• BIST 9142.4
  • Altın 2325.583
  • Dolar 32.3735
  • Euro 35.0075
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

“YAPACAK BİR ŞEY YOK!”

H. Aziz Hatipoğlu

Sorumluktan kaçınma, risk almama, rahatını bozmama olarak ta tabir edilen bu cümleyi sık sık günlük hayatınızdan duymuş veya kullanmış olmalısınız.

“Yapacak bir şey yok!”

Peki, bunu dinlediğimiz veya söylediğimiz zaman o işin olmaması veya o işin çözüme kavuşması ve sorununun çözümlenmesi için neler yaptık ve ne gibi çalışmalarda bulunduk.

Arabanızla yoldan gidiyorsunuz. Yolda bir trafik kazasına rast geldiniz. Durup yaralı veya ölü var mı yok mu diye bakacağınıza, bir yardımda bulunacağınız yerde çekip gider ve “Yapacak bir şey yok!” mu dersiniz!

Çocuğunuz, yakınınız veya bir tanıdığınız ağır hastalandı. Hastaneye veya doktora mı götürürsünüz yoksa “Yapacak bir şey yok!” der rahatınıza kaldığınız yerden devam mı edersiniz!

Evdesiniz. Sularınız kesik, akmıyor veya elektrikleriniz aniden kesildi. Karanlıkta veya susuz olarak mağdurları oynuyorsunuz. Bunu kabullenip “Yapacak bir şey yok!” mu dersiniz yoksa bu kurumları arayıp sorunun kaynağının ne olduğunu, ne zaman bu sıkıntılardan kurtulup ve nasıl bir çözüm, öneri ve bir çözüm yolu bulmaya mı çalışırsınız!

Çocuğunuz okula gidiyor. Derslerinde sıkıntı var. Bazı derslerinde zayıflık gösteriyor. Veya okulda öğretmen eksikliği var. Bunlara çözüm bulmaya, çocuğum niçin bu derslerden başarısız deyip çalışacağınıza, çözüm yolu bulacağınıza veya olmayan öğretmen için yetkili birimlere gidip bunun niçin böyle olduğunu mu sorgularsınız yoksa “Yapacak bir şey yok!” deyip sorumsuzluğunuza kaldığınız yerden devam mı edersiniz!

Yollarınız tozdan ve çamurdan geçilmiyor. Kanalizasyon yola akıyor. Tüm bunları görmezden gelip ve kabullenip “Yapacak bir şey yok!” mu dersiniz yoksa bu şehirde yaşıyorsam insan olarak bazı hizmetlerden yararlanmam benim en doğal hakım. Bunun için vergimi ödüyorum der hakkını mı savunursunuz!

Şehir dışına çıkıyorsunuz veya şehir dışından şehre giriş yapıyorsunuz. Yolda güvenlik gerekçesiyle kimlik aramasına tabi tutuldunuz. Bunu olağan karşılayabilirsiniz. Ama kimlik arama süreniz yarım saat ve bir saati buluyorsa “Yapacak bir şey yok!” deyip eziyete mi katlanırsınız yoksa güvenlik birimlerine niçin bu kadar bekletildiklerini sorgular, yolda hasta, çoluk çocuk ve ihtiyarların da bulunabileceğini ve sürenin hızlanması için makul bir öneri mi götürürsünüz!  

Bir uyuşturucu baronu veya bir uyuşturucu kuryesine rastladınız. İnsanları zehirleyen bu zehir tacirlerine “dur” deyip gerekli yerlere ihbar da mı bulunursunuz yoksa benim çocuğum kullanmıyorsa bana ne deyip “Yapacak bir şey yok!” cümlesine mi sarılırsınız!

Deniz kenarındasınız. Bir yandan güneşlenip diğer yandan denize giriyorsunuz? Aniden bir çığlık ve bağrışmalar! Denizde birisinin boğulma tehlikesi geçirdiğini görüyorsunuz. Kendi haline bırakıp “Yapacak bir şey yok!” mu dersiniz yoksa o şahsı kurtarmak için harekete mi geçersiniz!

Çöplerin sağa sola atılmasını, güzelim tabiatı kirletenleri seyredip “Yapacak bir şey yok!” umursamazlığından kurtulamayıp bunlara iştirak mi eder veya bunları engellemek için çalışma mı veya ortak ve örnek bir hareket mi yapmaya çalışırsınız!

Hava kirliliğinin insan hayatını olumsuz etkilediği bir ortamdasınız. Niçin kötü yakıt kullanılıyor ve neden benim ve çocuklarımın hayatı zehirleniyor der ve sorumlulardan hesap soracağınıza “Yapacak bir şey yok!” der zehirli havayı solumaya mı devam edersiniz!

Bir orman yangınına rast geldiniz. Söndürme çalışmalarına katılamıyorsanız bile Alo 155 hattını arar yardım mı istersiniz yoksa “Yapacak bir şey yok!” der seyirci mi kalırsınız!

Bakkalda, markette, manav ve kasapta gün be gün artan fiyatlara bakıp bunlar dolardan kaynaklanıyor deyip “Yapacak bir şey yok!” teslimiyetine mi sığınır yoksa bunun niye böyle olduğunu mu sorgularsınız!

Trafik canavarlarının her gün onlarca kişiyi hayattan kopartıp trafik kurallarını ihlal edenleri görüp bunlar hakkında yasal işlem ve ihbarlarda bulunmayıp “Yapacak bir şey yok!” deyip trafik katliamlarına seyirci mi kalırsınız!

Aşırı gürültünün kol gezdiği günümüzde gün be gün artan ses ve görüntü kirliliğine sessiz kalıp “Yapacak bir şey yok!” mu dersiniz yoksa sessiz ve sakin huzurlu bir ortam için çaba mı sarf edersiniz!

İşsizliğin alıp başını gittiği bir yerde zamanınızı kahvelerde ve okey başlarında geçirip “Yapacak bir şey yok!” mu dersiniz yoksa değişik iş kolları ve girişimcilik ruhuyla işler başarıp çoğu insanları kendinize hayran mı bırakırsınız!

İnsan olarak medeni ve sorumluluk sahibi bir yerde yaşamayı arzu ediyor ve haksızlıkların görülmesine mani olamıyorsak “Yapacak bir şey yok!” kolaylığına sığınır ve insan olma erdemimizi ayaklar altına alırız.

Evet, insan olarak yaşamak için “Yapacak çok şey var!”

Ne dersiniz?

 

Bu yazı toplam 2778 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim