• BIST 9079.97
  • Altın 2300.766
  • Dolar 32.3336
  • Euro 35.1039
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Tarihi Saray restore edilmeyi bekliyor

Tarihi Saray restore edilmeyi bekliyor
Hakkari'nin Şemdinli İlçesi’nde bulunan Nehri köyündeki kayma sarayı acil olarak restore edilmeyi bekliyor.

Şemdinli ilçesinden 19 kilometre mesafede bulunan Bağlar (Nehri) köyünde 1870 yılında Seyyid Abdullah Hazretleri tarafından yaptırılan tarihi Kayme Sarayı’nın 2011 yılının Ekim ayında kazı ve temizlik çalışmaları yapılmıştı.

Umanlar ortaya çıkarılan duvarların kış mevsiminde tahrip olmaması için acil olarak güçlendirilmesi gerektiğini ifade etmişlerdi. Hakkari Valiliği ve Van Müze Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışmalar sonucu üç bölmeli saray, odalarında birikmiş toprak ve taş parçalarının çıkarılmasının ardından güzel bir görünüme kavuşmuştu.

2011 yılındaki çalışmaları yürüten Van Yüzüncü Yıl üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, Kayme Sarayı'nda hedeflenen birinci etap çalışmaların tamamlandığını yapının etrafını ve içerisini ağaçların kapladığını, bina içinde koca koca ceviz ağaçları mevcut olduğunu içerisi ve dışarısının ise tamamen temizlendiğini ifade etmişti.

 "SARAY RESTORE EDİLMEDİĞİ TAKDİRDE YIKILABİLİR” 

Yöre halkı ise Sarayın restore edilmemesi halinde desteksiz kalan duvarların yağmur ve karda yıkılabileceğini belirterek, her geçen gün taşları kayan bu güzel tarihi eserin yok olabileceğini söylediler. Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerine seslenen yöre halkı Seyyid Taha ve Seyyid Abdullah Hazretlerinin türbelerinin bulunduğu ve yerli yabancı yüzlerce kişinin ziyaret etmeye geldiği türbeler başta olmak üzere Sarayın acilen restore edilmesi çağrısında bulundular.

Tarihi Sarayın restore edilerek turizme kazandırmasını isteyen yöre halkı restore çalışması bu yıl başlatılmaması halinde Sarayın kış aylarına dayanamayacağını ve tamamen yıkılabileceğini söylediler. Haber: Feyzullah Taş

semdinli-tarihi-kayma-sarayi-m.20140816125510.jpg

kayma-sarayi-3.jpg

feyzullah-tas-6.jpg

Bu haber toplam 4721 defa okunmuştur
Etiketler: , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim