• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Yakup Aktaş ile söyleşi

Murat Taş

Değerli okurlarımız bu hafta ki söyleşimizi futbol dışında bir branşta yapdık.Spor camiamız sadece futbolla sınırlı olmayıp, ilimizde yapılan diğer spor branşlarınada karınca kararınca köşemizde yer vermeye çalışacaz.

 

Baketbol il temsilciliğine bu yıl atanan Yakup AKTAŞ kardeşimizle yaptığımız söyleşi oldukça sıcak bi havada geçti.Yakup hocanın bizleri iltemsilciliği odasında misafir ettiği söylemişimizde basketbol camisının ilimizdeki durumu ve hedefleri hakkında bilgilendirmeye çalıştı; bizlerde sorularımızla camianın dertlerini kamuoyuna taşımaya çalışacağız.Keyif almanız dileği ile söyleşimize başlıyoruz.

 

Kendinizi tanıtabilir misiniz Yakup AKTAŞ kimdir?
 
1977 Hakkâri doğumluyum Hakkâri Lisesi mezunu evli 1 çocuk babasıyım. İnşaat mütahitliği yapmaktadır 1987-1994 oyunculuk 1995-2001 antrenörlük ve 2001-2008 Türkiye basketbol federasyonu profesyonel liglerde klasman hakemlik yaptım.2012 Ocak ayında Hakkâri basketbol il temsilciliğine basketbol federasyonu ve gençlik spor genel müdürlüğü tarafından atandım.

yakup-aktas.jpgHakkâri’de basketbola ne zaman ve kimlerle başladınız?

1982-1983 yıllarında Hakkâri Lisesi bünyesinde kurulan Hakkâri ilinin ilk basketbol takımıdır. Hakkâri’de basketbolun başlangıcı babasının görevi nedeniylen Hakkâri’de bulunan ortaokul öğrencisi Koray güneşin sınıfındaki arkadaşlarına oyunun tarifi sınıf arkadaşları Abdulrahman Turgut ve Sabahattin Özdinç ile ilk olarak 1981-1982 yılında babasının görev yeri olan veteriner il müdürlüğü binası önünde telefon direğine takılmış yuvarlak bir demir ve plastik top ile başlamıştık. Hakkâri’de basketbolun başladığı bu tarihten itibaren basketbol Hakkâri’nin 1.dereceden sporu olmuş olup 2000 li yıllara kadar sürekli ilimizde en öncelikli spor haline dönüşmüştür. Hakkâri basketbolunun temelinde şu anda ilin aydınları olan sanatçı Mustafa Erdoğan yazar Muhsin Kızılkaya avukat Turgut besi belediye başkanı Kazım Kurt gibi önde gelen insanlarında büyük emekleri vardır.
 
yakup-aktas-2.jpg

Soldan sağa ayaktakiler

 

NACİ AYDOĞAN, KORAY GÜNEŞ, SERHAT KUR, HÜSNÜ ŞİMŞEK, MUSTAFA ERDOĞAN, CAHİT TAŞ, MUHSİN KIZILKAYA, ADNAN TİMUR

 

OTURANLAR SOLDAN SAĞA

KAZIM KURT, TURGUT BESİ, SEBEHATTİN ÖZDİNÇ, ABTURAHMAN TURGUT, ŞEVGET TATLI

 

 

Hakkâri’de basketbol ne durumda?

Hakkâri basketbolu 2007-2008 yıllarına kadar yapılan profesyonel çalışmalar sonucu büyük bir potansiyele sahip olmuş ve büyük başarılara imza atılmış yalnız 2008-2012 yılları arası Hakkâri basketbolunun bittiğini ve o büyük emeklerin yok olduğu yapılan faaliyet ve sporcu istatistiklerine göre tespit edilmiştir.

 

2012 Ocak ayında göreve başlamamızla birlikte Hakkari’de resmi lisanslı basketbol hakemi yokken ocak ayında açtığımız aday hakem kursu sonucu 35 bay bayan hakem yetiştirmiş olup,2010-2011 sezonunda faal kulüp sayısı 4 iken şu anda 8'dir müsabakalara katılan takım sayısı 4 iken su adan 16 bay 16 bayan takımımız il ilçe faaliyetlerimize katılmaktadır. Açtığımız temel eğitim kurslarımızda 420 öğrenci ocak ayından beridir antrenör lerimiz tarafından eğitim verilmekte,2010-2011 sezonunda 115 maç yapılırken ilimizde 2012 Ocak ayından itibaren biz 320 maç yaptık.2012 Ocak ayına kadar Hakkâri genelinde yapılan bay-bayan sporcu lisansı 216 iken biz göreve başladığımız 4 ay içerisinde 74 bayan 185 erkek olmak üzere toplam 259 lisans yaptık. Tarihte ilk defa ilçelere basketbolu yaymak amacıyla ilçelerimizde Şemdinli ve Tekkeli köyünde stretbal turnuvası düzenledik ve 38 takım müsabakalara katıldık.12 Dev adam basketbol okulu ile Hakkâri basketboluna büyük bir ivme kazandırdık.

yakup-aktas-3.jpg

Şemdinli günyazı tekeli ilköğretim okulu

 

 Hakkâri sporseverlerin basketbola bakışı?

Biz Hakkâri basketbol camiasının amacı, her zaman için basketbol ile eğitime çocuklarımızı topluma kazandırmak ve topluma hizmet etmek olduğu için ve her zaman akademisyen ekiplerle profesyonelce çalıştığımız için her zaman toplum tarafından desteklenmiş ve büyük ilgi gördük.
 
Türkiye basketbol federasyonunun Hakkâri’ye bakışı nasıldır ve destekleri var mı?

Hakkâri basketbolu gerek takımlarıyla antrenörüy le ve hakemleriyle kendini federasyona ve Türkiye basketbol ailesine başarıyla kanıtlamıştır. Federasyon beni göreve atadığı günden itibaren maddi manevi bütün imkânlarını seferber etmiş ve Hakkâri çocukları ve gençlerine hizmet etmek, bir katkı sunmak için her zaman yanımızda olmuşlardır.

yakup-aktas-4.jpg
12 Dev adam okulu

  

Tesis ve altyapı hakkında görüşleriniz nelerdir?

Altyapının güçlü eğitimli ve plan projeli gelişebilmesi için tesislere ihtiyacımız vardır; maalesef Hakkâri’de tek spor salonu olmasında dolayı yeterli antrenman saati bulamadığımızdan ve salonun yetersiz kalmasından dolayı çocuklarımızı salonlara çekiyoruz ama devamını getiremiyor ve haliyle güçlü bir altyapı kuramıyoruz.
 
12 dev adam basketbol okulu hakkında görüşleriniz?

12 dev adam basketbol okulu Türkiye basketbol federasyonunun Anadolu’da basketbolu yaymak ve basketbol ile topluma hizmet etmek ve basketbol altyapısını oluşturmak amacıyla açmış olduğu büyük bir projedir. Türkiye’de bir rekoru Hakkari’de kırarak en fazla sayıda öğrenciye sahip olup basketbol federasyonu tarafında eğitilmiş deneyimli iki antrenör tarafından ilimizde eğitim verilmekte şu anki kayıtlı öğrenci sayımız 110'dur.12 dev adam basketbol okulu bu sezon Hakkari amatör kulüpleri altyapısına büyük destek sağlamış olup güçlü bir Hakkari basketbolunun habercisi olmaktadır.
 
yakup-aktas-6.jpg

12 Dev adam okulu sporcuları malzeme alırken

 

 Basketbol hakem sporcu takım ve  maç sayısı hakkında bilgi veriniz?

6 il 27 aday 1 klasman hakemimiz olmak üzere toplam 35 hakemimiz görev yapmaktadır. 259 lisanslı sporcumuz 161 lisansız temel eğitim kurslarımızda eğitim gören sporcularımız olmak üzere toplam 420 sporcumuz bulunmaktadır.8 kulüp 16 bay bayan takımımız bulunmaktadır. Maç sayımız 320
 
2012 -2013 sezonu planlarınız nelerdir?

Güçlü bir altyapı kurmak profesyonel liglere takım çıkarmak ve Hakkari’de büyük bir şampiyona düzenlemektir.
 
yakup-aktas-7.jpg

İlimizde sporun durumu nedir?

İlimiz teknolojiden sosyal kültürel ve spor faaliyetlerinden çok mahrum kalmış çocuklarımızın ve gençlerimizin yapabilecekleri hiçbir şeyin olmadığı şartlarda yasıyoruz. Biz spor adamları topluma karşı görevlerimizi yerine getirmediğimizden dolayı bizde suçluyuz. Hakkâri sporunun gelişebilmesi için birinci etken olan amatör spor kulüpleri (ASKF) nin görevini yapması ve aktifleşmesi gerekiyor. ASKF gençlik hizmetleri spor il müdürlüğü ile il temsilcilikleri ve amatör kulüpler ile koordineli profesyonel çalışmalar yaparsa Hakkâri’de spor düşünüldüğünden çok daha başarılı ve üst seviyelere gelineceğinden şüphem yoktur. Ve böylelikle biz spor adamlarının topluma spor ile hizmet edebilmiş oluruz.
 yakup-aktas-8.jpg

Sayın Valimiz Muammer TÜRKER 12 Dev adam okulu

 

 Varsa bir anınız?

Basketbol hayatımda unutamadığım ve büyük bir mutluluk yasadığım,2007 yılında Türkiye şampiyonasında başhakem olarak yönettiğim Fenerbahçe Galatasaray maçı olmuştur. Ve atv de bu maç canlı olarak yayınlandı. Bu mutluluğu ve onuru hiç bir zaman unutamam.
 
Hakkâri haber TV hakkında görüşleriniz?
Hakkâri haber TV topluma karşı duyarlı davranarak, yapmış olduğu kültürel ve sportif haberler ile halkımızı çok daha iyi bilgilendirmiş olup ve açmış olduğu spor sayfasıyla Hakkâri sporuna büyük katkı sunduğu için çok teşekkür eder başarılarınızın devamını dilerim. 

 

 

 

 

Bu yazı toplam 8259 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 4
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Yazarın Diğer Yazıları
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim