• BIST 8983.9
  • Altın 2282.65
  • Dolar 32.2607
  • Euro 35.0338
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C

Vali Akbıyık “2020 yılı Hakkâri için değişim ve dönüşüm yılı olacak”

H. Aziz Hatipoğlu

Uzun bir dönemdir çalışmalarını gözlemlediğimiz ve en son geçen hafta görüştüğümüz Valimiz Sayın İdris Akbıyık’tan Hakkâri için önemli hizmetlerin müjdesini aldık.

Belediye Başkanlığına Vekil olarak atandıktan sonra röportaj talebimizi kabul eden ve Belediye Başkanlığı makamında bizi ağırlayan Valimiz Sayın İdris Akbıyık ile Hakkâri üzerine konuştuk.

Röportajımızı haftaya sunacağımız bu görüşmeden önce kısaca Hakkâri halkına aşağıda sıralayacağımız bazı hizmetlerin müjdesini aldık Sayın Valimiz İdris Akbıyık’tan.

İşte Sayın Valinin müjdesini verdiği ve 2020 yılında gerçekleştireceklerini söyledikleri bazı hizmetlerin satır başları.

“Hakkâri için 2020 yılını “Değişim ve Dönüşüm Yılı” olarak adlandırabilirsiniz.”

“En büyük sıkıntımız Hakkâri’nin başta Van olmak üzere Kalkınmada Öncelikli Yöreler arasında yer almasıdır. Bildiğiniz gibi bu da 6. Bölge kategorisine girmekte ve bu illere yatırım yapacak yatırımcılara çeşitli kolaylıklar sağlanmaktadır. Ancak bilindiği gibi bir Van ili varken yatırımcının Hakkâri’de yatırım yapması cazibe olmaktan çıktığı gibi ötekileştirmektedir. Hakkâri için 7. Grup oluşturulmalı ve gerekirse bu gruba Hakkâri’nin yanına Bayburt, Tunceli ve Bitlis ve Şırnak gibi iller dâhil edilerek bu illere özel statüler getirtilmelidir. Bunun için çalışmalarımız devam etmektedir.”

“İşsizliğin çok yoğun olduğu ilimizde istihdama yönelik çalışmalar ve projeler başlatıyoruz. LC Waikiki firması ile görüşerek Biçer Mahallesinde özel sektöre ait binanın kiralanması yapılarak buradan firmanın üretim üssü oluşturulacak ve bu üretim tesisinde 300 insanımız çalışacaktır.”

“Her mahalleye birer halı atölyesi kurularak buralarda halılar dokunacak ve halı dokuyan kadın ve kızlarımıza  -ki bu sayıyı 100 olarak kabul ediyoruz- iş istihdamı sağlayacağız.”

“Hakkâri Merkez ve Şemdinli ilçemizde Arıcılık Eğitim ve Üretim Merkezlerini açıyoruz. Buralarda da 100 insanımız istihdam edilecektir.”

“Keza Hakkâri Merkez ve Yüksekova ilçemizde Engellilere yönelik projemizde 100 insanımızın istihdam edileceğini söyleyebilirim.”

“Halk Eğitim Merkezi bünyesinde kilim ve halı dokuma tezgâhlarında 200 insanımız için istihdam sağlanacağı öngörülmektedir.”

“Her belde için Gençlik Spor Merkezleri oluşturulacak ve Batman ilinden sonra spora ve gençlere yönelik faaliyetlerde Hakkâri en büyük yatırımı almıştır. Gençlerimizin boş zamanlarını değerlendirmelerini ve sağlıklı birer nesil için bunu önemli bir yatırım olarak görüyoruz.”

“Hakkâri Devlet Hastanesine Anjiyo Bölümünü açarak burada yaşayan vatandaşlarınızın Van’a muhtaç olmadan kendi illerinde sağlıklarına kavuşmalarını ve böyle bir aciliyette yerinden yararlanmalarını sağlayacağız”

“Hakkâri’yi temsil eden üç spor kuruluşumuza, bunlar Bedensel Engelli Basketbol Takımı, Hakkâri Bayan Futbol Takımı ve Yüksekova Spor kulübüne maddi yardımda bulunduk ve bulunacağız.”

“İşgem (İş Geliştirme Merkezi) kapsamında hazırladığımız projelerle 100 insanımıza iş istihdamını sağlayacağız.”

“Üzümlü Sınır Kapısını da Esendere Sınır Kapısı gibi düzenleyip buradan Sınır Ticaretini yanı sıra ihracat ve ithalatın yapılması için girişimlerde bulunduk ve bunu 2020 yılı içinde faaliyete geçireceğiz. Başta Hakkâri olmak üzere Çukurca ve çevre köyler buradan yararlanarak ticaret yapmalarının önünü açacağız. Derecik ilçemizde bir Sınır Kapısının açılması için temaslar içerisindeyiz. Ve bunu da 2020 yılı içerisinde açmayı düşünmekteyiz.”

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yaptığımız görümeler sonucu Hakkâri Belediyemize 3 adet Çöp Arabası ve 1 adet Kazıcı makinesini kazandırdık.”

“Yeni Mahalle ve Otluca yolu ile Merzan Mahallesi ve Durankaya ile Geçitli köylerinin yararlandığı ve sathı çok bozuk olan bu yollara sıcak asfalt döşeyerek vatandaşlarımızın rahatlıkla bu yollarda yolculuk yapmalarını sağladık”

“Hakkâri’ye ikinci bir alternatif yol üzerinde çalışmalarımız devan etmekte olup Geçitli üzerinden Van’a bağlanma ve Hakkâri’yi çıkmaz sokak durumundan kurtulması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nezdinde çalışmalar yürütüyoruz. 2020 yılı için bu çalışmaları başlatacağız. Bu şekilde Hakkâri daha kolay ulaşılan bir yer durumuna gelecek ve kalkınmasında önemli rol oynayacaktır.”

“Mergabütan Kayak Merkezimize 150 yataklı bir otelin ihalesi yaptık. Bu yıl geç kalındığı için 2020 yılında temelini atacak ve kısa sürede faaliyete geçirilerek Hakkâri Turizmine kazandıracağız. Ayrıca bu kayak tesisimizde Kayak Pist uzunluğunu 3500 metreye çıkartarak kayak severlerin gönül rahatlığıyla kaymalarının önünü açtık. Teleferik hattını bu oranda uzattık”

“Yurtta kalan Üniversite Öğrencilerinin okullarına rahat gelip gitmeleri için ve Hakkâri şartlarında ulaşımdaki aksaklığı gidermek açısından Belediye Servis araçlarımızla bedava getirip götürüyoruz.”

Bu yazı toplam 2432 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 3
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Yazarın Diğer Yazıları
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim