• BIST 8990.32
  • Altın 2291.731
  • Dolar 32.3264
  • Euro 35.0657
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C

Van’da sel: 32 ev yıkıldı

Van’da sel: 32 ev yıkıldı
Van’da geçen haftadan beri etkili olan sağanak yağışın neden olduğu selde şu ana kadar 900 hayvan telef oldu, 32 ev kullanılamaz hale geldi.

Dün Özalp ve Çaldıran ilçelerinde yeniden yaşanan selde, birçok ev hasar gördü, 105 küçükbaş hayvan telef oldu.

Özalp ilçesine bağlı Yukarı Balçıklı Mahallesi'nde yağışların ardından gelen selde 20 evi su bastı, bir ahır yıkıldı. Belediye ve itfaiye ekipleri, sondaj makineleriyle evlerdeki suyu tahliye etti. Mahallelerde hayatın normale dönmesi için başlatılan çalışmalar sürdürülüyor.

Başkale'nin Esenyamaç Mahallesi'nde yağışlar, yeniden sele neden oldu.

Yukarı Balçıklı Mahallesi Muhtarı Abdulbari Sak, birçok evin su altında kaldığını, bir ahırın yıkıldığını, 50 küçükbaş hayvanın telef olduğunu söyledi.

Çaldıran: 6 evde hasar var

Çaldıran ilçesine bağlı Osmanlı ve Çubuklu mahalleleri ile Çoraklı mezrasında da etkili olan yağışın ardından gelen selde 6 ev, 2 araç ve iş yeri hasar gördü, 55 küçükbaş hayvan telef oldu.

Kaymakam Yusuf Durani Dinç ilk tespitlere göre 6 evde hasarın meyana geldiğini belirterek, "55 küçükbaş hayvanımız telef olmuş. Bu noktada vatandaşlarımızın mağdur olmaması için devletimizin tüm birimleri ile birlikte gereken ne ise o yapılacak" dedi.

Birçok evin su altında kaldığı Başkale'de çamur hafriyatın temizlenmesi için çalışma başlatıldı.

İçişleri Bakan Yardımcısı Van’a gitti

İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce de selden etkilenen mahallelerde incelemelerde bulundu. Selin hasara neden olduğu Başkale’nin Esenyamaç Mahallesi ile Onikidere mezrasına giden İnce, vatandaşlarla görüştü, çalışmalara ilişkin bilgi aldı.

Sele kapılan ve baygın halde kurtarılan Kader Yurtseven ile de görüşen İnce, "geçmiş olsun" dileklerini ifade etti. Daha sonra Ferit Melen Havalimanı'nda basın toplantısı düzenleyen İnce, "Felaketin eşiğinden dönülmüş bir durumun olduğunu gözlerimizle gördük" dedi. 

Başkale'de dün yaşanan sel baskını nedeniyle birçok ev yıkıldı.

Hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini dile getiren İnce, şu bilgileri verdi:

"Esenyamaç Mahallesi'nde 11 vatandaşımızın evi, Onikidere mezrasında da bir vatandaşın evi kullanılamaz durumda. Burada içme suyu ihtiyacını tespit ettik. İş makinesi ihtiyacını karşıladık. İçme suyu sorunu VASKİ'nin çalışmalarıyla giderilecek. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri 900 hayvanın şu ana kadar telef olduğunu tespit etti. Bunların zararları, Tarım ve Orman Bakanlığınca açıklandığı üzere devletimiz tarafından karşılanacak.

Çevre Şehircilik İl Müdürlüğümüzce 32 evin kullanılamaz halde olduğu tespit edildi. Gerekli çalışmaları başlatmış durumdayız. Altyapıda bazı bozukluklar var. Özellikle Esenyamaç'ın içinden geçen derenin ıslahı konusunda gerekli çalışmalar yapılacak. İleriye dönük yapılacak kalıcı projeleri başlatmış durumdayız. DSİ Bölge Müdürlüğümüz iş makinelerini göndererek gerekli teknik çalışmaları başlattı. Esenyamaç'ta elektrik sorunu vardı. Burada da gerekli altyapı çalışmaları yapıldı. Elektrik oraya verildi."

Selden etkilenen halk halen zor koşullarda yaşıyor.

Kader Yurtseven o anları anlattı

Bu arada Van'ın Başkale ilçesinde dün sele kapılan ve baygın halde kurtarılan Kader Yurtseven, selden dolayı evlerinin yıkıldığını, hayvanlarının öldüğünü ve büyük bir korku yaşadıklarını belirtti.

İlçeye bağlı Esenyamaç Mahallesi'nde sudan kurtarıldığı anda çekilen görüntüsüyle gündem olan 23 yaşındaki Yurtseven, yaşadığı korku dolu anları anlattı.

Kardeşini aramaya çalışırken sele kapıldığını aktaran Yurtseven, bir anda mahallenin sular altında kaldığını, evlerin ahırların yıkıldığını, hayvanların telef olduğunu söyledi.

O anda yaşadığı duyguyu anlatmakta zorlandığını dile getiren Yurtseven, şöyle konuştu: "Sel sırasında evden çıktık. Kardeşim kaybolmuştu. Onu aramaya gittiğimde suya kapıldım. Bir süre sürüklendikten sonra bir kadın beni çıkarttı. Orada bayıldım. Sonrasında hiçbir şey hatırlamıyorum.

Sele kapıldığımda aklım kardeşlerimde kaldı. Evimizi, kardeşimi düşünüyordum. Sel evimizi yıktı, hayvanlarımız öldü. Her şeyimiz yok oldu. Üzerimde hala yaşadığımız korku var. Rüyadaymışım gibi hissediyorum bazen. Yetkililerin bize destek çıkmasını istiyoruz. Babam cezaevinde. Selden kurtulduğum için mutluyum." Basından

vanda-sel-32-ev-yikildi.jpg

Bu haber toplam 1451 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim