• BIST 9467.05
  • Altın 2495.93
  • Dolar 32.5946
  • Euro 34.8018
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C

Soğuk havalarda gözleri enfeksiyona karşı koruyun

Soğuk havalarda gözleri enfeksiyona karşı koruyun
Havaların soğuması ve kış mevsiminin gelmesi, gözlerin mikrop kapması yani konjonktivit riskini de beraberinde getirdi.

Acıbadem Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Banu Coşar, kış mevsiminde yaşanabilecek göz enfeksiyonlarına karşı uyardı.

Prof. Dr. Banu Coşar; gribal ve boğaz enfeksiyonlarının sık yaşandığı kış aylarında okul, kreş, hastane, toplu taşıma, iş yeri ve alışveriş merkezi gibi kapalı ve kalabalık mekanlarda konjonktivitlerin kolayca salgına dönüşebileceğini ifade etti.

GÖZLERİN VİRÜS VE BAKTERİ KAPMASI KIŞ AYLARINDA YAYGIN

Boğaz enfeksiyonlarına neden olan adenovirüslerin gözleri kolayca enfekte edip salgınlara sebep olabildiğini belirten Prof. Dr. Banu Coşar, “Adenoviral keratokonjonktivit, çok kolay ve hızlı bulaşabilen bir hastalıktır. Bu virüsü taşıyan kişilerin solunum yollarındaki veya gözlerindeki salgılar, bulaşmaya neden olur.

Virüs kapıldıktan 4-10 gün sonra konjonktivit belirtileri başlar. Takip eden 12 gün boyunca, virüsü kapan kişi de bulaştırıcı hale gelir. Bu yüzden bu enfeksiyondan sonra salgınlar kaçınılmaz oluyor. Okullar, kreşler, toplu taşıma araçları ve kalabalık iş yerleri bu açıdan risk altında” dedi.

GÖZLERDE KIZARMA VE ÇAPAKLANMAYA DİKKAT

Gözlerdeki enfeksiyonun; kızarma, batma, yanma, akıntı, sabah uyanınca çapaklanma yüzünden kirpiklerin birbirine yapışık olması ile kendini gösterdiğini belirten Prof. Dr. Banu Coşar, kapalı mekanların havadaki virüslerin yayılma riskini artırdığını kaydetti.

“Adenoviral konjonjktivitlerin %80’inde gözün kornea (şeffaf) tabakası da etkilenir. Belirtilerin başlamasından 7-10 gün sonra korneada beyaz benekler meydana gelir. Bu benekler 2 haftada geçebileceği gibi, daha derinlere inerlerse solmaları aylar-yıllar alabilir.” dedi.

Hijyen kurallarına uymanın gözleri enfeksiyondan korumak için öncelik taşıdığını vurgulan Prof. Dr. Banu Coşar dikkat edilmesi gerekenleri de şu şekilde sıraladı:

Klavye, telefon, kalem, para, kapı koluna dokunduktan ve tokalaşmadan sonra gözlere dokunulmamalı.
Enfeksiyon kapmış kişilerle mümkün olduğunca aynı ortamda bulunmamak gerekir.


Havlu, yastık kılıfı, mendil, türban ve makyaj malzemeleri gibi kişisel eşyalar paylaşılmamalı. Ellerin sık sık yıkanması gerektiği unutulmamalı.iha

Bu haber toplam 2738 defa okunmuştur
Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim