• BIST 9079.97
  • Altın 2323.963
  • Dolar 32.3643
  • Euro 34.9402
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C

Sudan Sodes

Sudan Sodes
Bedensel Engelliler Derneği Hakkari Şubesi Başkanı Mesut Keskin Sodes'i kaleme aldı

2010 Yılında ilimizde proje kabullerine başlayan Kalkınma Bakanlığının finanse ettiği Sosyal Destek yani  kısa adı SODES olan birim bir çok kurumda olduğu  gibi Bedensel Engelliler Derneği olarak bizde de büyük bir heyecan yaratmıştı. Çünkü SODES’in açılımı tam olarak bu bölgeye hitap etmekteydi.

Bölge insanının istihdam ve sosyal aktivitelere ihtiyaç duyduğu mevcut süreç bizler için önemliydi bilhassa engellilerimizin SODES kapsamında aktif görünmesi daha da önem arz etmekteydi. Kolları sıvadık 2010 yılı için 15 engellimizin Sportif aktivitelere katılımını sağlayacak bir proje hazırladık. Sonuçlar açıklandığında projemiz ret edildi. Maliyetten kaynaklandığını düşündük ki maliyetin biraz fazla olması son derece olağan idi çünkü engellilerin kullandığı sportif ekipmanlar yurt dışından ithal edilmekteydi.

Fakat Proje listesine dikkatlice baktığımızda bir kurumun sadece bir gezi programı projesiyle maliyette bizim projemizi ikiye katladığını ancak projelerinin kabul edildiğini gördük. Hatta listeye daha dikkatli baktığımızda Fidanların, Lalelerin bile proje konusu edilip kabul listesine girdiğini fakat derneğimiz dahil bir çok engelli projelerinin listede olmaması açıkçası bizleri hayal kırıklığına uğrattı.

Bizde kırgınlıklarımızı unuttuk ve hayallerimizi 2011 yılı SODES başvurularına sakladık. Bu yıl için daha düşük maliyetli 45 engellinin yararlanacağı bir eğitim projesi hazırladık. Heyecanla, umut ve ümitle sonuçları bekledik kabul listesinde  yine geçen yıldan kalma sözde projelerin devamı Fidanlar ve Laleler duruyordu.  Projemizin ret edilmesine üzülmedik, üzüldüğümüz nokta birimin tek eksenli düşünceye hizmet etmesiydi. Geçen yılki kurumları yine liste başı yapmış, asıl kaynağını buralara aktarmış arada dikkat çekmemek yada tepki almamak için bir iki kuruma da bir parmak bal çalmış.

Ancak SODES biriminin Internet sitesinde yayımladığı listenin en başına şu ibareleri yazması akıllardaki soru işaretlerini de az da olsa ortadan kaldırmaktaydı.İfade aynen şu şekilde; ‘’GÜNEYDOĞU ANADOLU PROJESİ KAPSAMINDA YOKSULLUK VE SOSYAL İMKANLARA ERİŞİMDE SIKINTI YAŞAYAN; ÇOCUKLAR, GENÇLER, KADINLAR, İŞSİZLER, YOKSULLAR, GÖÇ ETMİŞLER VE KENTLERİN GECEKONDU BÖLGELERİNDE YAŞAYAN BİREY VE GRUPLARI İSTİHDAMA KAVUŞTURMAYI AMAÇLAYAN SODES,,,

"Metin çok açık her dezavantajlı gurup var ancak engelli yok. İşte bu yüzden ne geçen yıl ne de bu yıl SODES Projeleri kapsamına engelliler alınmadı. Hatta daha da ilerisine baktığınızda Lalelerin veya Fidanların göz boyamak maksadıyla hazırladıkları tek tük engelli projeleri kabul edildi anacak İlimizde 12 yıldır asıl engellinin tek muhatap kurumu olan Bedensel Egeliler Derneğinin iki yıl üst üste hazırladığı projeler sudan sebeplerle  ret edildi.

İlimizde yaşayan neredeyse her ihtiyaç sahibi engellinin sorunlarıyla iç içe olan bir kurumun projelerini ret eden SÖZDE SODES o ret kararını vermeden önce sadece basından bu güne kadar Bedensel Engelliler Derneğinin geçmişini faaliyet ve projelerini yakından bir incelemiş olsaydı bu ret kararlarını her halde yeniden gözden geçirirdi diye düşünüyorum.

2010 yılında engelliler ile ilgili  kabul edilen bir iki proje sahibi kurum yada kuruluş  yine döndü dolaştı Bedensel Engelliler Derneğinden destek aldı ve bizler de gerekli her türlü desteği verdik vermeye de devam edeceğiz çünkü SODES yada başka bir kurum bizleri görmezden gelip taraflı ve etik olmayan tutumlar içerisinde olsun olmasın bizler dün olduğu gibi bugün de ilimizde yaşayan engellilerimizin hayatlarına artı olmaya devam edeceğiz,h a SODES’İLE ha SODES’ SİZ çünkü bizim de önemsenmeye ihtiyacı olan Engelli Fidanlarımız ve Engelli Lalelerimiz var.

 

Bu haber toplam 7263 defa okunmuştur
Etiketler: ,
  • Yorumlar 7
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim