• BIST 9747.68
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 27 °C

Ömer Temel ile söyleşi

Murat Taş

Değerli okurlarım her hafta bir duayeni konuk ettiğimiz köşemizde bu hafta söyleşimizi Hakkâri futbolunun yüzüne bir türlü gülmediği, futbolun hep yükünü sırtında taşıyan, ilimiz futboluna sayısız yıldız kazandıran, her sene kadrosunda ilimizin en iyi futbolcularını barındıran ancak şansızlığın peşini bir türlü bırakmadığı, emektar, vefakâr, çilekeş futbolumuzun dert babası büyük başkan Ömer TEMEL ile yaptık. 

omer-temel-1.jpgSimit sarayında oldukça sıcak bir havada geçen sohbetimizde bir benim bir Necmi hocanın sorularıyla gerçekleştirdiğimiz sohbetimizde Ömer başkan içini döktü bizlere;

Hakkâri Belediye Spor Kulüp Başkanı Ömer Temel Kendinizi tanıtabilir misiniz, Ömer TEMEL kimdir?

1967 Hakkâri merkeze bağlı Yeni yol (Navgüza) köyünde dünyaya geldim.1973 te Hakkâri merkeze yerleştim. İlköğretimimi Şehit Selahattin i.ö.o, ortaokulu Hakkâri lisesinde, Liseyi de Ticaret Meslek Lisesinde okudum. Evli ve 3 çocuk babasıyım. Halen Seçkin Reklam A.ş’nin sahibi olarak ticaret yapmaktayım.

Futbola başladığınız ilk yılınız ve ilk takımınız hakkında bize bilgi verebilir misiniz?

Futbola ilk olarak 1975 te başladım.1979 yılana kadar mahalle takımında futbolcu olarak oynadım.1979 da mahalle arkadaşlarımızla Hakkâri Gücü spor kulübünü kurarak amatör futbol hayatına başladık.1979 da Hakkâri yıldızlar karmasına seçilerek Diyarbakır bölge grup elemelerine katıldım. 1983 te Ticaret lisesinde Futbol hayatımın ilk şampiyonluğunu yaşadım.

22.20120611155539.jpg

1985/1986 sezonu Necmettin, Muhsin, Başkan Müslih TURGUT, Ali, Nedim, Nurettin, Kinyas, Yalçın, Tahir, Akif, Mustafa, Ömer                                                                             

 Futbol geçmişiniz hakkında bize bilgi verebilir misiniz?

1990 da Trabzon Spor takımımıza Trabzon 2A davet etti burada 7 gün kamp yaptık. Ayrıca Trabzon sporla 2 hazırlık maçı yaptık. 1988 de 2.ligde olan Van sporla özel bir maç yaptık ilk yarı 3/0 yeniktik ikinci yarı oyuna girdim ve 3 gol attım. Maçtan sonra Galatasaray alt yapı menajeri beni Galatasaray’a davet etti ama yaş sorunu yüzünden gidemedim. Daha sonra Fenerbahçe alt yapı hocası olan ilimizde görev yapan Selahattin öğretmen bizleri çalıştırdı o dönemde de Fenerbahçe alt yapısına çağırıldım ama maddi imkânsızlıklar yüzünden oraya da gidemedim. Hakkâri amatör liginde 3 yıl gol kralı oldum. Lakabım Maradona’ydı 1994 te futbolu bıraktım. Bir süre ara verdikten sonra 2002 de fesih olmak üzere olan Hakkâri Belediye spor kulübünü sahiplenip bu kulübün başkanlığına geçtim. 

33.jpg

1987/1988 Hakkâri Gücü-Belediye spor ile birleşmesi

Hakkâri Gücü uzun yıllar Hakkâri’nin efsane kulübüydü bize biraz o efsaneden bahseder misiniz?

Hakkâri Gücü 1979 da ben, Nasrettin Çınar, Kinyas AKDAĞ, Muzaffer DEMİROĞLU tarafından kuruldu. Takım kısa sürede Hakkâri’de herkesin oynamak istediği bir kulüp oldu. Bunda sporcuların birbirine bağlılığı, futbola olan sevda ve mahalleden büyük taraftar kitlesinin olması etkili oldu.

44.jpg

1986/1987 Şen gençler spor

Şükrü, ömer, Ferhat, ihsan, Mehmet, Ahmet, Sabahattin, İsmet,Ragıp, Ferruh, emin, şahbaz, arif, Nurettin

 Hakkâri Gücü’ nün Hakkâri futboluna kazandırdığı önemli futbolcular ve şampiyonluklarınız hakkında bilgi verebilirimsiniz?

Her yıl şampiyonluğa oynayan büyük bir ekiptik. 1979’dan 2002 ye kadar yaklaşık olarak 15 şampiyonluk yaşadık. İlimiz futboluna kazandırdığımız bazı büyük yıldızlar; Şahin ARSLAN, Davut YILDIRIM, Turan ŞİMŞEK, Emin ÇALLI, Emin ŞİMŞEK, Ramazan CABER, Ekrem SÖNMEZ, Muhsin ORHAN, Nurettin AKDAĞ gibi ve ismini sayamadığımı birçok isimleri kazandırdık.

5.20120611155810.jpg

 2011/2012 Sezonu şampiyon Belediye spor

Hakkâri futboluna ömrünü veren abiniz Tahir Hoca hakkında düşünceleriniz nelerdir?

Hakkâri futboluna en büyük katkıyı sunan insandır. İmkânları yeterli olsaydı profesyonel takımları dahi çalıştırabilecek bir kapasiteye sahiptir. Türkiye’nin en disiplinli, taviz vermeyen antrenörü. Tüm ömrünü futbola adamış büyük bir insandır. Disiplininden taviz vermeyen, disiplinin uğruna nice şampiyonlukları elinin tersi ile iten bir karakteri vardır. Hakkâri’nin gönlünde taht kuran ilimiz futboluna nice futbolcular kazandırmış olan bu büyük insan maalesef büyüklerimiz tarafından hak ettiği ilgiyi göremedi.  

6.20120611155847.jpg

2011/2012 Yüksekova ilçe stadı Yüksekova Belediye-Hakkari Belediye spor maçı

Hakkâri Belediye spor ile olan bağınız nasıl oluştu?

2002 yılında Belediye spor kulübü yönetimce fesih edilmesi kararı alınmıştı. Biz eski Hakkâri Gücü futbolcuları ve yöneticileri olarak kulübü fesih olmaktan kurtardık. İlk yılımızda şampiyonluğa oynayıp finalde Yüksekova’ya yenildik. O yıldan beridir Hakkâri de her yıl şampiyonluğa oynayan bir ekip haline geldik. İşin sırrı yönetim ve teknik heyetin disiplinli oluşudur. Belediye sporun başarısının mimarı disiplini ve taviz vermez anlayışı ile ayrıca sahalardan hiç çıkmayan Tahir hocanın emeğidir.

7.20120611155919.jpg

1985/1986 Sezonu

Belediye sporun içinde bulunduğu mevcut sıkıntılar hakkında ne diyeceksiniz?

Türkiye’nin her yerinde yerel yönetimler takımına sahip çıkarken, bizim belediyemiz bizlere hiçbir şekilde destek olmuyor. Geçen sene malzeme desteğinde bulundular sadece, Metin TEKÇE döneminde maddi bir destek olmasa da büyük bir ilgi vardı takıma ve Metin başkan idmanları bile kaçırmazdı. Bu yıl şampiyon olmamıza rağmen maddi-manevi hiçbir destek alamadık belediyeden. Belediye başkanı Kamuoyunun tepkisi üzerine sadece gelecek sezon destek vereceklerini söylediler.

8.20120611155947.jpg

2005 Hakkâri belediye spor alt yapısından Köy hizmetleri spor a takviye alt yapı

 2012-2013 sezonunda Hakkâri Belediyesinden nasıl bir destek bekliyorsunuz Ve hedefiniz nedir?

Beklentimiz şu; futbolcularımızın birçoğu öğrenci bir kısmı işsiz. Bu yüzden bunların en azından ihtiyaçlarını karşılayacak kadar maddi destek versinler. Bunun dışında yönetim olarak başka yerlerden destek istediğimizde bizlere kurum takımı olduğumuz, belediyenin kurum olarak ilimizde ki her kulübün ihtiyaçlarını giderecek imkânlara sahip olduğu söylendi hep. Haklılarda çünkü Belediye potansiyel olarak bu imkânlara sahip ancak bir türlü yapmıyorlar

Gerekli desteği alırsak seneye daha güçlü bir takım oluşturmayı düşünüyoruz. Ancak gerekli desteği alamazsak mevcut kadromuzla devam ederiz tabi bu durumda hangi futbolcumuz takımda kalır onu bilemiyorum. Bu durumda kamuoyu şüphesiz belediyeye büyük tepki gösterecek.

9.20120611160744.jpg

2002/2003 Sezonu Kerim, şahin, Mehmet, emin, nazım, hayrettin, tacettin, recep, Başkan Ömer Ahmet, kasım, mevlüt, cemal

Gopsi tepesi tesisinin yarıda kalması ve tesis eksiklerimiz hakkında görüşleriniz nedir?

Hakkâri futbolunun en büyük yarasıdır tesislerin olmayışı. Bizim takımımızın malzemesini koyacak, evraklarını bırakacak bir yerimiz bile yok. İstanbul Büyük Şehir Belediyesi tarafından yapımına başlanan Gopsi tesisleri basına verilen yanlış demeçlerin etkisi sonucu yarıda bırakıldı. Burasını bizim belediyemiz kendi imkânlarıyla tamamlayabilir ama maalesef ilgilenen yok. Tüm Türkiye deki belediye spor kulüpleri 1.lig,2.lig,3 lig yâda BAL ligin dahil takımlarına sahip çıkarken bizim belediyemiz bizlere maalesef destek vermemekte. Ülkemizin dört bir yanında il, ilçe hatta belde belediyelerinin takımları Süper lig, Bank Asya ligi, Spor-Toto 2 ve 3 ligde BAL liginde takımları var. Akhisar spor bir belediye takımı ama bugün Süper ligde. Fazla uzağa gitmeye de gerek yok aslında, Yüksekova belediyesi bile spor takımına her ay 8 bin tl. Futbolcularına maaş vermekte ayrıca tesisi ve malzemesi de en güzel şekilde sağlanmakta. Bizim belediyenin bu bakışı bizleri inanın çok şaşırtmakta.   

10.20120611160831.jpg

1990 Trabzon- Hakkari karma

Zap Sporla oynanan baraj maçı için düşünceleriniz nelerdir?

Tamamen kişisel hatalardan maçı kaybettik. Ancak en büyük sorun burada belediyeden gerekli desteği alamamamız. Eğer sezon boyunca iyi bir destek alsaydık maç çok farklı olabilirdi. Düşünebiliyor musunuz futbolcularımın final maçına giyecek bir eşofman takımı yok, sivil elbiselerle sahaya gelmek zorunda kaldılar. Bu takım ruhunu bozan bir durum, bırakın eşofmanı kurum bize çorap bile almadı.

Şemdinli spor hakkındaki düşünceleriniz ve yaşananlar için görüşleriniz nelerdir?

Sonuçta ilçemizin güzide bir takımıdır. Yaşanan olaylar elbette bizleri üzmekte, onlarda bizim kardeşlerimiz ve yaşanan olaylar tamamen münferit olaylardır. Asla yaşanmasını istemediğimiz şeyler yaşananlar. Takımları çok iyi ve onları kardeş takım olarak görmekteyiz. Bir daha böyle olayların yaşanmaması için her türlü tedbiri alacağız.

Sizce Nasıl bir oluşum olursa Profesyonel takımımız olur ve buna nasıl destek verirsiniz?

Öncelikle yönetimlerin ve halkın bütünleşmesi lazım. Bulmazsa asla başaramayız. Tüm zamanlarını kahve köşelerinde harcayan gençliğe aileleri tepki göstermezken spor yapmaya gelen çocuklarına tepki göstermektedirler. Hâlbuki spor kişiyi fiziksel, zihinsel anlamda hayata bağlayan en faydalı aktivitedir.    

 11.20120611160904.jpg

 2010  Hakkari belediye spor U-14 U-15 takımları Bitlis gençlik spor müsabakası

Zap Spor için düşünceleriniz nelerdir?

Kendi imkânlarıyla fazla ayakta durmaları mümkün değil. Tüm kulüplerle ve kurumlarla diyalog içinde yeni bir oluşum yapması gerekir. Ayrıca futbolcularının tamamen yerli olması gerekir yoksa başarıyı yakalayamaz.

Unutamadığınız bir anınızı okurlarımızla paylaşır mısınız?

2006 da belediye başkanı ile beraber takım için yardım toplamaya gittiğimiz bir işadamı başkanın yanında her ay takıma yardım yapacağını söylemişti. Ancak o sözden sonra hiçbir destek alamadık kendisinde hatta başkanın yanında böle demiştiniz dediğimizde bize cevap olarak dedi ki başkan yanınızda olduğu için öle dedim yoksa yardım yapacağımı söylemezdim dedi.

Bir diğer unutamadığım anım ise Yüksekova deplasmanına gidecek araç bulamadık bizde bir pikap üzerinde maça gittik, o yolculukta da Yüksekova’ya gidene kadar 8 defa teker patlattık.

12.20120611160927.jpgBaşkan ,TEMEL                                                   2008/2009 Sezonu

Hakkâri halkına mesajlarınız neler olacak?

Biz yöneticiler ve antrenörler olarak gençlere sahip çıkmalıyız. Bu yaptığımız uğraşta da gençlerinde bizlere destek olması gerekir. Aileler bizlere tepki göstereceğine, kötü alışkanlıklardan kurtardığımız çocuklarını spora daha çok yönlendirmeliler. Sporun siyaseti, dili, dini, ırkı, rengi yoktur. Evrensel değerlerle bütünleşmiş bir iş icra ediyoruz. Bu yüzden uğraştığımız sporu özünden başka bir yere çekilmemeli. Çünkü ilimizin tek eğlence ve sosyal aktivitesi spordur.

Hakkâri haber tv bünyesinde oluşturduğumuz bu köşemiz için düşünceleriniz nelerdir?

Yapmış olduğunuz bu anlamlı proje bir ilk ve tarihe geçecek derecede önemli bir olay. Sonuçta herkesi futbola çekecek iyi bir kamuoyu oluşturacak sonuçları itibariyle. Halkımızı ve sporseverleri maziye götürüşü de ayrıca keyif verici bir durum. Necmi hoca ve size halkımız adına teşekkürlerimi sunar sizleri yürekten kutlarım.  

Son derece keyif aldığımız bu sohbetten dolayı Büyük başkan Ömer  abimize sonsuz teşekkürlerimizi sizler adına sunarak söyleşimizi bitirdik. Ömer abi söyleşi boyunca uzun zamandır içini kamuoyuna dökmeyi fırsatı bekleyen içten bir edayla sorularımıza cevap verdi. Ayrıca gözlerinden şunu okuduk ki yıllardır yaşadığı tüm sıkıntılara nasıl göğüs gerdiyse gelecekte de bu futbol aşkı ve şevki ile tüm imkânsızlıklara ve sıkıntılara rağmen mücadelesine devam edecek gibi. Zaten onu büyük başkan yapanda şu ana kadar bu takdire şayan mücadelesidir. Bizlerde kendisine gelecekte spor yaşamında başarılar diliyoruz. Kendisine bu icten cevaplarından dolayı tekrar teşekkür eder bir sonraki söyleşimizde görüşünceye kadar Allaha emanet olun.

 

 

 

 

 

 

Bu yazı toplam 10491 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 5
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Yazarın Diğer Yazıları
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim