• BIST 8761.79
  • Altın 2240.049
  • Dolar 32.3318
  • Euro 35.1683
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 5 °C

Vali i/Belediye Başkan vekili Akbıyık ile röportaj

H. Aziz Hatipoğlu

 

1.  Sayın Valim, görevinizin yanı sıra içişleri Bakanlığının kararnamesi ile Hakkâri Belediyesine Belediye Başkan Vekili Olarak atandınız, bu hususta neler söyleyeceksiniz?

Cevap: Hakkari Belediye Başkanı Cihan Karaman hakkında Hakkari 2. Ağır Ceza Mahkemesinde 'Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma' suçundan yargılama devam ederken, 'Terör örgütü elebaşının talimatı doğrultusunda belediyede sözde eş başkanlık sistemini uyguladığı,

personel mevzuatına aykırı görevlendirmeler yaptığı, imar ve ihale mevzuatına aykırı davranarak belediyeyi zarara uğrattığı' hususları ile ilgili olarak Bakanlığımıza ve valiliğimize ulaşan bilgiler çerçevesinde 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun kapsamında işlem başlatılmıştır.

Adı geçen şahıs hakkında Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığınca 'Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma' suçundan yürütülen bir başka soruşturma kapsamında Hakkari Sulh Ceza Hâkimliği’nce 17 Ekim 2019 tarihinde tutuklama kararı verilmiştir.

 Hakkari Belediye Başkanı Cihan Karaman, hakkında devam eden adli ve idari işlem süreçleri ve hakkında verilen tutuklama kararı göz önünde bulundurularak Anayasanın 127’nci maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanununun 47’nci maddelerine istinaden İçişleri Bakanlığımızın 17.10.2019 tarihli onayı ile geçici bir tedbir olarak görevinden uzaklaştırılmıştır.

Belediye Kanununun 45’inci maddesi uyarınca yine Belediye Kanununun 46’ncı maddesi kapsamında İçişleri Bakanlığı tarafından Hakkari Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirildim.

Hakkari’de göreve başladığımız günden beri “Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır.” şiarıyla Hakkari halkımıza en iyi hizmeti vermek için ben ve mesai arkadaşlarım gece gündüz demeden çalışıyoruz.

 2.  İdari görevinizin yanı sıra mahalli idarenin de tüm sorunları omuzlarınıza yüklenmiş durumda, bu hususta neler diyeceksiniz?

Cevap: 1994 yılından beri Mülki idare Amirliği mesleğini ülkemizin çok farklı bölgelerinde icra ederek halkımıza hizmet ettik. Bu gün Devlet Büyüğümüz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’nın takdirleri ile  Hakkarililere  Vali  olarak hizmet etmekteyiz. Göreve başladığımız günden beri görev alanımıza girsin ya da girmesin elimizden geldiği kadar, gücümüzün yettiği kadar Hakkari halkının dertlerine deva olmaya çalışıyoruz. Bir nebze olabiliyorsak ne mutlu bize.

Hakkari Belediye Başkan Vekili görevini de almış olmam önceden de belirttiğim gibi benim için bir onurdur. Belediye çalışanlarımızda alanlarında uzman kişilerle bu yükü birlikte omuzlayacağız.

3. Sizden önceki Belediye Başkan V. Sayın Cüneyt EPCİM Hakkari’de unutulmaz işler yaptı, Hakkâri’nin çehresini değiştirdi. Bu Hizmetlere yönelik neler söylersiniz?

Cevap: Başta Sayın Cüneyt EPCİM’e “Hakkari” için sarf ettiği tüm emek ve gayretler için teşekkür ediyorum. Kısa bir sürede (2.5 yılda) Hakkâri’de çok güzel çalışmalar yaptı. Yol, su, kanalizasyon, park gibi her alanda yapmış olduğu yatırımla Hakkari’nin çehresini değiştirdi. Belediyecilik adına ne varsa Cüneyt Bey döneminde yapılmıştır.

Biliyorsunuz belediyecilikte sürdürülebilirlik çok önemli. Sayın Epcim’in başlattığı hizmetleri arttıracağız ve halkımızın huzurlu bir ortamda yaşamaları için gayret ve samimiyetle çalışacağız.

4. Yeni dönemde neler yapmayı planlamaktasınız? Projelerinizi anlatır mısınız?

Cevap: Öncelikle bu göreve gelir gelmez konusunda uzman bir ekiple belediyemizin kısa vadede ve uzun vadede ihtiyaçlarının tespitini yaparak Hakkari Belediyesi Değişim ve Dönüşüm programını hazırladık. Bu program kapsamındaki projelerden bahsedecek olursak;

İlk iş olarak Otluca Köyümüzün, Merzan mahallemizin ve Durankaya, Geçitli gibi bir çok köyümüzün, üniversite ve diğer öğrencilerimizi yoğun kullandığı  yolun asfaltını yaptık. İçme suları arızalarını gidererek Hakkarililerin sağlıklı, düzenli akan bir içme suyuna kavuşturduk. Şehir içinde bozulan asfaltların yamasını yaptık.

Cumhurbaşkanlığı Makamı tarafından 13.12.2018 tarihinde kamuoyunun bilgisine sunulan "100 günlük icraat programları" çerçevesinde, Millet Bahçelerinin 81 ilimizde yaygınlaştırılması hedeflenmiştir. Bu hedef doğrultusunda Millet Bahçesi olarak Hakkâri Mir Kalesinin Halka açılması için gerekli proje çalışmaları  başlatılmıştır. Hakkâri’nin tarihi miraslarından olan Mir Kalesinin sivil halka açılması için özel bir çalışma yaptık ve gerekli proje çalışmalarını da başlatmış bulunmaktayız.

-Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ülke genelinde Millet Bahçelerinin

yapılmasına yönelik verdiği talimatlar doğrultusunda Hakkari merkezde mevcut Karayolları 114. şube şefliğinin 26 bin metrekare alanı üzerinde Millet Bahçesi yapım işini programımıza aldık ve gerekli alan tahsis işlemleri için de taleplerimizi ilgili yerlere ilettik.

- Hakkari Yeni Mahalle Gopsi semtinde Belediyemize ait 10 bin metrekare alan üzerinde içerisinde; Hakkari’ye can katacak, insan hayatını güzelleştirecek çok önemli bir projeyi hayata geçireceğiz.

- Biliyorsunuz Hakkari’de 464.56 lt/saniye atıksu şehirdeki Serink ve Katramas dereleri üzerinden Hakkari’nin en önemli akarsuyu olan Zap Suyuna karışıp Zap Suyu ve çevre doğasına zarar vermektedir. Bu nedenlere bağlı olarak Belediye Başkanlığımız tarafından kamulaştırılan ve tasdikli imar planında Atık Su Arıtma Tesisi alanı olarak yer alan, Hakkari Merkez Biçer Mahallesi Beşi mevkiinde 18.911,15 m2 alan üzerinde Atık su Arıtma Tesisi Yapım İşi proje aşaması tamamlanmış olup gerekli çalışmalar da devam etmektedir. Hakkâri’ye kazandıracağımız bu tesisi ile Zap Suyunu ve Çevre Doğasını koruma altına alacağız.

- Hakkaride katı atıklar için düzenli bir toplama merkezi olmayıp senelerdir açık alanda toplanıp düzensiz imha edilmektedir. Bu kapsamda Belediyeler sorumluluğunda olan ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bu husustaki yasa ve yönetmenliği çerçevesinde Hakkari merkez, 4 ilçe ve 3 beldenin katı atıkları için ortak yer olarak ön görülen Akçalı Köyü mevkiinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığının özel destekleriyle tüm Hakkari’nin faydalanacağı ortak bir Katı Atık Merkezi oluşturacağız.

- 2020 programımız kapsamında Hakkari merkezinde 20 kilometre yola BSK asfalt uygulaması yapmayı planlamaktayız. Böylece ihtiyaç duyulan ikinci kat asfalt uygulaması ile Hakkari’de yol ve ulaşım konforunu arttıracağız.

Kısaca burada değindiğimiz bu projelerle Hakkâri halkının mutlu olduğu, daha temiz, daha güzel, alt ve üst yapısıyla daha yaşanılır bir şehir inşa edeceğiz. Şimdiden hayırlı olsun diyelim.

 5.  Mergabüta Kayak tesislerine telesiyej yapılması Hakkında neler söylersiniz? Kayak merkezi Hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?

Cevap: Söz ettiğiniz yatırımlar Hakkari için heyecan verici yatırımlar, bunlar için çalışmalarımız devam ediyor
İlimizin turist potansiyeli göz önünde bulundurulduğunda kış sporları önemli bir yer tutmaktadır. 2.500 rakımlı Mergabüta kayak merkezindeki pist uzunluğunu 1200 metreden 3.500 metreye çıkardık. 1.170 metre uzunluğunda 4 oturaklı telesiyej sistemini tamamlayarak kullanıma hazır hale getirdik. Vatandaşlarımızın yazın piknik ya da farklı etkinlikler yapmaları için buranın çevre düzenlemesine küçük bir gölet ekledik.

 Hakkâri'nin en önemli problemlerinden biride konaklama problemi. İlimize gelen turistlerin ve sporcuların konaklama problemini çözmek için Zemin kat dahil 4 katlı 50 odalı 120 yatak kapasiteli otel ve sporcu kamp eğitim merkezinin ihalesini yaptık. Projenin en kısa sürede halkımızın hizmetine sunulmasını planlıyoruz. Otel yapımını tamamladıktan sonra burada ulusal hatta uluslararası müsabakalar düzenleyeceğiz.

 6. Vatandaş Belediye Başkanı olarak size ulaşmada bir sıkıntı yaşıyor mu?

Cevap: Biz Hakkâri Valiliği görevine başladığımız günden beri halkımızla beraberiz, halkın içindeyiz. Arzu eden vatandaşımızla günün her saatinde yüz yüze ve ya telefonla veya diğer imkânlar ile görüşüyoruz. Yerel, ulusal ve sosyal medyadan beni takip ediyorsanız. Devletin kapısı herkese açıktır.

Düzenli olarak yapmış olduğumuz halk ve muhtar toplantılarında vatandaşlarımızın istek ve şikayetlerini dinliyoruz. Bunun yanı sıra vatandaşımız belediyemizin telefonları ve Sosyal hesaplarımız aracılığıyla ya da birebir her zaman bana ulaşabilmektedir. Vatandaşlarımızın sorunlarını anlık olarak bize iletmeleri için öncelikle WhatsApp ihbar hattını oluşturduk, buradan sorunlarını ileten vatandaşlarımıza ekiplerimiz ivedi bir şekilde çözüm sağlamaktadırlar.

 7.  Henüz kanalizasyondan yaralanamayan mahallelerimiz var. İçme suyu sıkıntısını da henüz çözemedik. Neler diyeceksiniz?

Cevap: Şehir merkezinin tamamında 80 kilometre kanalizasyon şebekesi ve 50 kilometre parsel bağlantısı bulunmaktadır. Ancak sizin de belirttiğiniz üzere İlimizde imar dışı kalan evlerin kanalizasyon hattı bulunmamakta olup buda 15-20 kilometre arasında olup, bağlantılar imar yollarının olmamasından kaynaklanmıştır. Bu konuyu çalışma programımıza aldık. İnşallah çözeceğiz.

Bir kentte su sıkıntısının olmaması gerekir. Bunun için, Hakkari'nin içme suyu problemini gidermek ve su kaynaklarının arttırılması için kentin 50-100 yılık su ihtiyacını karşılayacak yeni bir proje çalışması başlattık. Bunun için DSİ Genel Müdürümüz ile Otluca'daki suyun alımı ve arıtılması ile ilgili görüşme yaptık. Biraz uzun vadeli olacak, bu proje için şu anda etüt çalışmalarını başlattılar. Bu suyu arıtıp şebekeye iletilmesi durumunda şehrin 50-100 yıllık su problemi bitecek inşallah.

 8. Hakkari’de olmayan semt pazarları ile ilgili bir çalışmanız olacak mı?

Cevap: Semt pazarı, hizmet ve yatırım programlarımız içerisinde yer alıyor. Hizmetlerin önceliğine göre önümüzdeki zaman içerisinde Hakkari’de bir semt pazarı yapmayı planlamaktayız.

 9.  Belediye gelirlerinin arttırılması için neler düşünüyorsunuz? Tahsil edilemeyen belediye borçları için nasıl bir çalışma içerisine gireceksiniz? Belediyenin şu anki borç ve alacak durumu nedir?

Cevap: Bildiğiniz özere Belediyemizin Öz gelirleri yok denecek kadar azdır. Mahalli gelirlerimiz ve iller bankasından gelen mali kaynaklarımız maalesef hizmetleri yürütmemiz için yeterli değil. İnsanlara hizmet etmeyi sağlayan, sürekliliği olan, borcu yönetebilen bir belediye için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Tahsil edilemeyen borçlar konusunda da gerekli çalışmaları başlattık. Su ve emlak gelirlerimiz için başlattığımız çalışma sayesinde tahsil edilmesi biraz daha düzenli hale gelmiş.

Belediyemizin mevcutta 212.500.000,00Tl borcu bulunmaktadır. Bu kadar borçlu bir belediyeyle tabi ki hizmetleri yürütmek noktasında zorlanıyoruz. Mevcut sorunların üstesinden gelmek için de ilgili bakanlıklarla sürekli görüşme halindeyiz. Tüm bakanlıkların bize bu konuda destekleri olacağı sözünü aldık. Tabi her belediyenin yaptığı ve götürdüğü hizmetlerden dolayı borçlanması tabiidir. Günümüz büyük şehir belediyeleri dahi borçlanarak hizmet vermektedir. İş o kaynağın doğru yerlerde ve doğru işlerde finanse edilmesidir. Ne olursa olsun biz çalışmalarımızı ve hedeflediğimiz projeleri inşallah alacağımız desteklerle tamamlayacağız.

10.  Yeni bir belediye hizmet binası düşünüyor musunuz?
Belediye Binası ve arkasında bulunan Kız meslek lisesi binalarının yıkılıp yerine Kapalı otopark ve üstünde bir park alanı yapma düşünceniz var mı?

Cevap: öncelikle Belediyemizin mevcut mali durumu şu an için müsait değil ama bu konuda bir çalışma içerisindeyiz. Değişim ve dönüşüm programımız çerçevesinde bu bahsettiğiniz konuyu da programımıza aldık. Biraz değinecek olursak;

Mevcut Belediye hizmet binasının görüntü bakımında ilimizi temsil etmediği kanaatinde olup mevcut Belediye hizmet binasnı yıkıp burada oluşacak alanı kent meydanı ve kapalı yer altı otopark alanı oluşturmayı düşünüyoruz. Bu projeyle Hakkari’de insan hayatını kolaylaştıracak ve araç park sorununa çözüm getireceğiz.

11.  Hakkâri otogarı Faaliyete geçecek mi? Şehir içi toplu taşıma sorununu çözmek için ve Şehir trafiğinin rahatlaması için ne gibi çalışmalarınız olacaktır?

Cevap: Hakkari otogarının faaliyete geçmesi için çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah en kısa sürede halkımızın hizmetine tekrar sunmayı planlıyoruz.

Hakkari’nin şehir içi ulaşımında ve Toplu ulaşımında yaşanan sorunlara ilişkin vatandaşlarımızdan şimdiye dek sayısız şikayet aldık ve bu nedenle yaptığımız inceleme ve araştırmalar sonucu kentin 15 mahallesi için yeterli araç sayısının olmadığını tespit ettik.

 Şehir içi ulaşımın temel öğesi olan toplu taşımanın; hız, konfor, güven ve maliyet unsurlarından oluşan hizmet düzeyini arttırarak ulaşımın ana planı doğrultusunda özel bir proje ile Hakkari’de bu sorunu bütüncül olarak çözmeye çalışacağız.

Söz konusu bahsettiğimiz otogarı tekrar hizmete açana kadar geçici olarak; Halk Eğitim Merkezinin yanındaki yıkılan Kız YİBO binasının yerini köy servisleri ve Van –Yüksekova servisleri için otopark ve hareket merkezi olarak ayarladık. Ayrıca park sorununu çözmek için Bulvar caddesindeki Valilik Parkı yanında bulunan 7 bin metrekare alanı geçici olarak otopark kullanım için yeniden düzenledik. Emniyet Müdürlüğü ile koordineli olarak trafik sorunlarına çözüm bulma çalışmalarımız devam etmektedir.

 12.  Hakkâri ilk kez bu yıl doğalgaza kavuşacak. Çalışmalar ne durumda? Hakkâri tam olarak ne zaman yaralanacak?

Cevap: Kısa bir süre zarfında zorlu bölge coğrafyasının 203 kilometrelik mesafesinden Hakkari’mize getirdiğimiz doğal gaz ana boru hattının dağıtım ve ölçüm istasyonları kuruldu.

Şehir merkezine 25 kilometre hat döşenirken 300 binaya doğalgaz kutusu bağlandı. Toplam 2000 eve hat ulaştırıldı. Çarşı merkezi ile Gazi ve Yeni mahallelerinde doğalgaz halkımızın kullanmaktadır. Doğalgaz ile halkımız daha temiz bir enerjiye kavuşmuş oldu. Hakkari’deki hava kirliliğinin azaltılmasında olumlu katkı yapacaktır.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın destekleri ile bölgemize ulaşan bu önemli yatırımı 15 mahallemizde şehir içi şebeke dağıtımını denetim ve kontrollerimiz ile hızlı ve güvenli bir şekilde her haneye ulaştıracağız.

13.  Sayın valim; son olarak Hakkâri Halkına Belediye Başkan Vekili olarak neler söylemek istersiniz?

Cevap: 17.10.2019 tarihinde devir aldığımız Hakkari Belediye Başkanlığı görevimizde, hemşerilerimizin yaşam kalitesini yükselterek, insan odaklı, katılımcı ve yenilikçi bir yönetim anlayışıyla adaletli, verimli ve etkin hizmet sunmak amacıyla büyük bir özveri içerisinde çalışacağız.

Vatandaşlarımızın memnuniyetini en üst düzeye çıkarmak, Hakkari’yi geçmişi kadar büyük ve görkemli bir geleceğe hazırlayarak herkesin yaşamak ve görmek istediği örnek bir şehir olması için daha fazla çaba göstereceğiz.

Hakkâri’nin öncelikle ekonomik altyapısını iyileştirmek için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın ve İlgili Bakanlıkların desteklerini de alarak Hakkari’nin her köşesine, her kişisine ve meselesine hizmet etmeye devam edeceğiz.

Hakkâri’miz için yeni dönemin hayırlı olmasını diliyorum.

 
Bu yazı toplam 5721 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim