• BIST 9131.16
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

TEFECİLİK !

Hakan Taş

Ekonomik sıkıntı içerisinde olan kişiler tefecilere başvurarak yüksek faizle o kirli parayı almak zorunda bırakılıyorlar.  Tefecilikle elde edilen kazanç kayıt dışı, yasak ve suçtur. Bana göre tam bir insanlık suçudur. Bölgemizde ve özellikle ilimizde tefecilik geçmişte adeta meslek haline gelmişti.

Hakkari ilimizde tanınan yüzlerce öz yerli tefecilere bulaşarak yerlerinden, yurtlarından oldular. Kimisi binasını, kimisi arazisini, kimisi aracını, tarlasını aldığı borca karşı ödemek zorunda kaldı. Yıllar önce ilimizde tefecilere karşı büyük bir operasyon gerçekleştirildi. Çok sayıda kişi gözaltına alındı. Zamanın valisi; “Alan da, veren de suç işliyor” açıklamasını yapmıştı.

Aldığı 50 bin liraya karşı 1 trilyon borçlanan kişileri biliriz. Haram ve haksız kazanç elde eden tefeciliği hortlatan kanun ve kurallarımızdır. Vatandaş çok acil ihtiyaç duyduğu 5 bin lira için banka banka dolaşır ama kredi alamaz. Puanı düşük, riski var, icralık.. Bu durumda olan vatandaşa hiçbir banka kapısını açık tutmaz. Bu gariban mecburiyetten tefecilere sığınmak zorunda kalıyor. Yani onu tefecilere mecbur bırakan bankalar ve değişmeyen acımasız kurallardır.

Baba-oğul, Fehim ve Serdar ABO’nun tefecilere olan borçlarını ödeyemedikleri için intihar etmeleri bardağı taşıran son damla oldu. Buna benzer sıkıntılara bulaşıp da canına kıyan kişiler hep oldu. İçişleri Bakanlığımız TEFECİLİK konusunda geniş çaplı eş zamanlı büyük bir operasyon gerçekleştirmeli, bu işi yapanlara da ağırlaştırılmış cezalar verilmelidir.

Elimizde delil ve belge yok ama halk arasındaki duyumlara kulak verilince tefeciliğin her ilde var olduğu söyleniyor. Öyle büyük bir sektör haline geldi ki “Finansçılar” unvanına eriştiler. Tefecilik bazı dizilerde konu bile oluyor.

Hiçbir vatandaş tatil, eğlence, yatırım için tefeciye bulaşmaz. Hayati mesele ve çok mecbur kaldığından istemeyerek başvuruyor. Doğru mu yapıyor, hayır… Çaresizlik insanı her zaman kötülüğe iter. Kredi veren bankaların icrası olan ve puanı düşük vatandaşa onları tefecilere mecbur etmeyecek düzeyde destek sunması gerekiyor.

Ülkemizde büyüyen hırsızlık ve tefeciliğe karşı katı kurallar işlem görmelidir. Zorda kalan bir insanın zaafından faydalanarak elde edilen kazanç haram ve zıkkımdır.

Bu yazı toplam 4537 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 12
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Yazarın Diğer Yazıları
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim