• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 18 °C

Uluslar arası tarihte Hakkari sempozyum

Uluslar arası tarihte Hakkari sempozyum
Hakkari Valiliği ile Hakkari Üniversitesi tarafından 'Uluslararası Tarihte Hakkari Sempozyum” düzenlendi.

3 gün devam edecek ve Atatürk Kültür Merkezin’de başlayan Hakkari sempozyuma Hakkari Yakup Canbolat, Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ebebekir Ceylan, Hakkari Belediye Eş Başkanı Nurullah Çiftçi, Irak, İran, Fransa ve Türkiye'nin değişik bir çok üniversiteden 87 akademisyen ve araştırmacı katıldı. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasını ardından başlayan sempozyumda konuşmacılar Kürtçe ve Türkçe olarak anons edildi. Burada konuşan Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ebubekir Ceylan, sempozyumla Hakkari tarihinin uluslararası bilimsel alanda adını duyuracağı gibi yerini de alacağını belirterek, Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. Ceylan Kürtçe 'Hepiniz hoş geldiniz' diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Hakkari'nin M.Ö. 7000'li yıllardan günümüze kadar bir çok medeniyete ev sahipliği yaptığını ifade eden Hakkari Valisi Yakup Canbolat ise, hiç kuşku yok ki, ilk çağlarda bir çok savaşın yapıldığı Hakkari, tarih sahnesindeki yerini bilimsel alanda aklını ve mantığını daha verimli kılma fırsatı bulacaktır dedi.

Canbolat,”Geçmişte bir çok medeniyete huzur ortamı sunan bir kadim kent, tekrar eski günlerine dönmenin kültürün, medeniyetin, barış, kardeşlik ve huzur limanı olmanın arayışındadır ve bu yolda önemli aşamalar kat etmiştir. İşte bugün düzenlenen 'Tarihte Hakkari' sempozyumu da önemli adımlardan biridir.

 Hakkari' nin sahip olduğu kültürel ve tarihi zenginliklerin yeniden gün ışığına çıkması, kendi kimliğini tanıması şehrimizin sosyo kültürel açısından da önemli bir kazanım sağlayacaktır" şeklinde konuştu. Katılımcılar daha sonra Hakkarili Fotoğraf Sanatçısı Enver Özkahraman' ın 1970'li yıllarda Hakkari'de çektiği fotoğrafların yer aldığı sergiyi gezdiler.

İkinci oturumda ise Şeyh Adî B. Müsafir'den Seyyid Taha-İ Nehrî'ye Hakkari'de, Tasavvufi Hareketlilik, Hakkari From Şeyh Adî B. Müsafir To Seyyid Taha-İ Nehrî, Hakkarili Şeyh Adiy B. Musafir Ve Yezidiliğin Ortaya Çıkışı, Osmanlı Belgelerinde Hakkari, Osmanlı Hâkimiyetine Kadar Hakkâri Şenbû Beyliği ve Değişmeye Mahkum Yüzyılların Kadim Kültürü konuları ele alındı. Hakkarihabertv.com

sempozyum-m.20141114144053.jpg

sempozyum-1.20141114144102.jpg

Bu haber toplam 3007 defa okunmuştur
Etiketler: ,
  • Yorumlar 3
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim