• BIST 9524.59
  • Altın 2503.709
  • Dolar 32.5811
  • Euro 34.5666
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

Vali Akbıyık'tan Hakkari'ye yatırım çağrısı

Vali Akbıyık'tan Hakkari'ye yatırım çağrısı
Türkiye Kurşun-Çinko Çalışma Grubu ve Sanayi ile Teknoloji Hakkari İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Kurşun-Çinko Çalıştayı'nda konuşan Hakkari Valisi İdris Akbıyık, çinko ve kurşun madenciliğinin ülke ekonomisine ciddi katkı sunduğunu söyledi.

 Hakkari İl Müdürlüğü tarafından Kurşun-Çinko Çalıştayı düzenlendi.  Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası (HATSO) Konderans Salonunda düzenlenen çalıştaya; Hakkari Valisi İdris Akbıyık, Vali Yardımcısı Mustafa Duruk, Türkiye Kurşun-Çinko Çalışma Grup Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, MAPEG Genel Müdür Yardımcısı Murat Halit Durceylan,

Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Meclis üyesi Ahmet Yaşar, Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdurrahman Pınar, Ak Parti Hakkari İl Başkanı Emrullah Gür, değişik üniversitelerden araştırmacı ve akademisyenler ile Hakkarili Madenciler  katıldı.

  Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan çalıştayın açılış konuşmasını yapan Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Fikret Keskin, programa katılan herkese teşekkür etti.

 Daha sonra söz alan Türkiye Kurşun-Çinko Çalışma Grup Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, 2 gün sürecek olan çalıştayda Hakkari’deki çinko ve kurşun yataklarının ne olduğu ne olabileceği, buradaki madenciliğin nasıl gelişebileceği konularını ele alacaklarını ifade etti.

Türkiye’nin en büyük maden yataklarının Hakkari bölgesinde olduğuna dikkat çeken Öztürk, “Bundan 6 ay önce enerji bakan yardımcımızın konuşmasında Hakkari’deki yataklar yine yok sayıldı. Bununla ilgili enerji bakanlığında madencilerimizle birlikte toplantılar yaptık.

Yani burada bir şeyler aklanıyor. Burada büyük yataklar var. Potansiyel var. Yatakların nerelere ulaştığını konuşacağız. Kato dağında öyle büyük maden yatakları var ki Kato dağı Kapadokya olabilir. Bilindiği gibi Kapadokya’da yer altı şehirleri var.

Buradaki kazılarla da ilerde yer altı şehirleri olacak ve büyük madenciliği besleyecek. Ülkemizde madencilik gelişecek. Bunu ümit ediyorum ve bunun için mücadele ediyoruz” diye konuştu.

Sanayi ile Teknoloji Hakkari İl Müdürü Murat Koca ise Hakkari’nin tek ihracat kalemi olan maden sektörünü mercek altına aldıklarını söyledi.

Koca, cevher üretiminden metal üretimine geçişin önemini vurguladığı konuşmasında “Bir rezerv tespiti yok. Bu durumun daha da netleştirilmesi için zenginleştirilmesine ilişkin teknolojik alt yapı incelemesi ve bir ön fizibilite hazırlanması ihtiyacını gördük ve bir proje hazırladık.

Projemizi bakanlığımızın koordinasyonunda faaliyetlerini bölgemizde sürdüren DAKA’ya verdik. Bu süreçte ilimize valimizin atanması bizim için bir şans olmuştu. Çünkü projenin kabulünde, yürütülmesinde ve halen tüm süreçlerde bize desteklerini esirgemedi. Bunun için Valimiz İdris Akbıyık’a teşekkürlerimi sunarım” dedi.

Hakkari Valisi İdris Akbıyık ise bu çalıştayın Hakkari madenciliği ve bu konuda yapılacak olan yatırımlar için çok önemli olduğunu belirti.

Hakkari bölgesindeki çinko ve kurşun madenciliğinin son 10-15 yıldır bölge ve ülke ekonomisine ciddi katkılar sunduğunu ifade eden Vali Akbıyık, “2004 yılından günümüze kadar bölgemizde milyonlarca ton çinko ve kurşun üretimi gerçekleşmiş olup bunlar başta İran olmak üzere çeşitli ülkelere ihraç edilmiştir. Türkiye çinko cevher üretimi 2018 verilerine göre 900 bin tonu aşmıştır. 2014’te 400 bin ton olan çinko cevher üretimimiz 2018 yılında ikiye katlamıştır.

Türkiye çinko ve kurşun üretiminin Hakkari’deki payı bugünlerde yaklaşık %10 civarındadır. İnşallah önümüzdeki yıllarda yapılan çalışmalarla %25 seviyelerine çıkacaktır. Bu düzeydeki bir maden üretimiyle Hakkari veya çevresinde bir meteoroloji fabrikasının kurulması zorunluluk halini almaktadır.

Böylesi önemli bir adım atılmadan önce cevher kalitesinin, özelliklerinin ve cevher miktarının özetle hangi tür madenden elimizde ne kadar var, buna göre nasıl bir tesis dizayn edeceğiz sorusunun çok iyi analiz edilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

Vali Akbıyık’ın konuklara plaket takdiminin ardından çalıştay soru cevap ve sorunların tespiti ile devam etti.
  Türkiye Kurşun-Çinko Çalışma Grubu çalıştay kapsamında yarında kentteki maden sahalarında inceleme yapacak. Hakkarihabertv.comvali-1-031.jpgvali-2-033.jpg3-252.jpg

 

Bu haber toplam 2311 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim