• BIST 8718.11
  • Altın 2246.595
  • Dolar 32.3347
  • Euro 35.1824
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C

Su nedir? Neden su içmeliyiz?

Diyetisyen Melisa Ümit
Hakkari’li Diyetisyen Melisa Ümit, su yaşamın sürdürülebilmesi, vücut sistemlerimizin çalışabilmesi için gerekli olan en önemli bileşendir.

SU NEDİR" NEDEN SU İÇMELİYİZ?

Su, yaşamın sürdürülebilmesi, vücut sistemlerimizin çalışabilmesi için gerekli olan en önemli bileşendir. Vücudun ihtiyacı olan suyu her gün yerine koymak gerekir. İnsan vücudundaki su miktarı cinsiyete, yaşa, ağırlığa göre değişse de vücudumuzun yarısından fazlasının su olduğu unutulmamalıdır.

GÜNDE NE KADAR SU İÇMELİYİZ?

Vücut ağırlığınızı 30-35 ml ile çarptığınızda tüketmeniz gereken su miktarını elde edebiliyorsunuz. Örneğin 70 kg ağırlığınız varsa (70x30) - (70x35) = 2100 ml - 2450 ml arasında su tüketmeniz gerekmeniz gerekiyor.

diyetisyen-melisa-umit.jpgSUSUZ KALMANIN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Vücudunuz susuz kaldığında yorgunluk, koyu idrar, daha az idrara çıkma, acıkma (vücudumuz susuzlukla karıştırdığı için görülür), kuru ağız, baş dönmesi, baş ağrısı, bilinç bulanıklığı, kuru cilt, kabızlık gibi semptomlar görülür.

İÇTİĞİMİZ HER SIVI SU İHTİYACIMIZI KARŞILAR MI?

Maalesef hayır. İçtiğimiz çaylar, kahveler, asitli içecekler içerisinde kafein bulundurur.

Kafein diüretik etki gösterir yani vücuttan suyun atılmasını sağlar. Bu yüzden su ihtiyacımızı sadece sudan karşılamaya özen gösterelim.

Ayrıca tükettiğiniz çay, kahve miktarı kadar ekstra su tüketin.

 

SUYU NE ZAMAN VE NASIL İÇMELİYİZ?

Susadığınızı hissediliniz her an su tüketin ertelemeyin

Günlük tüketmeniz gereken su miktarını gün içerisine yayarak yavaşça yudum yudum içmelisiniz

Mutlaka sabah uyandığınızda vücudunuzu canlandırmak, sindirim sistemini uyarmak için su için

Öğünlerden 20-30 dakika önce tüketilen su, doygunluk yarattığı için daha az besin tüketmenizi sağlar

Sindirimi etkilememek için öğünlerden yarım saat sonra su içmeye devam edebilirsiniz

Yemekten 1-2 saat sonrasında veya yemeğe daha çok varken acıktıysanız mutlaka 1-2 bardak su için

SUYUN FAYDALARI NELERDİR?

Tükürük oluşumuna yardımcı olur, Vücut ısınızı düzenler, Dokularınızı, omuriliğinizi ve eklemlerinizi korur, Terleme, idrar çıkma, dışkılama yoluyla atıkların atılmasına yardımcı olur, Kabızlığı, böbrek taşlarını, idrar yolu enfeksiyonunu önlemeye yardımcı olur. Sindirime, besin emilimine yardımcı olur, Kan oksijen dolaşımını iyileştirir, Ruh halinizi iyileştirmeye yardımcı olur, Cildinizin parlak ve nemli kalmasına yardımcı olur, Tokluk süresini arttırarak besin alımını azaltmaya yardımcı olabilir.

SU İÇMEK AĞIRLIK KAYBI SAĞLAR MI?

Yapılan bir çalışmada ağırlık kaybı sağlamak için yapılan diyetlerde ve diyet sürecinin devamlılığını sürdürebilmek için su tüketiminin arttırılması ağırlık kaybına yardımcı olabildiği ancak günlük beslenmenizde herhangi bir değişiklik yapmadan su miktarını arttırmak vücut ağırlığınızda etkisiz olduğu görülmüştür.

Yapılan çalışmalar sonucunda, su doygunluk yarattığı için iştahı baskılar, enerji alımını azaltır, bu sayede ağırlık kaybına yardımcı olabilir diyebiliriz.

HER ŞEYDE OLDUĞU GİBİ SU TÜKETİMİNDE DE ABARTIYA KAÇMAMAK GEREK

Almanız gereken miktardan fazla tüketmenizin sizin için hiçbir faydası yoktur. Vücutta tutulmaz atılır. Fazla miktarda tükettiğiniz su metabolizmanızı bozabilir, böbreği yorar ve böbreğin konsantrasyon yeteneğini bozabilir, fazla mineral kaybına neden olabilir. Bu yüzden tüketmeniz gereken miktarda içmeniz yeterlidir. Hadi şimdi bir bardak su için” dedi.

 
 
Bu yazı toplam 10561 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim