• BIST 9524.59
  • Altın 2491.091
  • Dolar 32.5133
  • Euro 34.7097
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C

Ve Hakkâri Yine Sahnede…

Murat Taş

Ve Hakkâri Yine Sahnede…

Spor evrensel kültürün bir parçası, dünyada dili, ırkı, dini farklı insanları birleştiren önemli bir vasıtadır.

Dünya barışına katkı sağlayan bir etkinliktir, sosyal ve moral kazançlar sağlamak amacı ile yapılan hareketler topluluğu olarak da tanımlanıyor.

Sporun çeşitli spor daları vardır. Futbol, basketbol, atletizm, halkoyunlar ve buna benzer nice daları kapsamaktadır.

Çoğu milletlerde ve devletler spor ve kendi kültürlerine değer vermekle meşhur olmuş ve dünyada tanınmıştır.

Brezilya, İngiltere, Arjantin ve buna benzer ülkeler futbola isimlerini dünyaya tanıtmışlardır.

Karadeniz’de kemençe horon, Ege’de zeybek, efeler, Anadolu’da saz ve İskoçya’da gayda nasıl meşhur ise Reng-i Hakkari’de Hakkari’nin ve Anadolu’nun sembolüdür.

Yüzyıllara dayalı köklü, oluşan bu yörenin hayatını ve yaşamını direk etkileyen, gerek aşiret yaşamı, gerekse toplumsal yaşımı ilgilendiren en temel kültür ve folkloru günümüz kuşaklara en sade hali ile aktarmaktır.

Hakkâri kültürü kendi yaşam tarzı içinde gelişen, oluşan toplumlardan çok fazla etkilenmeyen bir yapıya sahiptir.

Çoğu çevre illeri, zengin kültürü ile etkileyen ve hayran bıraktıran zengin mozaiği ile yaşam ve kültür iç içe yaşanılmış ve köklü tarihine ışık tutmuştur. Bundan yola çıkarak bu güzel kültürü özüne uygun, yapısına, içeriğine dokunmadan günümüz kuşaklarına sağlıklı bir şekilde aktarmaktır.

Yüzyıllara meydan okuyan yöremizin bu zengin kültürünü nesillerden nesillere mal olmuş güzel sesleri ile seslendiren Dengbejler ile aktarılmış ve Reng-i Hakkâri ile hayat bulmuştur.

Reng-i Hakkâri Sanat Topluluğu kültürlerin ebed-i meded ( Kültürü sonsuza kadar yaşat) şiarı ile kültürün ve sanatın vücut bulduğu halidir.

Sadece kendi kültürü ile değil Edirne’den Hakkâri’ye bir Türkiye mozaiğinde sanatı icra ediyor. Reng-i Hakkâri Hüner-a Vaveyla ( sanatın çığlığı) ile yola çıkan sanat dolu yüreklerin urartu diyarında yürekleri ısıtacağı yürekten inanmaktayım.

Kuruluşundan şimdiye kadar Hakkâri ve ülkenin tüm kesimdeki, kültürünü bir araya getiren, Reng-i Hakkâri dünyanın sayılı toplukları arasına girmek için geçeli gündüzlü çalışmakta.

Ülkemizin en büyük sosyal ve kültürel topluluklardan biri olan Reng-i Hakkâri Konya, Ankara, Batman ve farklı yererden sonra şimdide, doğu Anadolu’nun incisi Van ilimizde Vanlı kardeşlerimiz ve hemşerilerimizle buluşuyor.

İlimize geldiği gönden bu güne Hakkâri spor ve kültürüne büyük değer veren, Reng-i Hakkâri’nin gelişmesi ve dünya toplulukları seviyesine gelmesi için, büyük emek ve caba gösteren bir vali’den çok ilin tanıtım elçisi olan, Hakkâri’nin tanıtımına ve gelişmesine katkı sunan Sayın Valimiz İdris Akbıyık destekleriyle hızla büyümekte ve gelişmekte.

Her konuda desteğini esirgemeyen, Hakkâri Valisi / Belediye Başkan Vekili Sayın İdris Akbıyık’a spor camiasının bir ferdi olarak şükranlarımı sunuyorum.

Reng-i Hakkâri’nin kurulma aşamasından bu güne kadar, gençlerle her zorluğu aşarak Reng-i Hakkâri’nin bugünlere gelmesinde büyük emeği olan, Hakkâri Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ayhan Tunç’un emeklerini unutmamak gerekir, kendisine de şükranlarımı sunuyorum.

Gelin hepimiz beraber bu sosyal ve kültürel gecemize beraber sahip çıkalım bizlerde bu güzel ve büyük organizeye iştirak edelim.

14.01.2020 tarihinde saat 19.00 da Van Devlet Tiyatrosunda yapılacak bu büyük sanat ve kültürel gecesine davetlidir.

44-002.jpg

Bu yazı toplam 4783 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim