• BIST 8718.11
  • Altın 2244.394
  • Dolar 32.3332
  • Euro 35.1644
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C

TBMM İç Tüzüğü'nde 'Kürdistan' maddesi!

TBMM İç Tüzüğü'nde 'Kürdistan' maddesi!
AK Parti ve MHP, İçtüzük değişikliğinde uzlaştı. Yemin etmeyen vekil, ‘vekil sayılmayacak’. ‘Kürdistan’ ifadesine para cezası geliyor. Teklif bugün Meclis Başkanlığı’na sunulacak.

AK Parti ve MHP'nin üzerinde uzlaştığı ve 17 madde olan Meclis İç Tüzüğü değişiklik teklifinden sürpriz düzenlemeler çıktı. İki partinin uzlaştığı teklife göre bundan böyle 'yemin etmeyen, etmekten imtina eden milletvekili, milletvekili olmanın getirdiği haklardan yararlanamayacak.' Düzenleme bu şekliyle milletvekili seçildiği zaman yemin etmeyen HDP'li Leyla Zana'yı akıllara getirdi. İç tüzükteki bir diğer düzenlemeyle de milletvekilleri artık Genel Kurul'da yaptıkları konuşmalarda kullandıkları 'Kürdistan', 'Kürdistan'ın başkenti Amed' gibi ifadeler nedeniyle 'para cezası' alacak.

Ak Parti ve MHP’nin ortak imzasıyla bugün Meclis Başkanlığı’na sunulacak TBMM İçtüzük değişiklik teklifiyle yapılan düzenlemeler özetle şöyle:

Anayasa’nın ilk 4 maddesine aykırı beyanda bulunan milletvekillerine ağır yaptırım uygulanacak. Buna göre “Kürdistan illeri”, “Kürdistan’ın başkenti Amed’den geliyorum” şeklinde ifade kullanan, Türkiye Cumhuriyeti’ni “soykırım” ve “katliam” ile suçlayıcı beyanda bulunan milletvekillerine Meclis’ten geçici çıkarma cezası ilaveten de para cezası verilecek.
Meclis’te “yemin etmeyen, yemin etmekten imtina edenler” milletvekili sıfatının gerektirdiği haklardan yararlanamayacak.

TBMM TV yayınlarıyla ilgili tartışmaya da nokta konulacak. Anayasa değişikliği gibi özel ve önemli düzenlemelerin ele alındığı Genel Kurul çalışmaları TBMM TV’den gün ve saat sınırına tabi olmaksızın yayınlanabilecek.

Genel Kurul’un  14.00-19.00 olan çalışma saatleri Salı günleri için 15.00-21.00, çarşamba ve perşembe günleri için de 14.00-21.00 olarak değiştirilecek. Böylece Genel Kurul günlük 3 saat fazladan çalışma yapacak.

Muhalefetin engelleme amaçlı kullandığı düşünülen grup önerileri üzerine konuşma süreleri de kısalıyor. Şu anda grup önerileri üzerine aleythe ve lehte 10’ar dakikadan ikişer konuşma hakkı verilirken değişiklik aynen benimsenirse bundan böyle grup önerisi partiye 5 dakika, diğer parti gruplarından birer temsilciye ise 3’er dakika söz hakkı tanınacak.
Genel Kurul’da artık araştırma önergeleri, genel görüşme önergeleri tek tek okunmayacak. Zaman tasarrufu amacıyla bu önergeler hakkında elektronik posta yoluyla milletvekilleri bilgilendirilecek. Basından

Bu haber toplam 3590 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim