tarafından Eski Kışla Mahallesi’nde geçici olarak tahsis edilen evde hayatlarını sürdürüyor. Battaniye, yiyecek ve içecek ihtiyaçları karşılanan aile, yatakları olmadığı için yerde yatıyor.

Yaşadıkları dramı Kürtçe anlatan iki çocuk annesi Zinnet Ehmedi, IŞİD militanlarının köylerine yönelik saldırıları sonucu evlerini terk ettiklerini söyledi. IŞİD’in köyde yaşayan bazı komşularını kaçırdığını belirten Ehmedi, “Evde oturduğumuz bir anda IŞİD militanları köyümüze saldırdı. Çocuklarımızı alarak evlerimizi terk ettik. IŞİD bazı komşularımızı kaçırdı. Onlardan hala haber alamıyoruz. Herkes farklı yoldan kaçtı. Biz Duhok yolundan kaçmaya çalıştık. Arabası olan canını kurtardı, olmayan ya yaya olarak kaçtı ya da IŞİD’in eline düştü” dedi.

“ÇIPLAK AYAKLA 10 GÜN YOL YÜRÜDÜK, AÇ VE SUSUZ KALDIK”
Çocuklarını sırtlarında taşıyarak kaçtıklarını belirten anne Ehmedi, “Büyük sıkıntılar yaşadık. 10 gün sürekli çıplak ayakla yol yürüdük. Aç ve susuz kaldık. Perişan düşmüştük. Duhok’ta akrabası, yakını olanlar sığınacak bir yer bulabildi ama bizim bir yakınımız yoktu. O yüzden dışarıda kaldık. Parası olan karnını doyurabiliyordu ama parası olmayan bizim gibi aç susuz kalıyordu.

Hava çok sıcaktı. İçecek su bulamıyorduk. Şengallilerin çoğunun ayakkabısı bile yoktu. O halde günlerce yürüyen insanları da gördük. Saldırılar sonrası yaralanan, kolu kopan çocuklar gördük. Geldiğimiz Yüksekova’da halk bize sahip çıktı. Onlar bize kapılarını açtı. Çocuklarımız için yiyecek ve giyecek sağladılar” diye konuştu. Ehmedi, çocuklarının sağlık kontrolünden geçirilmesini isteyerek, eşi Mihemed Nusabekiri için de iş istedi. Eşinin Şengal’de şoförlük yaptığını belirten Ehmedi, yetkililerden yardım bekliyor. Sayım Harmancı (İHA)

 

Bu haber toplam 2611 defa okunmuştur
  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim