• BIST 8733.74
  • Altın 2240.593
  • Dolar 32.3341
  • Euro 35.1122
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 5 °C

YAŞAMDAKİ BENZERLİKLER

İbrahim AÇAR (eğitimci)

 

Bir ağaca bakarak kendinizi görebilirsiniz. Bir tohumken toprağa atılan ağacın nasıl geliştiğini ve serpildiğini adım adım takip ederek hayatı daha iyi anlayabilirsiniz. Tohum olarak hayatına başlayan ağacın gelişimini bir bebeğin gelişimine benzetebilirsiniz. Her ikisi de yaşamlarının ilk dönemlerinde yoğun ilgi görmek isterler aksi takdirde serpilmeleri ve hayatlarına devam etmeleri imkânsızdır.

Başarıya giden yolda da ilk adım son derece önemlidir. Bu adımı atmaya cesaretiniz olmalıdır. Daha sonraları adımlarınızı planlayarak daha emin şekilde yolunuza devam etmelisiniz. Yaptığınız işin önemini fark ederek adımlarınızı atarken geleceği düşünmelisiniz. Attığınız ilk adım tıpkı bir ağacın tohum halinde toprağa atıldığı ilk evreye benzer. Bu adımın ileriki süreçler için bir başlangıç olduğunu ancak yetmediğini bilmelisiniz. Bu adımı geliştirmeli ve daha iyisini yapabilmek için daha ilerisini görebilmek için çalışmaya devam etmelisiniz.

 Çabanız gelişiminizi tayin edecektir. Var olan ile yetinmemek geleceğe dair ulaşabileceğiniz başarı noktasını belirleyecektir. Olanakları değerlendirme biçiminiz hayatınızın dönüm noktası haline gelecektir. Bardağın dolu tarafını görebilme yeteneğiniz ilk adımı takip edecek diğer adımlarınızda sizlere rehber olacaktır.

İnat ile yeşermeye devam eden, baktığınızda ya da ilgilendiğinizde serpilip boy veren bir ağaç gibi olun. Bu bakımı kendiniz için tasarlayın ve disiplinden önce düzeninizi oluşturun. Düzenin olduğu yerde disiplin kendiliğinden gelecektir.

Yaşamdaki benzerlikleri ele alırken tüm bireylerin ihtiyaçlarının aynı olduğunu ve birer sıra izlediğine de değinmek gerekecektir. Bunu en iyi ele alan Abraham Maslow’tur. Bunu da düzenlemiş olduğu ihtiyaçlar piramidi ile ele almıştır.

Abraham Maslow’ait ihtiyaçlar piramidi şu şekildedir.

5.Kendini Gerçekleştirme

4.Değer İhtiyaçları

3.Ait Olma ve Sevgi İhtiyacı

2.Güvenlik İhtiyacı

1.Fizyolojik İhtiyaçlar

            İhtiyaçlar piramidine göz attığınızda tüm bireyler için ortak basamaklar verilmiştir. İlk önce temel ihtiyaçlar olan fizyolojik ihtiyaçlar ve devamında bu ihtiyaçları destekleyecek diğer ihtiyaçlar sıralanmıştır. En üst basamakta ise kişinin kendini gerçekleştirmesi yer almaktadır. Yani yaşamda kişiler ve diğer canlılar için benzerlikler görülmektedir.

Bir hedefi olan, hedefi doğrultusunda emek harcayan öğrencilerin de yaşamlarında benzerlikler hakimdir. Zorluklarla mücadele etmek temel özellikleridir. Hep daha iyisini istemek asıl amaçlarıdır. Yorulabilirler ancak asla vazgeçmezler.

Dünyadaki eğitim sistemleri var olan şartlar acısından kendini hep güncellemelidir. Yerinde sayan aslında geri gidendir misali gelişimine devam etmelidir. Bu sistemlerde ülkeler bazında benzerlikler olduğu kadar farklılıklar da mevcuttur. Çağın koşullarına ayak uydurmak için uygun görülen ve başarıda katkısı olan yöntemler tüm ülkeler tarafından örnek alınmalı ve eğitim sistemleri bu yönleri ile benzer olmalıdır. Eğitimdeki benzerlikleri ve yenilikçi hedefleri ile başarıyı yakalamış ülkeler sıralaması şu şekildedir.

İlkokul Tamamlamada Eğitimde En İyi Ülkeler

1.Gürcistan

2.Kırgızistan

3.İsrail

4.Suudi Arabistan

5.Meksika

Ortaokul Tamamlamada Eğitimde En İyi Ülkeler

1.Kazakistan

2.Estonya

3.Letonya

4.Güney Kore

5.İrlanda Cumhuriyeti

Lise Tamamlamada Eğitimde En İyi Ülkeler

1.Finlandiya

2.Japonya

3.Rusya

4.Kazakistan

5.Hırvatistan

Yüksek Okul Tamamlamada Eğitimde En İyi Ülkeler

1.Çin

2.Hong Kong

3.Güney Kore

4.Japonya

5.Rusya

(Bu veriler 2019/2020 yılına aittir.)

Bu yazı toplam 17923 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim