• BIST 8718.11
  • Altın 2241.916
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1537
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C

Valimiz sayın İdris Akbıyık ile yılın röportajı

H. Aziz Hatipoğlu

Ekim 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile İstanbul Şişli Kaymakamlığından Hakkâri Valiliğine atanan Valimiz Sayın İdris Akbıyık görevinde siyasi bir tabirle “100 gününü” tamamladı. Bu süre zarfında Hakkâri’yi tanımaya çalışan ve Hakkâri halkı tarafından olumlu bulunan Valimiz Sayın İdris Akbıyık ile 2019 yılının ilk röportajını yaptık.

Bilindiği üzere Hakkâri, Valimiz Sayın İdris Akbıyık’ın Valilik yapacağı ilk görev yeri.

Kısacası Hakkâri, Valimiz İdris Akbıyık’ın ilk göz ağrısı durumunda.

Röportaj talebimizi kabul ederek bizleri makamında ağırlayan Sayın Valimize Hakkâri’yi sorduk ve kendisiyle Hakkâri sorunları hakkında konuştuk.

İşte Röportajımızın satır başları;

Aziz HATİPOĞLU- Sayın Valim; duyduğunuz Hakkâri ile gelip gördüğünüz Hakkâri arasında nasıl bir fark gördünüz?

Vali AKBIYIK; Hakkâri’nin coğrafi durumu bilinen gerçeklerden. Öncelikle belirtmeliyim ki Hakkâri Türkiye’mizin yalçın ve genç dağlarının toplandığı en nadide yerlerinden biri. Bir diğer hususta yıllarca terörle anılır olması. Doğrusu bu herkesi tedirgin eden bir durumdu. Ancak gelip gördüğümüz Hakkâri çok farklı oldu bizim için. Dağların sanki el ele verdiği, doğa güzelliklerinin tavan yaptığı ve huzurun doruğunda bir Hakkâri gördüm.

Aziz HATİPOĞLU- Şişli gibi İstanbul’un en popüler ilçe Kaymakamlığından Hakkâri gibi Türkiye’nin en ücra bir iline Vali olarak atandınız? Neler hissettiniz?

Vali AKBIYIK; Bizim için 780 bin kilometre karelik Türkiye’de hizmet açısından hiçbir yer farklılık arz etmiyor. Hizmet babında İstanbul Şişli ne ise Hakkâri İli de odur. Bunun için elimizden gelen tüm gayreti göstererek bu vatan parçasında da hizmetin en iyisini sunma çabasında olacağımızı belirtmek isterim. Heyecanla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Fark olarak toplumsal ve gelişmişlik düzeyi ileri Şişli ile ücra bir yerde olan Hakkâri’yi sayabiliriz. Neticede her iki yer de bu vatanın bir toprağı. Buraya Vali olarak atanmaktan da büyük onur ve sevinç duydum.  

Aziz HATİPOĞLU- Hakkâri’yi ilk defa görüyorsunuz. Hakkâri’ye atanan bir Vali olarak Hakkâri’de öncelikli gördüğünüz en büyük sorun nedir?

Vali AKBIYIK; Hakkâri’nin öncelikli sorunu bizim için işsizliktir. Hakkâri bu sorun çözümlenebildiği ölçüde daha güzel ve yarınlara umutla bakabilen bir il halini alacak. Ancak bilindiği üzere işsizliğin azaltılması için de yatırımların yapılması gerekmektedir.  İşadamlarımızın buralara yatırım yapmaları gerekmektedir.  Yatırım için de öncelik huzur, huzur ve illaki huzur gerekli. Hamdolsun ki Hakkâri’miz şu an için huzur ortamında bulunmaktadır. İşadamlarımızın İlimize yatırım yapmaları konusunda çalışmalarımız devam etmektedir. 

Aziz HATİPOĞLU- Kaymakamlık yaptığınız yerlerde çok başarılı çalışmalara imza attınız. Türkiye’de “Yılın Kaymakamı” seçildiniz. Hakkâri içinde böyle bir başarıyı yakalayabilir misiniz?

Vali AKBIYIK; Çalışma olduktan sonra başarılamayacak hiçbir şey görmüyorum ben. Görev yaptığım yerlerde öncelikli olarak okumaya yani eğitim alanına çok önem verirdim. “Bir Kitap, Bir İnsan” Projesi çerçevesinde Hakkâri’de de okuma aşkını aşılayıp burada da eğitimde üst düzeylere çıkacak çalışmalar içerisinde olacağız. Kısacası yatırım, hizmet başta olmak üzere her dalda çalışmalarımızı yılmadan usanmadan azimle sürdüreceğiz. Bunun için hiçbir engel yok bizim için. Bu görevde kaldığımız sürece bu böyle devam edecektir.

Aziz HATİPOĞLU- Hakkâri’nin öncelikli üç sorununu söyler misiniz? Bunu nasıl çözmeyi düşünüyorsunuz?

Vali AKBIYIK; Hakkâri’nin en büyük sorununun işsizlik olduğunu belirtmiştik. Diğer iki önemli sorunun İlimizin eğitim sorunu ile sosyal ve kültürel etkinliklerden uzak olmasını sayabiliriz.Bunların yanında İlimizin büyük kentlere olan uzaklığını sayabiliriz.

İşsizliği yukarıda anlatmıştık. Öyle şıp diye bir anda işsizliği sonlandıramayız. Hakkâri en genç nüfusa sahip şehirlerin başında geliyor.İşsizliğin azaltılmasını ancak Devletin yapacağı yatırım ve projelerin uygulanması ile işadamlarımızı bu bölgeye çekip iş sahalarının açılmasıyla sağlayabiliriz.

Eğitim için apayrı bir başlık açıyoruz. Eğitim bu bölgenin olmazsa olmazıdır. Eğitim ile Hakkâri kabuğunu kıracak. Eğitime verdiğimiz destek ortada. Devletin burada ciddi eğitim yatırımları var.  

Hakkâri sosyal ve kültürel etkinliklere de çok uzak kaldı. En son Reng-i Hakkâri Sanat Topluluğumuz İlimizin tanıtımında önemli görevler üstlendi.

Bir diğer husus da Hakkâri’nin büyük kentlere olan uzaklığı İlimizin kalkınmasında menfi bir sonuç doğurmuştur. Gözden ırak gönülden ırak demeyeceğim ama ne yazık ki buyıllardır böyle oldu.

Aziz HATİPOĞLU- Hakkâri’nin kangrene dönüşmüş sorunlarının en başında eğitim gelmektedir bizce. Hakkâri’yi eğitimde üst sıralara nasıl taşımayı düşünüyorsunuz?

Vali AKBIYIK; Bunun için büyük bir çaba ve gayret içerisindeyiz. Eğitimde okullarımızın fiziki olarak durumları çok iyi! Araç gereç yönünden de hiçbir sıkıntımız yok. Şu an için Hakkâri’de öğretmen ihtiyacımız yok. Başta sınıf öğretmenleri olmak üzere her branştan öğretmenlerimiz var. Sınıflardaki aşırı kalabalıklarda artık tarihe karıştı.

Çocuklarımızın üniversitelere hazırlanması amacıyla etüt merkezleri açtık. Bu durum Hakkâri Merkez olmak üzere diğer her üç ilçemizde de mevcut. Gerek Halk Eğitim Merkezleri bünyesinde gerek Milli Eğitim Müdürlüğünce açılan bu merkezlerde yüzlerce öğrencimiz üniversite hazırlık çalışmalarını yapabilmektedirler. Bunun için görev alan öğretmenlerimiz bu çocuklarımıza her konuda yardımcı olmaktadırlar.

Gayemiz Hakkâri’de en azami seviyede öğrencimizi üniversitelere kazandırmak.

İlkokuldan başlamak üzere ortaokul ile liselerde hizmet veren etüt merkezleri çocuk ve gençlerimizin geleceğe hazırlanması, iyi bir eğitim almaları hususunda seferberler. Valilik olarak en az Milli Eğitim Müdürlüğü kadar eğitim hususunda duyarlıyız ve çalışmalar içerisindeyiz. Eğitim konusunda bize gelen her türlü sorun ve talepleri karşılamaya ve çözmeye talibiz. Tek gayemiz Hakkâri’nin eğitimde hak ettiği yeri alması ve eğitim alanındaki kabuğunu kırarak üst seviyelere çıkmasıdır.  

Aziz HATİPOĞLU- Hakkâri Üniversitesinin kuruluşunun üzerinden onbir yıl geçmesine rağmen halen yerleşkesine kavuşamadı. Öğrenci sayısı da 2500 düzeyinde. Hakkâri’yi kültürel ve ekonomik olarak kalkındıracak bir üniversite için neler yapmayı düşünüyorsunuz?

Vali AKBIYIK; Öncelikle Üniversitenin binalarının tamamlanması gerekmektedir.

Bilindiğiüzere bu inşaatların yapım işini TOKİ üstlenmiş durumda. Şu an için inşaatların %60’ı tamamlanmış durumda. Çevre ve Şehircilik Bakanımızın yakın zamandaki ziyaretlerinde Üniversite binamızın yerini ve binalarını denetlediler. 2019-2020 yılı eğitim-öğretim döneminde Hakkâri Üniversitesinin yeni yerleşkesinde ve dersliklerinde ders yapabileceğini söyleyebilirim. Ancak bizim önceliğimiz Hakkâri Üniversitesinin bölümlerinin çoğaltılarak öğrenci sayısının artırılmasını sağlamak. Bu şekilde Hakkâri hem kültürel hem de ekonomik alanda çok farklı bir konuma gelecektir.

Aziz HATİPOĞLU- İşsizlik bu yörenin kaderi olmuş durumda. İşsizlikle nasıl mücadele edeceksiniz. Hakkâri’de işsizliği asgari seviyeye nasıl düşürebilirsiniz?

Vali AKBIYIK; İşsizliğin çok yoğun olduğu Hakkâri’de en büyük işveren İŞKUR olarak görülmektedir. İşsizliğe bir nebze neşter olması babında bu yıl için İŞKUR tarafından düzenlenen kura sonucunda 2350 kişi işe yerleştirilerek evlerine ekmek götürecek duruma gelmiştir. Tabi ki bu yeterli değil.

Halk Eğitim Kurslarında yüzlerce genç kızımız ve bayanımız verdikleri kurslarla kursiyerlerine alanlarında sahip oldukları gerekli bilgi ve becerilerini sunmakta diğer yandan da aldıkları ücretlerle ailelerine maddi katkı sağlamaktadırlar.

Bunun yanı sıra Valilik olarak gerek hayvancılık gerek tarımsal alanlarda verdiğimiz desteklerle insanlarımıza iş istihdamı yaratmaya çalışarak işsizlik oranlarını düşürme çabası içerisindeyiz.

Geçen yıl Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce Yüksekova İlçemizde başlattığımız manda yetiştiriciliğinde olumlu sonuçlar aldık. Onlarca ailemiz aldığı yüzden fazla manda ile ailelerine ekonomik olarak katkı sunmasının yanındasüt ve yoğurt gibi hayvansal besinlerin de doğal olarak üretilip Hakkâri ve Yüksekova halkının yararlanmasını sağladı. Bunu bu yılda sürdüreceğiz.

Yüksekova İlçemizde aspir bitkisinin deneme amaçlı ekilmesi ve olumlu sonuçlar vermesiyle bu yıl köylülerimize aspir tohumunu bedava dağıtarak 400 dönüm araziye aspir ekimini sağlayacağız. Aspirden elde edilen aspir yağı ile sağlıklı ve organik yağ üretiliyor. Böylece onlarca vatandaşımız üretici konumuna geçerek iş sahibi olacak. 

Keza sebze fideleri ve meyve fidanları dağıtarak çoğu köylü ve vatandaşımıza buradan kazanç ve gelir elde etme imkânısağladık. Bunlar da işsizliği azaltan durumlar olarak görülüyor.

Ayrıca Hakkâri’nin kayak merkezi olan ve adı yeni yeni duyulmaya başlayan Mergabütan Kayak Merkezinde konaklamayı sağlayacak 50 yataklı bir otel inşaatını da projemize alarakbu yıl içerisinde inşasına başlayacağız. 2020 yılı içerisinde bu otelimizin faaliyete geçmesini düşünüyoruz. Bu da bir nebze olsun işsizliğe neşter vuracaktır. Bunun yan dallarıyla birçok kişi iş ve aş sahibi olacak.

Dağlarımızdaki madenlerin de işletilmesiyle Hakkâri’de işsizliğin son bulacağını ümit ediyoruz. Dağlarımızdaki madenlerin tespit edilerek fizibilitelerinin çıkarılmasıyla hem bu madenlerimiz değerlenip Ülke ekonomisine katkı sunacak hemde yüzlerce aile iş veaş sahibi durumuna gelecektir. 

Madenlerimizden öncelikle çinko madenimiz Hakkari’de kurulacak çinko işleme tesisleri sayesinde İran’a götürülmesine gerek kalmadan yerinde işletilecek ve böylece Hakkari halkının işsizliğini giderecek yeni bir iş sahası elde edilecektir.

Bunun için başta Devletimiz olmak üzere yatırımcı işadamlarımıza da çok iş düşmektedir. Biz de Valilik olarak elimizden gelen her türlü desteği vererek gereken katkıları sunacağız. 

Aziz HATİPOĞLU- Güzel bir hastaneye sahibiz. Ancak uzman doktor sıkıntısı çekmekteyiz. Hakkâri halkını Van’a muhtaç etmeden yerinde sağlık hizmetlerinden yararlanma hususunda ne diyorsunuz?

Vali AKBIYIK; Hastanemizde geçici görevlendirme şeklinde veya mecburi hizmetini yapan doktor ve uzmanlarımız bulunmaktadır. Personellerimiz belki kısa süreli kalmaktadır ancak kaldıkları süre içerisinde Hakkârili hasta vatandaşlarımızın sağlıklarına kavuşmaları için gereken tedavi ve ameliyatları yapmaktadırlar. Uzman doktor ihtiyacımız bazen sınırda oluyor bazen de bir fazla bir eksik ile karşılaşıyoruz ve bu şekilde hizmete devam ediliyor.

Türkiye genelinde yapılan istatistiklere göre Hastanemiz Türkiye’de ilk beşinci sırada yer almakta olup, Hastanemizin verdiği hizmetten memnun olanların sayısı oldukça yüksektir.

Hastanemizin acil ihtiyacı olan Kardiyoloji ve Anjiyo bölümlerini de açarak buradaki kalp hastası vatandaşlarımızın da tedavilerine başlanacaktır.

Hakkâri’nin en büyük eksiklerinden olan Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinin de yapım işine yakın zamanda başlanacaktır. Hastanemizin 100 yataklı olacağını da buradan Hakkâri halkına müjdeliyorum.

Aziz HATİPOĞLU- Hakkâri’yi çıkmaz sokak durumundan kurtarmak ve ikinci bir yola kavuşturmak için neler söyleyeceksiniz? Böyle bir çalışma başlatacak mısınız?

Vali AKBIYIK; Bununla ilgili proje ve çalışmalarımız var. Durankaya üzerinden alternatif bir yol açmayı ve Hakkâri’yi çıkmaz sokak durumundan kurtarmayı düşünüyoruz. Böylelikle Hakkâri gelişmeye daha müsait hale gelecektir.

Aziz HATİPOĞLU- Hakkâri’de iş istihdamlarının sağlanması için neleri ön görüyorsunuz?

Vali AKBIYIK;Hakkâri şu dört dalda hamle yaparsa işsizlik büyük ölçüde sona erecektir. Bunlar madenlerin işletilmesi, turizme gereken önemin verilmesi, turistik tesislerin yapımı, dağ turizmi, dağcılık ile tarım ve hayvancılığın teşvik edilmesi.

Tüm bunlar için Valilik olarak her türlü katkıyı sunmaya hazırız. Bu dallarda projelerini sunan vatandaşlarımıza gereken katkıyı sağlıyoruz. Özellikle hayvancılık konusunda damızlık inek ve koyun dağıtımıyla vatandaşlarımız hayvancılığa teşvik edilerek işsizliğin düşürülmesini ve vatandaşımızın üretici durumuna geçmesini sağlamaya çalışıyoruz. 

İŞGEM ve İl Özel İdaresi tarafından Biçer Mahallesindeyaptırılan 36 dükkanımız bitirilmiş olup kiraya verilmesi için hazırlanmıştır. Buralarda en azından birkaç ünlü markanın fason üretimi gerçekleştirilirse yüzlerce kişiye iş imkânı sağlanacaktır.

Aziz HATİPOĞLU- Maden kaynayan Hakkâri dağlarında bu madenlerin çıkartılıp işletilmesi ve iş istihdamlarının sağlanması için neler yapmayı düşünüyorsunuz?

Vali AKBIYIK; Hakkâri’nin maden bakımından çok zengin olduğu bilinmektedir. Sanayi Müdürlüğümüz ileDAKA’nın yaptığı müşterek çalışmalarsayesinde fizibilite raporları hazırlanmaktadır.

Böylelikle hangi dağlarımızda hangi madenlerin olduğu ve bu madenlerimizin rezerv durumları MTA ile istişareler yapılarak değerlendirilmektedir.

MTA Maden Kurultayında bu konu detaylı bir şekilde değerlendirilecektir.

Hakkâri madenlerinin çıkartılıp işletilmesiyle işsizliğin büyük oranda düşeceği öngörülmektedir.

Şu ana kadar terör ve huzurun olmaması sebebiyle el atılamayan madenler huzurun sağlanması ile kısa zamanda değerlendirilecektir. Ama illaki huzur diyoruz. Huzur olmadan hiçbir yatırım ve çalışmanın sağlıklı olmayacağı bilinmelidir.

Aziz HATİPOĞLU- Hakkâri son iki yılda gerek alt yapı ve gerek üst yapı konusunda önemli bir gelişme gösterdi. Yaşanabilir bir Hakkâri için neler söyleyeceksiniz?

Vali AKBIYIK; Asayişin sağlanması, huzurun gelmesi ve güvenlik ortamının vuku bulmasıyla tüm bu güzel işler oluyor.

Hakkari Belediyesinin başlatmış olduğu çalışmalara gerek alt yapı gerekse üst yapı hususunda gereken desteği sağlıyoruz ve sağlamaya devam edeceğiz. Gayemiz Hakkârililere ve Hakkâri’de yaşayan tüm vatandaşlarımıza yaşanabilir ve huzurlu bir kent sağlamak. Bunun için gerekirse gecemizi gündüzümüze katarak bu çalışmalara devam edeceğiz. 

Aziz HATİPOĞLU- Otuz yıldan fazla bir zamandan beri Komando Tugayımız olmasına rağmen terör belası yüzünden esnaf ve tüccarlarımız Tugay eratından yararlanamadı. Erata çarşı izni verilemedi. Huzurun gelmesi ile Tugaydaki eratın şehir merkezine inmesi hususunda Tugay Komutanıyla bir istişareniz oldu veya olacak mı?

Vali AKBIYIK; Sayın Tugay Komutanımızla istişareler devam ediyor. Sivil erat çarşı iznine çıkıyor. Diğer eratın da çarşı iznine çıkıp Hakkâri esnaf ve tüccarlarının bunlardan yararlanması için çalışıyoruz. Şu ana kadar terör ve güvenlik sebebiyle erat çarşı iznine çıkamamıştır. Tugay Komutanlığımız huzur ve güven ortamının devam ettiği İlimizde bahar aylarına doğru eratın çarşı izinlerini başlatacaktır.

Aziz HATİPOĞLU- Hayvancılık bölgesi olan Hakkâri’nin hayvancılıkta eski günlerine dönmesi ve hayvancılığın gelişmesi için neler yapmayı düşünüyorsunuz?

Vali AKBIYIK; HakkâriValiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile İl Özel İdaresinin ortak çalışmaları sonucunda çeşitli projelerle hayvan desteği sağlanmış ve sağlanmaya devam etmektedir.

Geçen yıl Yüksekova İlçemizde deneme amaçlı olarak Manda Yetiştiriciliği Projesi başlatılmış ve olumlu sonuçlar alınmıştır. Bu projenin bu yıl da yaygınlaştırılarak devam etmesini sağlayacağız.

Ayrıca damızlık koyun dağıtımı ve koyun yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması ve özendirilmesi için çalışmalar yapmaktayız.

Hakkâri’nin eskisi gibi hayvancılıkla anılarak Türkiye’deküçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan merkezlerin başında yer almasını sağlayacağız.

 

Aziz HATİPOĞLU- Her ne kadar iki komşu devlete sınırımız var ise de buralardan Sınır Ticareti babında yeteri kadar yararlanamıyoruz. Hakkâri için özel Sınır Ticaretinin gelişmesi ve iş istihdamlarının sağlanması hususunda neler söyleyeceksiniz? Böyle bir çalışma içerisinde olmayı düşünüyor musunuz?

Vali AKBIYIK; İki komşu ülkeye sınırı olan Hakkâri İlimizin Sınır Ticaretinden en iyi şekilde yararlanması için çalışmalar yapmaktayız. Özellikle Üzümlü Sınır Kapısının modernizasyon çalışmaları ile geliştirilmesi üzerinde çalışıyoruz. Esendere Sınır Kapısının B sınıf Kapısından A Sınıf Kapısına çıkartılması amacıyla çalışmalar devam etmekte olup en kısa sürede bu yönde hizmet verilmeye başlanacaktır.

Şemdinli Alan ve Derecik Kapıları da hizmete açılarak buralarda da Sınır Ticareti alanında çalışmaların yapılması sağlanacaktır. Bu şekilde halkımızın Sınır Ticaretinden azami ölçüde yararlanarak kazanç sağlanmasının önünü açacağız.

Aziz HATİPOĞLU- Zap Havzasının değerlendirilmesi ve Zap’ta Rafting için ne gibi bir çalışmanız olacak?

Vali AKBIYIK; Hakkâri ile anılan Zap Havzası çok güzel doğa güzellikleri olan bir havza. Debisi çok fazla olan akarsularımızdan biri olan Zap Suyu’nda rafting son iki yıldır yapılmakta. Bunu yaygınlaştırıp Türkiye’ye tanıtacağız. Burada rafting yapmak çok güzel ve heyecanlı. Biz de bu konuda gereken her türlü katkıyı sunacağız. 

Aziz HATİPOĞLU- Kentsel dönüşüm için size müracaat edenler oldu mu? Hakkâri’de Kentsel Dönüşüm için ne gibi hazırlıklar yapılmakta?

Vali AKBIYIK- ; Kentsel dönüşüm Belediyemizin sorumluluk sahasında olan bir konu. Henüz bize kentsel dönüşüm için müracaat edenler olmadı. Biz de Hakkari Valiliği olarak elbetteHakkâri’nin yaşam seviyesinin arttırılması amacıyla İlimizdeki eski ve görüntü kirliliği yaratan binaların yıkılarak daha modern ve daha güzel binaların yapılması için gereken katkıyı sunacağız.

Aziz HATİPOĞLU- Hakkâri Kalesinin askeri kesimden alınıp buranın turizme kazandırılmasında, Hakkâri’nin eski ev modellerinin dinlenme yerleri, kafe ve restoran olarak inşa edilmesi için neler söyleyeceksiniz?

Vali AKBIYIK; Biliyorsunuz ki Hakkâri Kalesi veya Mir Kalesi denilen bu yer askeri kesimden alınıp Hakkâri Belediyesine devredildi. Belediye Başkanımızın burası için güzel bir projesi var. Burası parklar, restoran ve çay bahçeleri yapılıp Millet Bahçesiolarak dönüştürülerek Hakkâri halkının yararlanacağı, dinleneceği ve güzel vakit geçirebileceği bir yer haline gelecektir.

Aziz HATİPOĞLU- İki yıldır Hakkâri Belediyesine Hakkâri Valiliği olarak verdiğiniz destek ortada. Bu desteği sürdürmeyi düşünüyor musunuz?

Vali AKBIYIK; Hakkâri Belediyesinden hiçbir zaman desteğimizi esirgemedik. Bu destek bundan sonra da devam edecek.

Aziz HATİPOĞLU- Hakkâri Belediyesi bünyesinde ve giden Valimiz Sayın Cüneyit Orhan Toprak’ın isim babalığı yaptığı Reng-i Hakkâri Kültür ve Sanat Topluluğu Hakkâri tanıtımı için çok önemli görevler icra etti. Siz bu topluluğu desteklemeyi sürdürür müsünüz? Hakkâri tanıtımı için daha ne gibi çalışmalar içerisinde olacaksınız?

Vali AKBIYIK;Reng-i Hakkâri gerçekten Hakkâri ismine, Hakkâri adına layık bir renk bıraktı. İlimizin tanıtımında çok önemli görevler üstendi.

Yaptıkları ve sundukları sanat dallarıyla gönülleri fethetti. Her ne kadar Hakkâri Belediyesi bünyesinde kurulmuş olsa da Hakkâri’ye mal olmuş bu topluluğa bundan böyle bizim de desteklerimiz artarak devam edecektir. Bu topluluktaki gençleri başarılı çalışmalarından dolayı kutluyor, gözlerinden öpüyorum.

Aziz HATİPOĞLU- Hakkâri’deki resmi kurumlar arasındaki diyalog ve çalışma şartları sizce yeterli mi?

Vali AKBIYIK; Hakkâri’deki resmi kurumlar arasındaki diyalog çok iyi durumdadır. Bu İlin Valisi olarak bu diyalogdan çok memnunum. Tüm çalışma arkadaşlarıma başarılar diliyorum.

Aziz HATİPOĞLU- Dağlarıyla ünlü ilimizin Dağ sporları ve Dağ turizmi için neler söyleyeceksiniz? Bunun için bir yatırım ve girişiminiz olacak mı?

Vali AKBIYIK; Gerçekten Hakkâri’mizin görülmeye değecek muhteşem güzellikte dağları var.  Cilo, Sümbül ve Buzul Dağları İsviçre Alplerini aratmayacak düzeyde. Bu dağlarımızın dağ sporları ve dağ turizmine kazandırılması için geç bile kaldık. Ancak yıllardır bu bölgede yaşanan terör ve güvenlik sorunlarından dolayı buralara el atılmadı. Hakkâri’nin huzura kavuşması ve güvenliğin sağlanmasıyla buralar için bazı projelerimiz tabi ki olacak. Onu da zaman içerisinde göreceğiz. 

Aziz HATİPOĞLU- Yaşanabilir ve temiz bir Hakkâri için neler söyleyeceksiniz? Doğal gaza ne zaman kavuşacağız? Çöplerin geri kazandırılması ve yeşil bir Hakkâri için nasıl bir çalışma içerisindesiniz?

Vali AKBIYIK; Hakkâri konumitibariyle dağlar arasında kalmış bir kent. Dört tarafı dağlarla çevrili. Kışın özellikle kömür yakıldığında hava kirliliği üst düzeylere çıkıyor. Temiz havası olan bir Hakkâri için bir-iki yıl beklemek gerekiyor. Şu ana kadar 220 kilometre uzunluğundakidoğalgaz boru hattı döşenmiş durumda. 2020 yılı kış mevsiminde dağıtımının yapılarak kısmen de olsa doğalgazdan faydalanmayı bekliyoruz. Daha sonraki yıllarda ise bu gelişerek tüm Hakkâri’yi kapsayacak ve temiz havası olan bir Hakkâri’ye kavuşacağız.   

Çöplerin geri kazandırılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan Erziki civarında yapılması planlanan tesisi en kısa zamanda tamamlayıp çöplerden enerji üretimine geçeceğiz. Bununla temiz bir çevre kazanacağımız gibi her yıl olduğu üzere bu ilkbaharda ağaçlandırma çalışmalarımızı başlatıp Hakkâri’yi yeşil bir çehreye büründüreceğiz.

Aziz HATİPOĞLU- Sayın Valim Son olarak Hakkâri Halkına neler söylemek istersiniz?

Vali AKBIYIK; Sayın Hakkâri halkı çok kadirşinas, cömert, vatansever ve gönlü açık insanlardır. Burada Vali olmaktan son derece mutluyum. Kapım her daim Hakkâri halkına açıktır. El ele vererek çok şeyler başaracağımıza inanıyorum. Hepsine selam, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Sayın Valim bizleri kabul ettiğiniz ve bu röportajı verdiğiniz için teşekkür ederim.

 

 

Bu yazı toplam 4580 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim