• BIST 8761.79
  • Altın 2240.049
  • Dolar 32.3318
  • Euro 35.1683
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 5 °C

Stresle mücadelede etkili olan besinler

Stresle mücadelede etkili olan besinler
Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğba Küçük, stresle baş etme yöntemi olarak yemek yemeyi seçenler için son derece sağlıklı ve stres ile mücadele eden önemli besin önerileri paylaştı.

Korona virüs süreciyle birlikte iş, okul ve ekonomik ve sosyal hayatta ani ve keskin değişimler yaşandı. Bu değişimle endişe ve stres kat sayısını ne yazık ki çok fazla arttı. Bu süreçte, stresle baş etme yöntemi olarak birçok kişi şeker, un ve yağ içeriği yüksek besinlere yöneldi.

Fakat bu besinlerin obezite ve şeker hastalığı gibi birçok soruna zemin hazırladığını ifade eden Özel Medicana Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğba Küçük, "Günümüzde birçok hastalığın altında yatan sebep olarak gösterilen stresten kurtulmak için kimi spora, kimi aşırı yemeye yöneliyor. Stresle baş etme yöntemi olarak yemek yemeyi seçenler için son derece sağlıklı ve stres ile mücadele eden önemli besinler vardır.

Kabak çekirdeği, stres anında yükselen kortizol seviyesinin düzenlenmesinde rol oynayan ve stres belirtilerini azaltan magnezyumun başlıca kaynağıdır. Kırmızı biber, iyi bir C vitamini kaynağıdır.

C vitamini kandaki stres hormonu olan kortizol seviyesini düşürerek stresinizi gidermenize yardımcı olur. Yulaf ezmesi, serotonin seviyesinin artmasına yardımcı olarak stresi azaltan yulaf ezmesini süt veya yoğurdunuza ekleyerek eğlenceli ve sağlıklı öğünler hazırlanabilir.

Yeşil çay, duygu durum bozuklukları üzerinde olumlu etkileri olan L-Theanine adlı amino asit içerir. L-Theanine, stresi azaltan serotonin ve dopamin hormonlarının üretimine yardımcı olurken; beyinde stres ile bağlantılı kimyasalların seviyesini düşürerek stres ve endişeyi azaltır" dedi. 

Stresle mücadelede etkin rol üstlenen D vitamini ve Omega-3 yağ asitlerince zengin olan somon balığını, ızgara/haşlama/fırın gibi sağlıklı pişirme yöntemleriyle hazırlayarak haftada en az 2 kez tüketilmesi gerektiğini belirten Küçük, "Serotonin ve endorfin gibi iyi hissetmemizi sağlayan nörotransmitterlerin beyindeki düzeyini artırır.

Bu sebeple stresli anlarınızda kendinizi daha iyi hissetmek için kahvenin yanında en az yüzde 70 oranında kakao içeren bitter çikolata tercih edilmelidir.

Yeşil mercimek, ruh halini iyileştirmeye yardımcı olan selenyum açısından son derece zengin olan yeşil mercimeği salatalarınızda ya da yemeklerinizde kullanarak stresle mücadelenize dahil edebilirsiniz. Kahvaltı sofralarımızın olmazsa olmaz en kaliteli protein kaynağı yumurta stresle mücadelede de altın role sahip.

Yaban mersini, stresle mücadelede etkin bir kimyasal olan dopaminin üretimine yardımcı olur. Serbest radikallerle savaşan antioksidanlarca zengin yaban mersinini tek başına, smoothielerinize ve yoğurdunuza ekleyin" diye önerilerde bulundu. İHA

Bu haber toplam 1959 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim