• BIST 8800.18
  • Altın 2239.515
  • Dolar 32.3387
  • Euro 35.0829
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 11 °C

UZAKTAN EĞİTİM NEDİR?

İbrahim AÇAR (eğitimci)

Uzaktan eğitim, yüz yüze eğitim olanağı olmayan kişilerin eğitimlerini sürdürmek için teknoloji kullanılarak yapılan eğitim faaliyetidir. Teknolojik olanakların bu tür eğitim şeklinde yeri ve önemi oldukça fazladır.

    2019 Kasım-Aralık döneminde Çin'in Wuhan şehrinde başlayıp tüm dünyaya yayılan Korona virüs(Covid-19) küresel salgını nedeniyle yüz yüze eğitime birçok ülkede ara verilmiştir.

Salgın Türkiye'de Mart 2020'de tespit edilmiştir. Bunun üzerine yüz yüze eğitime ara verilmek zorunda kalınmıştır. Daha sonraki süreçlerde ise yüz yüze eğitim yerini uzaktan eğitime bırakmıştır. Üniversiteler de ise online eğitim imkanları geliştirilmiştir.

Salgın koşullarına ve yayılma hızına paralel olarak bir kaç defa yüz yüze eğitim başlamış olsa da daha sonrasında tekrardan uzaktan eğitime geçilmiştir.

Uzaktan eğitim, yüz yüze eğitimin yerini tam olarak alamayacaktır. Ancak salgın koşullarında uzaktan eğitim iyi bir alternatif olarak düşünülebilir. Bunun koşulu ise imkanlar bazında fırsat eşitliği sağlanmış olunmasıdır.

     Türkiye'de pandemi döneminde ilk uzaktan eğitim süreci ilkokul, ortaokul ve liseler için 23 Mart 2020 tarihinde Eğitim Bilişim Ağı(EBA) üzerinden başlamıştır. Yani Türkiye'de salgının tespit edildiği günden yaklaşık bir hafta sonra uzaktan eğitime geçilmiş olundu. Millî Eğitim Bakanlığı uzaktan eğitim konusunda ilk dönemlerde hazırlıksız yakalansa da daha sonraki dönemlerde durumu düzeltmek için olumlu adımlar atabilmiştir.

Uzaktan Eğitimin Etkili Olabilmesi İçin:

1.Tüm öğrencilerin eşit olanaklara sahip olması

2.Teknolojik altyapının yeterli olması

3.Verilen derslerin uzaktan eğitim ile uyumlu olması

4.Ekonomik koşullarda iyileşmenin sağlanması

5.Kalitenin önemsenmesi ve ilgili davranılması

6.Ortamın uygun duruma getirilmesi

7.Ebeveynlerin uzaktan eğitim konusunda bilinçlendirilmesi gibi koşulların sağlanması gerekmektedir.

Uzaktan eğitimde mekana bağlılık söz konusu değildir. Derse katılım sağlayan öğretmen ve öğrenciler sınıf dışı alanlarda derslere katılım sağlamaktadırlar. Uzaktan eğitim ilk defa 1878 yılında ABD'nin Boston şehrinde mektup ile ders vererek başlamıştır.

Uzaktan eğitim zamandan ve mekandan bağımsız hareket etmeyi sağlar. Online dersler yanında kayıt altına alınan dersler de bu süreçte önemli rol almaktadır. Günümüzde en popüler uzaktan eğitim şekli internet üzerinden yapılan uzaktan eğitim modelidir.

Uzaktan eğitimde ve özellikle internet ortamında kullanılan grafikler, ses ve görüntü efektleri dersin kalıcılığında yararlı olmaktadır.

Uzaktan eğitim modeli çok yönlü öğrenmelere kapı aralamaktadır. Farklı öğrenme kapasitesindeki kişiler için farklı uygulama ve örnekleri bulmak mümkün olmaktadır.

Uzaktan eğitimin gelecekte daha popüler hale geleceği öngörülmektedir. Hatta uzaktan eğitimin yüz yüze yapılan eğitimin yerini alacağı kesindir. Teknolojik altyapının ilerlemesi uzaktan eğitimin gelişmesini de olumlu yönde etkileyecektir.

Dünyada yaşanan belli belirsiz afet ve salgınlar uzaktan eğitim konusunda daha da ustalaşmamızı sağlayacaktır. Hatta bu durum kültür alanlarına da yansıyacak ve uzaktan eğitim, öğrenmeler için temel teşkil edecektir.

Sanal alem artık tüm insanlık için gerçek bir alem olacaktır. Bunu yerinde ve uygun şartlarda kullanmak da bizlerin elinde olacaktır. Şimdiden hazırlıklı olmak ve bu yolda adımlar atmak önem arz etmektedir.

 

 

 

 

Bu yazı toplam 7964 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim