• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C

Üzümlü sınır kapısı dualarla açıldı

Üzümlü sınır kapısı dualarla açıldı
Hakkari’nin Çukurca ilçesine bağlı Kuzey Irak’ın sıfır noktasında bulunan Üzümlü köyün sınır kapısı kurban kesilerek dualar eşliğinde açıldı.

Video Yüklenecek--120 hanelik Üzümlü köyünde düzenlenen Üzümlü sınır kapısı açılışına Hakkari Valisi Necmettin Kalkan,  Çukurca Belediye Başkanı Servet Tunç, Çukurnca Kaymakamı Önal Koç, Duhok Valisi Tamer Ramazan Fettah Koçer, Erbil Türkiye Konsolosu Mehmet Akif İnan, Yüksekova Tümen Komutanı Tümgeneral Mehmet Okkan, Çukurca 2. Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral  İrfan Özsert, Hakkari İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Yavuz Özfidan, Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Taş, Başkan Yardımcısı Abdurrahman Er, Parti İl Başkanı Abdulmutalip Özbek, bazı aşiret liderleri, Hakkarili vatandaşlar, Çukurca ile Üzümlü köyündeki vatandaşlar katıldı.

Burada bekleyen yüzlerce kişi ile tek tek tokalaşan Vali Necmettin Kalkan ve beraberindekiler daha sonra Irak sınırına doğru haraket ettiler. Sınır kapısına gelmek iseteyen kalabalığa ise Jandarmanın barikat kurarak izin vermemesine rağmlen bazı vatandaşlar barikatı aşarak sınır kapısına doğru koştular.

Irak sınırında Duhok Valisi Tamer Ramazan Fettah Koçer, Erbil Türkiye Konsolosu Mehmet Akif İnan ile bir araya gelen Vali Kalkan ve beraberindekiler burada bir süre sohbet ettikten sonra hep birlikte yaya olarak tekrar Üzümlü köyüne doğru yol aldılar. Askerler silah namlularını sınıra çevirerek pusuda beklediler. Kalabalık köyün girişinde Türk bayrakları, çiçek ve kurban kesilerek karşılandı. Yapılan duaların ardından halk oyunları gösterisi yapıldı. Burada Kürtçe ve Ölürüm Türkiye şarkısı çalınarak adeta sınır boyları inletildi.

Daha sonrada bir konruşma yapan Duhok Valisi Tamer Ramazan Fettah Koçer,  her iki taraf için bugün tarihi bir gün yaşadıklarını söyledi. Koçer,” Şuanda burada tarihi bir gün yaşıyoruz. Her iki hükümet arasındaki protokol sonucu açılan sınır kapısı bizi memnun etmiştir. Bu kapı her iki ülkeye fayda sağlayacaktır. İnşallah sınır kapısının alt yapısı tamamlandığında üç hafta içerisinde hizmete sunmayı bekliyoruz.  Türkiye tarafından buraya toplanan vali, komutan, Hakkari halkı ve aşiret liderlerine teşekkür ediyorul” dedi.

VALİ KALKAN SINIRDA TARİHİ BİR GÜN YAŞIYORUZ

 Hakkar Valisi Necmettn Kalkan ise,hem Hakkari açısından hemde  Duhok  açısından tarhi bir gün yaşadıklarını belirtti.

Kalkan,”Yıllardır bu coğrafyanın insanlarının akrabaları bir süreden beridir birbirleri ile görüşemiyorlardı. Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Dış İşleri Bakanımız sayın Ahmet Davutoğlu ve ilgili bakanlarlarımızın girşimler diğer taraftan  ise Sayın Neçirvan Barzani’nin sıcak yaklaşımları ile bugün Üzümlü sınır kapısının açılması noktasında bell bir aşamaya gemiş bulunuyoruz.

Kapının biran önce açılması için çalışmalara bir an önce başlıyacaz . Duhok valisinin ifade ettiği gibi bu kapıyı en kısa sürede açmaya çalışacaz ama bu uzun sürmeyecek. Karşı tarafta bulunan akrabaları ile görüşemeyen görüşmeleri sağlanacak taziye düğün gibi ihtiyaçlarını karşılayacak bir uygulamayı önümüzdeki günlerde hayata geçireceğiz.

Bu kapının bir an önce açılıp genişetilmesi ve sınır ticaretinin yapılması için çalışmalar peyda pey devam edecektir. Burada yapılacak sınır ticareti bölge insanını ekonomik açıdan rahatlatacaktır. Bu kapının açılması beraberinde birlik beraberlik ve huzur getirecektir. Bölge halkından da isteğimiz bu huzurun devam ettirmeleridir” şeklinde konuştu.

SINIR’DA HALAYLAR ÇEKİLDİ

Büyük bir alanda davetlilere kavurma ve pilyav ikram edildikten sonra kalabalık canlı müzik eşliğinde halaylar çekerek bu tarihi günün sevincini hep birlikte yaşadılar.  Türkiye ve Irak tarafındaki vatandaşlar ise Kürtçe olarak sınır kapısının biran önce açılmasını arzu ettiklerini ifade ederek yıllardır görmedikleri akrabaları ile görüşmenin sevincini şimdiden yaşamaya başladıklarını söylediler. Haber: Feyzullah Taş-Mimar Kaya-Hacı Geyik (iha)

uzumlu-sinir-kapisi-1.20140409163041.jpg

uzumlu-sinir-kapisi-2.20140409163053.jpg

uzumlu-sinir-kapisi-4.jpg

uzumlu-sinir-kapisi-6.jpg

uzumlu-sinir-kapisi-8.jpg

uzumlu-sinir-kapisi-10.20140409163220.jpg

uzumlu-sinir-kapisi-12.jpg

uzumlu-sinir-kapisi-13.jpg

Bu haber toplam 15288 defa okunmuştur
  • Yorumlar 4
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim