• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

Üniversitemiz ne durumda?

H. Aziz Hatipoğlu

2008 yılında açılan ve öğrenci kabul eden Hakkâri Üniversitesi, kuruluşunun üzerinden dokuz yıl geçmesine rağmen halen yerleşkesine kavuşmadı, Halen tam olarak eğitim öğretimini tamamlayamadı.

Hakkâri ile aynı yıl açılmış olan Türkiye’deki çoğu üniversiteler bu sorunlarını yıllar önce tamamladıkları halde her ne hikmetse Hakkâri Üniversitesi üçüncü rektörünün döneminde de bu sıkıntısını gideremedi.

Hakkâri ilinin ekonomik ve kültürel yaşamına çok önemli katkılar sunacağını düşlediğimiz üniversitemizin neden bu halde olduğu ve neden halen yerleşkesinin tamamlanamadığı büyük sorun teşkil etmektedir.

Yerleşke ihalesini alan firmanın 2016 yılında işi bırakması ve birçok ödemeyi yapamayıp esnaf ve işçilerinin ücretlerini ödeyememesi Hakkâri ekonomisine büyük bir yara vurmuş ve işler sürüncemede kalmıştır. Ankara’ya kadar giden alacaklılar burada iflasını isteyen firmanın yetkilileriyle görüşmüş ve bir ödeme takvimi belirlenememiştir.

İlk Rektör olan Prof. Dr. İbrahim Belenli’nin Oxford Üniversitesinden mezun ve Hakkâri Üniversitesi Rektörlüğüne gönüllü atanması bizleri umutlandırmış ve adı geçen rektörden çok şeyler beklemiştik.

Heyhat ki heyhat!

İlk rektör Üniversitenin yerleşkesi için arsa bakmaya ve çeşitli arsalara bakarak fiyat ve çeşitli problemlerle zamanını tamamladı. Hakkâri Üniversitesinin iki fakültesi Adana Çukurova Üniversitesi bünyesinde öğrenci kabullerini yapmış, Hakkâri’de üç-dört bölüm ve toplam beş yüzü bulmayan bir kapasite ve birçok kamu ve özel binalar kiralanarak eğitim ve öğretime başlanmıştır.

Son yer Kıran Mahallesinde beğenilmiş, her ne kadar buranın heyelan ve yapı için risk taşındığı söylemleri ve jeolojik tespitlerde var ise verilen karardan geri dönülmemiş ve yüklü bir istimlak bedeli ile bu yerler üniversiteye alınarak bina inşaatları için ihale açılmıştır.

Bu arada Rektör İbrahim Belenli’nin görev süresi dolmuş ve ikinci kez seçilmeyerek yerini Prof. Dr. Ebubekir Ceylan’a bırakmıştır. Rektör Ceylan büyük bir vaatle işe başlamış ne yazık ki zamanında yerleşke yapım ihalesini alan firma iflas ederek ve çoğu yerlere borç takarak gitmiştir.

Yerleşke ve üniversite cami yarım kalmış yerleşkenin bir kısmında da çökme sonucu kırılma yaşanmıştır.

İkinci Rektör Ebubekir Ceylan birçok nahoş olaya adı karışmış ve en son FETÖ davasından gözaltına alınmış ve istifa ederek hayal kırıklığı yaşatmıştır.

Şimdi yeni seçilen ve daha önce Hakkâri Üniversitesi bünyesinde Rektör vekilliği görevinde bulunmuş olan öğretim görevlisi Prof. Dr. Ömer Pakiş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Hakkâri Üniversitesine rektör olarak atanmıştır.

Yıllardır Hakkâri Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak çalışan ve Üniversite ile Hakkâri’nin birçok sorununa vakıf olan Sayın Rektör Pakiş’in yerleşkeyi nasıl ayağa kaldıracağı ve Hakkâri Üniversitesinin tam olarak ne zaman eğitim öğretime başlatacağı merak konusu.

Ana cadde ve yol kenarındaki birçok ilan panolarına asılan afişlerde Hakkâri Üniversitesine kayıt için öğrenciler çağırılmakta ve açık bulunan fakülteler ve kontenjanları belirtilmektedir. Buna dayanarak gelen öğrencilerin mağdur olunamayacağı ve eğitimleri için bir aksamanın söz konu bile yapılmayacağı vurgulanmaktadır.

Son söz Sayın Prof. Dr. Ömer Pakiş’te.

Üniversitemizin son durumu ne?

Bunu Hakkâri halkına ve öğrencilere açıklarlarsa köşemizin kendilerine hazır olduğunu bildiririz. 

Bu yazı toplam 2327 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim