• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C

Torba Kanun Tasarı" TBMM'de

Torba Kanun Tasarı" TBMM'de
Soma ile iglili düzenlemeyi tasarıdan ayırarak bugün yasalaştırmayı teklif etti Tasarı tikabını Canikli'ye vurmak isteyen HDP'li Zozani'yi diğer milletvekilleri engelledi.

AK Parti Grup Başkanvekili Canikli'nin, "Engelleyici tutumunuzdan dolayı Soma'daki kardeşlerimize aylık bağlanamıyor" ifadesi, muhalefetin tepkisine neden oldu CHP, MHP ve HDP, tasarının anayasa ve içtüzüğe aykırı şekilde hazırlandığını savunarak, Soma ile iglili düzenlemeyi tasarıdan ayırarak bugün yasalaştırmayı teklif etti Tasarı tikabını Canikli'ye vurmak isteyen HDP'li Zozani'yi diğer milletvekilleri engelledi.

zozani-kavga-1.jpg

Tasarının tümü üzerindeki görüşmelere başlandı.Ak Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, muhalefetin, Torba Kanun Tasarısı'nın görüşmelerini geciktirmeye çalıştığını belirterek, "Engelleyici tutumunuzdan dolayı Soma'daki kardeşlerimize aylık bağlanamıyor" dedi.

 TBMM Genel Kurulu'nda, kamuoyunda "Torba Kanun Tasarısı" olarak bilinen İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın tümü üzerindeki görüşmelere geçilmeden önce, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural söz istedi. Vural, 108 kanun teklifinin tasarı ile birleştirildiğini belirterek, kendi kanun teklifinin komisyon raporunun hangi bölümünde yer aldığını, tasarının kabul edilmesi halinde bu teklifin kabul edilmiş sayılıp sayılmayacağını sordu.

zozani-kavga-2.jpg

TBMM Plan ve Bütçe Komisyon Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç ise birleştirme yapılmadan önce bütün teklif sahiplerine yazı yazıldığını belirtti. Bilgiç, tekliflerin tasarı ile birleştirilmesinin, bütün tekliflerin raporda yer alacağı anlamına gelmediğini, görüşmelere Plan ve Bütçe Komisyonu raporu üzerinden devam edilmesi gerektiğini söyledi.Vural'ın, tasarının bu haliyle görüşülemeyeceği konusundaki itirazını sürdürmesi üzerine usul tartışması açıldı. 

zozani-kavga-3.jpg

Muhalefet milletvekilleri, tasarının yasa yapma tekniğine, İçtüzüğe ve anayasaya aykırı olduğunu savundu.Ak Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, söz konusu tasarının, bugüne kadar Genel Kurul'a getirilen torba tasarıyla aynı teknikte hazırlandığını belirtti. Muhalefeti, tasarının görüşmelerini engellemekle suçlayan Canikli, "Tasarının içinde önemli düzenlemeler var.

Engelleyici tutumunuzdan dolayı Soma'daki kardeşlerimize aylık bağlanamıyor" dedi. Muhalefet milletvekilleri Canikli'nin sözlerine tepki gösterdi. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, "İbretlik bir konuşma. Bu yasaya, 301 madencinin acısının arkasına saklanarak hukuksuz düzenlemeler koydunuz. Soma ile ilgili maddeleri buradan çıkarın hemen bugün yasalaştıralım" diye konuştu.

zozani-kavga-4.jpg

 MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal da tasarının komisyon aşamasında da Soma ile ilgili düzenlemeyi ayrıca görüşüp hemen Genel Kurul'a göndermeyi teklif ettiklerini, ancak iktidar milletvekillerinin bunu kabul etmediğini belirtti. Günal, Canikli'ye yönelik, "Soma ile iglili düzenlemeyi bizim engellediğimiz söylemek terbiyesizliktir" dedi. 

Canikli ve Ak Parti milletvekilleri, Günal'ın ifadesine tepki gösterdi. TBMMBaşkanvekili Meral Akşener, Günal'dan, "terbiyesiz" lafını geri almasını istedi. Günal ise ifadesini tekrarlayarak, muhalefetin bu şekilde suçlanamayacağını söyledi. HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da komisyonda Soma ile ilgili düzenlemenin tasarıdan ayrılması halinde hemen çıkarabileceklerini söylediklerini kaydetti. Kaplan, iktidarın, 301 acının üzerinden tasarıya kişi ve şirketlere özel maddelerin eklendiğini savundu.

Nurettin Canikli ise muhalefetin, karşı olduğu maddelerle ilgili görüşlerini dile getirebileceklerini, sonuçta tasarının kabul edilip edilmemesinin milletin iradesinde olduğunu ifade etti. Tasarıdaki düzenlemelerin tamamının önemli olduğunu anlatan Canikli, hiçbir maddede kişiye ya da şirkete özel düzenleme bulunmadığını kaydetti. -Tasarı kitabını vurmak istedi HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani de Canikli'yi, Soma'da yaşamını yitiren madencilerin acısını sömürmekle suçladı.

Zozani, Canikli'nin, muhalefete ilişkin sözleri nedeniyle özür dilemesi gerektiğini belirtti. Bu sırada Canikli, Zozani'ye "boş konuşuyorsun" dedi. Bunun üzerine Zozani ve Canikli arasında sözlü tartışma başladı.Zozani'nin konuşmasını tamamlamasının ardından Başkanvekili Meral Akşener, birleşime ara verdi. Arada, Canikli ile Zozani arasındaki tartışma devam etti. Elindeki tasarı kitabını Canikli'ye vurmak isteyen Zozani'yi diğer milletvekilleri önledi.

Aranın ardından yeniden söz alan Oktay Vural, teklifi ile ilgili konunun açığa kavuşturulmasını istedi. Bunun üzerine Meral Akşener, grup başkanvekilleri ile görüşmek için birleşime yeniden ara verdi. 

Meral Akşener, görüşmenin ardından, komisyon raporunu işlemden kaldırmak gibi bir yetkisinin olmadığını, tasarının görüşmelerine geçilebileceğini söyledi. Milletvekillerinin itirazlarını sürdürmesi üzerine Akşener, "Usul tartışması açmaktan beynim döndü" diyerek görüşmelere geçilmesini istedi. Oktay Vural, tasarıdaki teklifinin geri çekilmesini talep etti. Yapılan oylamada, Vural'ın talebi kabul edilmedi. Tasarının tümü üzerinde görüşmeler başlandı. - TBMM

 

Bu haber toplam 3780 defa okunmuştur
  • Yorumlar 3
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim