• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Tarıma dayalı ekonomik destek

Tarıma dayalı ekonomik destek
Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların ve Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesi Hakkında Tebliğler Yayınlandı.

Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Tebliği

2020/24 Nolu Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ 21 Kasım 2020 tarih ve 31311 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Program kadın ve genç girişimciler öncelikli olmak üzere gerçek ve tüzel kişiler ile Tarımsal amaçlı kooperatifler, birlikler ve bunların üst birliklerinin ekonomik faaliyetlerine yönelik yatırımlarının desteklenmesi amacıyla yapılması gereken hususları içermektedir.

Proje başvuru konuları:

a) Tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenmesi, kurutulması, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik tesisler,

b) Bitkisel ürünlerin işlenmesi, kurutulması, dondurulması, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik tesisler,

c) Hayvansal ürünlerin işlenmesi, kurutulması, dondurulması, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik tesisler,

ç) Büyükbaş hayvan yetiştiriciliğine yönelik tesisler,

d) Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine yönelik tesisler,

e) Kanatlı yetiştiriciliğine yönelik tesisler,

f) Kültür mantarı üretimine yönelik tesisler,

g) Kanatlı kesimhanelerine yönelik tesisler,

ğ) Su ürünleri yetiştiriciliği yapılmasına yönelik yatırım tesisleri,

h) Hayvansal ve bitkisel orijinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik tesisler,

konusunda yapılacak yeni tesis, tamamlama ve mevcut tesislerin kapasite artırımı, teknoloji yenileme ve/veya modernizasyonu hibe desteği kapsamında değerlendirilir.

ı) Tarımsal ürünlerin depolanmasına yönelik başvurularda çelik silo ve soğuk hava deposu yapımına yönelik yeni tesislerin yapımı,

i) Tarımsal ürünlerin üretilmesine yönelik iklimlendirme, sulama ve gübreleme sistemli, modern yeni seraların yapımı ile teknoloji yenileme ve/veya modernizasyonu,

j) Büyükbaş ve küçükbaş kesimhanelerine yönelik faal olan mevcut tesislerin teknoloji yenileme ve/veya modernizasyonu hibe desteği kapsamındadır.

k) Bu Tebliğ kapsamında bulunan konularla ilgili tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış ve/veya yapılacak tesislerde, toplu basınçlı sulama sistemleri için, sulama kooperatifleri ve sulama kooperatifleri üst birliklerinin sulama hizmetlerinin gerektirdiği elektrik enerjisini temin etmek amaçlı güneş ve rüzgâr enerjisinden elektrik üreten tesislerin yapımı ile 3 dekardan küçük olmaması şartıyla örtü altı kayıt sistemine kayıtlı mevcut modern seralarda kullanılmak üzere; yenilenebilir enerji kaynaklarından jeotermal ve biyogazdan ısı ve/veya elektrik üreten tesisler ile güneş ve rüzgâr enerjisinden elektrik üreten tesislerin yapımı, hibe desteği kapsamında değerlendirilir.

Ekonomik yatırım konularında hibeye esas proje tutarı;

  1. Yeni tesis başvurularında 3.000.000 Türk Lirası,
  2. Tamamlama yatırımlarında 2.000.000 Türk Lirası,
  3. Kapasite artırımı, teknoloji yenileme ve/veya modernizasyon projelerinde 1.500.000 Türk Lirası'dır.

Hibeye esas proje tutarı 250.000 TL'nin altında olan projeler değerlendirmeye alınmayacaktır. 

Hibeye esas proje tutarının %50'sine(KDV hariç) hibe yoluyla destek verilir. Diğer %50'si oranındaki tutarı başvuru sahipleri kendi kaynaklarından temin etmekle yükümlüdürler. Başvuruların belirtilen tutarları aşması durumunda aşan kısım başvuru sahipleri tarafından ayni katkı olarak karşılanacaktır.

Başvurular Bakanlıkça hazırlanacak güncel uygulama rehberinin yayımı tarihinden itibaren doksan gün içerisinde www.tarim.gov.tr web adresine online olarak yapılacaktır. Ayrıca başvuru tarihi bitiminden sonraki beş iş günü içinde girişi yapılan başvuru dosyasının ekleri ile birlikte ilgili İl Müdürlüğüne elden teslim edilmesi gerekmektedir.

Yatırım projelerinin fiziki olarak son tamamlanma tarihi hibe, sözleşmesinin imzalandığı takvim yılının Kasım ayının son iş günüdür.

Tebliğ ve Tebliğin Ekleri İçin Tıklayınız

Proje hazırlama aşamasında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'müzden konuyla ilgili bilgi alınabilir. Projeler Bakanlığın sistemi doğrultusunda puanlandırma kriterlerine göre değerlendirilmektedir. Projelerinizi Bakanlık ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü üzerinden geçireceğine dair beyanda bulunan şahıs ya da kuruluşlara itibar etmeyin.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİ

HİBE PROGRAMI 2020/25 NOLU TEBLİĞE BAĞLI UYGULAMA REHBERİ YAYINLANDI

 

Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2020/25) 21.11.2020 Tarihli Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Söz konusu tebliğe bağlı "Uygulama Rehberi" 23.12.2020 Tarihinde Bakanlığımız internet sitesinde yayınlanmıştır.

Uygulama Rehberine; " https://www.tarimorman.gov.tr/Duyuru/1251/Kirsal-Ekonomik-Altyapi-Yatirimlari-Uygulama-Rehberi " adresinden ulaşılabilir.

 Yatırım Konuları Nelerdir?(*)

  1. Aile İşletmeciliği Faaliyetlerinin Geliştirilmesine Yönelik Altyapı Sistemleri, (Sebze-Meyve İşleme, Çelik Silo, Soğuk Depo, Örtü Altı Tarım, Kanatlı Yetiştiriciliği, Kapama Meyve-Sebze Bahçe Tesisi Sulama Sistemi, vb)
  2. Arıcılık Ve Arı Ürünlerine Yönelik Yatırımlar,
  3. Bilişim Sistemleri Ve Eğitimi,
  4. El Sanatları Ve Katma Değerli Ürünler, (**) (Çinicilik, Çömlek, Dokumacılık, Halı, Kilim, Sabun, Gülsuyu vb)
  5. İpek Böceği Yetiştiriciliği,
  6. Su Ürünleri Yetiştiriciliği,
  7. Tarımsal Amaçlı Kooperatif Ve Birlikler İçin Makine Parkları, (Elektrikli Traktör hariç kendinden yürür makineler kapsam dışıdır)
  8. Tıbbi Ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Yatırımları,

hibe desteği kapsamında değerlendirilir.

 

(*) Başlıklar altında yer alacak yatırım konuları alt başlıkları ve kriterler yayınlanacak olan Uygulama Rehberi ile detaylı olarak belirlenecektir.

(**) Bu başlık altında sadece Kırsal Alan'da yer alacak yatırım başvuruları kabul edilir.

Kimler Başvurabilir?

            Bakanlığımızın herhangi bir kayıt sistemine kayıtlı olan (El Sanatları ve Katma değerli ürünler Başlığı Hariç) çiftçiler, gerçek ve tüzel kişiler başvurabilir. Tüzel kişiler kapsamında Küçük Orta Ölçekli İşletme kapsamında yer alan Anonim, Limited ve Kollektif Şirketler ile Kooperatif ve Birlikler başvurabileceklerdir.

Tüzel kişilikler, kuruluş tüzüklerinde/ana sözleşmelerinde belirtilen faaliyet alanları ile ilgili yatırım konularına başvurabilirler

Dikkat: Tüm yatırımlara yönelik proje konularında başvuran yatırımcılardan;

 

a) Çiftçilerin                  : Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi kaydı, Çiftçi Kayıt Sistemi kaydı, Adres Kayıt Sistemi kaydı veya Su Ürünleri Yetiştiriciliği Belgesi ile çiftçi olduklarına Tarım BAĞ-KUR'u ile de tarımdan başka gelirlerinin olmadığına dair belgeyi,

b) Gerçek Kişilerin       : Kamu görevlisi olmadıkları, kamu görevi ifa etmediklerine dair taahhütnameyi,

c) Tüzel Kişilerin          : İdari ve mali açıdan kamudan bağımsız olduklarına dair taahhütnameyi,

Başvuru ekinde sunmaları gerekir.

Proje Limitleri ve Sağlanacak Hibe Tutarı Ne Kadardır?

Proje limitleri başvuru sahibinin özelliğine göre değişmemekte olup tüm yatırım konularına yönelik olarak Hibeye Esas Proje Tutarı; 500.000-TL dir.

Program bütçeleri KDV hariç rakamlardan oluşmakta ve yukarıda belirtilen Hibeye Esas Proje Tutarının azami % 50 si hibe olarak yatırımcıya ödenecektir.  Hibeye esas Proje Tutarı 20.000-TL altında olan başvurular kabul edilmeyecektir. Proje bütçesi yukarıda belirtilen limitlerin üzerinde ise kalan kısımlar yatırımcının kaynaklarından sağlanacaktır.  

 

Bu haber toplam 1784 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim