• BIST 9645.02
  • Altın 2419.842
  • Dolar 32.5769
  • Euro 34.74
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 11 °C

Van’da ikinci bir Pozantı cezaevi vakası yaşanıyor

Van’da ikinci bir Pozantı cezaevi vakası yaşanıyor
Van’da cezaevlerinde yaşandığı belirtilen iddialara ilişkin HDP, DBP Van TUYAD-DER ve avukatlar tarafından yapılan incelemenin sonuçları belli oldu.

Van’da cezaevlerinde yaşandığı belirtilen iddialara ilişkin HDP, DBP, Van TUYAD-DER ve avukatlar tarafından yapılan incelemenin sonuçları belli oldu. Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan DBP ve HDP Van İl Başkanlığı, “DAİŞ’e verdiği destek yedi düvelde bilinirken cezaevlerini bu amaçla kullanan AKP’yi uyarıyoruz. Çocuklarımıza yapılan işkence ve cinsel istismar aşağılıkça bir eylemdir. Eğer bu alçaklığa, namussuzluğa ortak olmak istemiyorsanız bir an önce sorumluları ortaya çıkarıp, cezalandırın” çağrısında bulundu.

DBP-HDP Van İl Başkanlığı, Van’da cezaevlerinde çocuklara yönelik işkence ve cinsel ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Din maskesi altında inançları her türlü kirliliğe alet eden AKP iktidarı ne yazık ki yine tacizle, cinsel istismarla gündemimize girmiştir. Daha Pozantı’nın failleri cezalandırılmak bir yana mağdur çocuklara verilen yüzlerce yıllık hapis cezaları gündemden düşmeden Van cezaevlerinde bulunan çocukların uğradığı kötü muamelelerle yüz yüze kalmış bulunmaktayız” denildi.

DBP-HDP İl eş başkanlarının kötü muamele ve cinsel istismar mağdurlarıyla dün yaptıkları görüşmenin sonuçları şunlar:

“Çocuk tutsak R.K. Hakkari Emniyet Müdürlüğü’nde kaldığı 5 günlük gözaltı sürecinde ayakta tutma, başını duvara vurma, elektrik verilen diğer tutsaklarının seslerini dinletme, hakarete ve ağır küfürlere maruz kalma gibi işkencelerle karşılaşmıştır. Aktarımına göre hakkında hiçbir delil olmamasına rağmen DAİŞ çetesine katılmak amacıyla Gever’e gelen bir kişiye saldırdığı gerekçesiyle hapiste tutulmakta.

Çocuk tutsak G.S.’ye Hakkari Emniyet Müdürlüğü’nde kaldığı 4 günlük gözaltı sürecinde başta genital bölgelerine elektirik verme, yumurtalıklarını sıkma, kaba dayak, ağır hakaretlere maruz kalma, aç bırakma gibi yöntemlerle ağır işkence yapılmış.

İşkenceler nedeniyle yapılan suçlamaları kabul etmek zorunda kalmış. İdrarından kan akmasına rağmen herhangi bir sağlık hizmeti almamış, işkence raporlara geçmemiştir. Uykusuzluk şikayetiyle gittiği doktor tarafından ruh sağlığı yerinde olmadığı gerekçesiyle Elazığ’a sevk edilmiş, bu durum alay konusu yapılmıştır. Elazığ’da bir ay boyunca tek kişilik hücrede bırakılmış.

Görüşülen beş çocuk tutsak da berberlik kursuna ve diş muayenesine gittiklerinde burada çalışan cezaevi görevlilerin kendilerini DAİŞ’e ve Hizbullah’a katılmak, destekte bulunmak için ikna etmeye çalıştığını söyledi. Buradaki görevlilerin ‘Bu dava boş dava! Gelin İslam davasına, DAİŞ’e katılın.’ Dediklerini aktardılar. Elazığ’a sevk edilen G.K. da orada imam olduğunu söyleyen bir kişinin kendisine DAİŞ’e destek vermesi için telkinde bulunduğunu söyledi.

Dış muayeneye ve duruşmalara giderken askerler tarafından yoğun hakaretere ve tehditlere maruz bırakılmış, giriş ve çıkışlarda çıplak aramadan geçirilmekteler.

Havalandırma, gazete okuma, TV izleme gibi en basit haklarından gerektiği gibi yararlanamamaktalar.”

‘GÖZALTI VE CEZAEVİNDE DAİŞ’E KATILIMLAR TEŞVİK EDİLİYOR’

Türkiye’nin diğer cezaevlerinde yapılan işkencelere de dikkat çekilen açıklamada, “Şakran, Tekirdağ gibi diğer cezaevlerindeki işkenceler de açıkça göstermektedir ki AKP Hükümeti en kirli politikalarını bilhassa çocuk ve kadın siyasi tutsaklar üstünde uygulamaktadır. Bu politikaların en vahşi şekilde uygulandığı yerlerden biri de Van’dır. Demokratik protestolara katılan yurttaşları tutuklayıp işkence eden kolluk kuvvetleri AKP iktidarında hep korunmuş, adalet önüne çıkarılmamışlardır.

Aynı uygulamalar ve politikalar cezaevlerinde de devam etmektedir. Daha önce cezaevlerindeki DAİŞ çetelerini serbest bırakan AKP’yi ölmek üzere olan siyasi tutsakları serbest bırakmaktan alıkoyan işte toplumun kendisinden olmayan geri kalanına duyduğu kin ve nefrettir.

Ne yazık ki bu nefret AKP’nin binlerce insanı Suriye ve Irak’taki çetelere, DAİŞ’e katılmalarını teşvik edecek düzeye getirmiştir. Zira görüştüğümüz tüm çocukların ifadeleri göstermektedir ki cezaevlerinde tutuklu ve mahkumların DAİŞ’e, cihatçılara katılmalarını teşvik ve organize eden bir yapılanma vardır. Bu yapılanma Van’la sınırlı olmayıp diğer bölgelerde de mevcuttur“ denildi.

‘AKP’NİN GÖZÜNÜ KAN BÜRÜMÜŞTÜR’

AKP’nin şimdi de İç Güvenlik Yasa Tasarısı’yla faşizmi hayata geçirmek istediğine vurgu yapılan açıklamada, “ İktidarın gözünü kan bürümüştür. DAİŞ’e verdiği destek yedi düvelde bilinirken cezaevlerini bu amaçla kullanan AKP’yi uyarıyoruz. Çocuklarımıza yapılan işkence ve cinsel istismar aşağılıkça bir eylemdir.

Eğer bu alçaklığa, namussuzluğa ortak olmak istemiyorsanız bir an önce sorumluları ortaya çıkarıp, cezalandırın. Biz başta Uluslar arası İşkenceyi Önleme Örgütü, İç Güvenlik Yasa Tasarısına sessiz kalan TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonunu, tüm sivil toplum kuruluşları ile demokratik kamuoyunu bu uygulamalar karşısında ses vermeye çağırıyoruz” diye belirtildi.basından

Bu haber toplam 2951 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Yüzlerce kadın ilk defa tiyatro ile buluştu03 Mart 2024 Pazar 10:48
  • Hakkari'de halk oyunları yarışması başladı02 Mart 2024 Cumartesi 11:47
  • Emekliye 3 bin lira ikramiye!02 Mart 2024 Cumartesi 09:36
  • Dengbêji Seyranoğlu sevenleriyle buluşuyor22 Şubat 2024 Perşembe 12:19
  • İnadım inat lale çocuk tiyatrosu09 Şubat 2024 Cuma 09:01
  • Güler "10 yıldır gizemli taşlar topluyor"06 Şubat 2024 Salı 16:35
  • Gribal enfeksiyonlar30 Ocak 2024 Salı 13:14
  • Hakkari kadın kooperatifi Gaziantep fuarında27 Aralık 2023 Çarşamba 13:35
  • Aydın Aydın ve Sofi Ömer Kürtçe Erik Dalı klibi21 Aralık 2023 Perşembe 10:11
  • Ünlü oyuncu Keçeci Hakkari fuarında09 Aralık 2023 Cumartesi 08:30
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim