• BIST 9679.8
  • Altın 2480.672
  • Dolar 32.4346
  • Euro 34.4529
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C

Van kedileri için Mart hazırlığı

Van kedileri için Mart hazırlığı
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Kedisi Araştırma Merkezi ve Kedi Evi'nde koruma altında tutulan kedilerin çiftleşmeleri için özel odalar hazırlandı.

MEHMET SALİH AKKUŞ / VAN

Farklı göz renkleri ve beyaz tüyleriyle tanınan Van kedileri, kampüs içerisindeki 2 katlı modern binada koruma altında tutuluyor. Yaklaşık 100 kedinin barındığı merkezde, kızgınlık döneminin gelmesiyle birlikte tüm hazırlıkların da tamamlandığı öğrenildi. Çiftleşecek kediler için özel odalar hazırlanırken, saf ırkın elde edilmesi için görevlilerin büyük bir titizlikle çalıştığı belirtildi.

İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Van Kedisi Araştırma Merkezi ve Kedi Evi Müdürü Prof. Dr. Fetih Gülyüz, Van kedilerinde kızgınlık döneminin ocak ayında başladığını ve eylül ayına kadar devam ettiğini söyledi. Çiftleştirme odalarının hazırlandığını ifade eden Prof. Dr. Fetih Gülyüz, "Merkezimizde şu an yaklaşık 100 kedimiz mevcuttur. Hangi dişinin hangi erkekle çiftleşeceği belirleniyor. Bu kediler kızgınlık gösterdiklerinde çiftleştirme odalarında tutuluyor. Saf kan elde etmek için merkez çalışanları olarak elimizden gelen her türlü çalışmayı yapıyoruz" dedi.

VAN KEDİSİNİN ÖZELLİKLERİ

Van kedisi; cana yakınlığı, beyaz ipeksi kürkü, aslan yürüyüşü, tilki kuyruğuna benzeyen uzun ve kabarık kuyruğu, değişik göz renkleri ve suya olan düşkünlüğü ile dünya üzerinde melezleşmeyen, saflığını koruyabilmiş canlıların başında gelir. Anadolu'ya tam olarak ne zaman ve nasıl geldiği bilinmeyen Van kedileri, diğer canlılarda olduğu gibi bulunduğu bölgenin şartlarına ayak uyduruyor.

Türkiye'nin en yüksek dağlarının bulunduğu Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki yüksek sıcaklık farklarına kürkleri sayesinde kolayca ayak uydurabilen Van kedileri, yılda en az 6 ay karlarla kaplı bu bölgede uzun tüyleri sayesinde korunurken, yazın birden ısınan hava nedeniyle tüylerini dökerek Van Gölü'nün ılıman iklimine uyum sağlıyor. Gebelik süresi 62 gün olan Van kedisinde birinci aydan sonra karın şişmeye başlar. Kedi bu dönemden itibaren karnına kimseyi dokundurmaz. Bir batında dört yavru doğuran Van kedisi, sevilmekten çok hoşlanır ve kendisine gösterilen sevgiye aynı şekilde karşılık verir.

Bu haber toplam 3152 defa okunmuştur
Etiketler: ,
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim