• BIST 9079.97
  • Altın 2322.83
  • Dolar 32.3249
  • Euro 34.8612
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Türkiye Peşmergeye kapıları açtı

Türkiye Peşmergeye kapıları açtı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Peşmerge'nin Kobani'ye geçmesi için yardımcı oluyoruz." dedi.

Kürt kanalı Rudaw, Türkiye peşmergeye Kobani'ye geçiş için izin verdiğini iddia etti. Bu iddiayı Dışişleri Bakanı doğruladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'ninKobani'ye geçmek isteyen peşmerge güçlerine izin verdiğini söyleyerek 'PeşmergelerinKobani'ye geçmesi için yardım ediyoruz.' dedi.

DIŞİŞLERİ DOĞRULADI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Tunus Dışişleri Bakanı Monghi Hamdi ile ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, "Irak Kürt Bölgesel Yönetimi de 'Kobani'ye yardım içinTürkiye ve ABD ile iş birliği içindeyiz' açıklaması yapmıştır. Peşmerge güçlerinin destek için Kobani'ye geçmeleri için yardımcı oluyoruz. PYD'nin Suriye'ye yönelik amaçları, Özgür Suriye Ordusu'ndan farklıdır. PYD bu emellerini sürdürdükçe Özgür SuriyeOrdusu'nun da desteğini alamaz. Türkiye'nin desteğini de alamaz." diye konuştu.

"KOBANİ İÇİN KOALİSYON İLE TAM BİR İŞBİRLİĞİ İÇİNDE OLDUK"

Bir gazetecinin "Kuzey Irak Yönetimi'nin Peşmerge'nin Kobani'ye geçmesi konusunda bir izin talebi söz konusuydu. Türkiye'nin bu izni verdiği yönünde haberler var. Bu doğru mudur? ABD'nin Kobani savunması için silah yardımı yaptığı yönünde haberler vardı ve bu konuda Türkiye'nin hassasiyeti söz konusuydu. Burada bir tutum değişikliği söz konusu mu? Bu gelişmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorularına Çavuşoğlu, şöyle yanıt verdi:

"Bildiğiniz gibi Kobani halkı Türkiye'dedir. Biz Kobani halkına sınırlamızı açtık ve Türkiyegelenleri bağrımıza bastık. Bugün Kobani bölgesinden gelen 200 bine yakın Suriyeli Kürt kardeşlerimiz ülkemizde yaşamaktadır. Biz Kobani'nin düşmesini hiçbir zaman arzu etmedik ve etmeyiz de. Bu bakımdan bunu önlemek için Türkiye her türlü çabayı göstermiştir. Kobani'ye her türlü insanı ve tıbbi yardımı da ulaştırmıştır. Angajman kurallarını da hassasiyetle uyguladık ve Kobani için Koalisyon ile tam bir işbirliği içinde olduk."

"PEŞMERGE GÜÇLERİNİN DESTEK İÇİN KOBANİ'YE GEÇMELERİ İÇİN YARDIMCI OLUYORUZ"Çavuşoğlu, "Biz bölgenin tüm tehditlerden arınmasını istiyoruz. Bugün ABD'nin Kobani'ye savunan tüm güçlerine havadan atarak ulaştırdığı yada Iraklı Kürt kardeşlerimiz tarafından sağlanan askeri ve tıbbi yardımı bu çerçevede değerlendiriyoruz. BugünKobani'de IŞİD'e karşı mücadele eden grupların sayısı yaklaşık 7'dir. Bunlar ortak bir karargah kurmuşlardır.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi de 'Kobani'ye yardım için Türkiye ve ABD ile iş birliği içindeyiz.' açıklaması yapmıştır. Esasen biz Peşmerge güçlerine destek için Kobani'ye geçmeleri için yardımcı oluyoruz. Bu konuda görüşmelerimiz devam ediyor" dedi.

"PYD'NİN VE DİĞER UNSURLARIN POLİTİKALARINI DEĞİŞTİRMESİ GEREKİYOR"

Çavuşoğlu, "Biz Kobani'den Türkiye'ye gelmiş insanların, kaçmak zorunda kalan insanların tekrar Kobani'ye dönüp huzur içinde yerleşmelerini istiyoruz. Burada takip edilmesi gereken bazı hususlar da var. Bunlardan biri PYD'nin Suriye'ye yönelik amaçları, Özgür Suriye Ordusu'ndan farklıdır. Demokratik bir Suriye emelinden farklı olarak sadeceSuriye'nin belli bir bölgesini kontrol etme amacı gütmektedir. Aynı IŞİD gibi. Dolasıyla bunun Suriye'nin geleceği, sınır bütünlüğü ve demokratik bir yapılanması için bir tehdit olduğunu düşünüyoruz.

PYD bu emellerini sürdürdükçe Özgür Suriye Ordusu'nun da desteğini alamaz. Türkiye'nin desteğini de alamaz. Bunu açık bir şekilde başından beri söylüyoruz. Dolasıyla PYD'nin de ve diğer unsurların da buradaki politikalarını değiştirmesi gerekiyor. Bu emellerinden vazgeçmesi gerekiyor" diye konuştu.

"DESTEKLENMESİ GEREKEN GRUBUN ÖSO"

Çavuşoğlu, "Diğer taraftan Suriye'deki gelişmelerle ilgili biz her zaman bu sorunun gerçek sebebinin de unutulmaması gerektiğini vurguluyoruz ve burada Esad rejiminin Suriye'deki bugünkü durumun gerçek sebebi altını her vesile ile çiziyoruz. Bugün Esad rejimi ve IŞİDile mücadele eden tek unsurun Özgür Suriye Ordusu olduğunun da unutmamamız gerekiyor.

Dolayısıyla genel anlamda daha kapsamlı bir strateji çerçevesinde esas desteklenmesi gereken esas desteklenmesi gereken grubun Özgür Suriye Ordusu olduğunu ABD ve müttefiklerimiz ile hem fikiriz" dedi.

GEÇİŞ DÜN AKŞAM BAŞLADI

Bakan Çavuşoğlu'nun bu açıklamasından hemen sonra Dışişleri kaynaklarından verilen bilgiye göre ise, Kobani'ye peşmerge ve silah geçişi dün akşam itibariyle başladı.

ABD SİLAH YARDIMI YAPMIŞTI

Türkiye sınırında olan Kürt kasabası Kobani Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) saldırısı altında. ABD ve koalisyon güçleri Suriye'deki IŞİD mevzilerini de havadan vuruyor. Son olarak ABD, Kobani'de savaşan Kürt güçlere havadan silah ve tıbbi malzeme yardımı yapmıştı. Silah, cephane ve tıbbi yardımın Irak'taki Kürt yönetimi tarafından sağlandığı açıklanmıştı. basından

Bu haber toplam 2491 defa okunmuştur
Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim