• BIST 9679.8
  • Altın 2486.484
  • Dolar 32.443
  • Euro 34.4461
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C

Yıldırım: Rusya’ya tazminat ödenmesi söz konusu değil

Yıldırım: Rusya’ya tazminat ödenmesi söz konusu değil
Dün gece katıldığı TRT Haber yayınında “Gerekirse tazminat vereceğimizi ifade ediyoruz” diyen Başbakan Yıldırım, “Rusya’ya tazminat ödenmesi söz konusu değil” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti grup toplantısında konuştu.

Başbakan Yıldırım, TRT Haber yayınında Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Putin’e özür mektubu göndermesiyle ilgili, “Üzüntülerimizi ifade ediyoruz. Burada hayatını kaybedenlerden acılarını paylaştığımızı söylüyoruz. Gerekirse tazminat vereceğimizi söylüyoruz” demişti.

Grup toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Yıldırım, Rusya’ya tazminat ödenmesinin ise söz konusu olmadığını söyledi. Yıldırım, “Rusya’ya sadece üzüntümüzü bildirdik” dedi.

Yıldırım’ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

İsrail ile imzalanan mutabakat

“İsrail ile Mavi Marmara sonrası kesilen diplomatik ilişkiler varılan mutabakatla normalleşme sürecine girmiş bulunuyor. Bu mutabakat kolay olmadı. 3 şartımız vardı. Özür, tazminat ve Gazze’ye erişimin kolaylaştırılması. 2013’te İsrail resmen özür diledi.

“Mutabakatın iki şartı da dün varılan görüşmelerle tamamlanmış oldu. Bugün imzalar atıldı. Öncelikle Mavi Marmara şehitleri için tazminat talebi karşılanmış oldu.

“Uzun ve yorucu görüşmeler sonucu varılan mutabakatla Filistinli kardeşlerimiz nefes alacak, Gazze’deki çile sona erecek. Bu cuma Mersin’den hareket edecek gemi 10 bin ton üzerinde insani yardımı inşallah Aşdod Limanı ve ardından Gazze’ye ulaştırmış olacağız.

“Kaba inşaatı bitmiş olan Filistin-Türkiye Dostluk Hastanesi’ni de tamamlayacağız. TOKİ konut projelerini de tamamlanacak. Evleri yıkılan kardeşlerimizin ev imkanı giderilmiş olacak.

“Bu mutabakatla birlikte elektrik ve su sorunlarını çözmenin yolunu da açmış bulunuyoruz. Bu mutabakat Filistinli kardeşlerimizin yaşam şartlarını iyileştirecek. Mutabakatla ilgili görüşmelerin bütün süreçlerinde Filistinli kardeşlerimizle iletişim halinde bulunduk, gelişmeleri paylaştık.

“Gelinen bu noktadan memnunuz. Türkiye, Filistin’in haklı davasının geçmişte olduğu gibi gelecekte de yanında olacaktır. Bunu söylem ve eylemlerimizle ortaya koyduk.

Rusya ile ilişkiler

“İsrail gibi Rusya ile atılan adımlar da normalleşme kararlılığımızın göstergesidir.

“Önemli gelişmeler olduğunu paylaşmak isterim. Hem ekonomik hem tarihi önemi olan ilişkilerimizin düzeltilmesi için yapıcı bir tutum izledik. İki lider arasındaki dolaylı temaslar nihayet sonuç verdi.

“Karşılıklı yazışmalar Türkiye ve Rusya arasındaki buzların çözülmesini sağlamış gözüküyor.

“Rusya ile yaşanan talihsiz gerilimin aşılması için hep yapıcı bir tutum izledik. Kriz istisna, normalleşme esastır.

“Böylece Rusya ile Türkiye arasında normalleşme sürecinin başladığını da söyleyebiliriz. Her iki ülke halkı için hayırlı olsun. İşlerin bu noktaya gelmesinde Birçok gayret ve emek var. Kazakistan, Azerbaycan ve bölge ülke liderlerinin çabaları için şükranlarımızı sunuyoruz.

AB

“Akdeniz’i ve Karadeniz’i çevreleyen bütün komşularımızla dostane ilişkilerimizi geliştirmek en önemli hedefimiz olacak.

“Uluslararası camiada yoğun bir gündem var. Bildiğimiz gibi geçtiğimiz günlerde İngiliz halkı AB’den çıkma kararı aldı. Bu kararla birlikte AB yeni ve zorlu bir döneme girdi.

“Bunu herkesin görmesi gerekiyor. AB tarihinde ilk ve önemli bir dönüm noktasıdır. Bu kararın toplumlar arası ilişkilerden ekonomiye kadar pek çok alanda yansımalarını göreceğiz.

Osman Gazi Köprüsü

“Osman Gazi Köprüsü’nün perşembe günü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılımıyla açılacağını söyleyen Yıldırım, “Bayram müjdesini paylaşıyoruz, ülkemize hayırlı olsun. Bir hayal daha gerçek oldu. Bu dev eser AK Parti iktidarının eseridir” ifadelerini kullandı.

Bayram trafiğinden en fazla etkilenen bölgedeki vatandaşlarımızın gidiş-dönüşleri rahat olsun diye köprünün açılışını öne aldık. Bayram keyiften eziyete dönüşmesin dedik. Bu nedenle köprüyü bayramdan önce açıyoruz. Bayramda tatile çıkacak bütün vatandaşlarımıza hayırlı yolculuklar diliyorum.

Muhtar ve müftülere evlendirme yetkisi

“Evlenme ölüm gibi nüfus olayları için artık nüfus müdürlüklerine gitmeye ihtiyaç kalmayacak. Vatandaş acısını bir tarafa bırakıp bürokrasiyle uğraşmayacak

“Vatandaş mahkeme kararına ihtiyaç duymadan yanlış yazımda olan soyadını, adını değiştirebilecek. Adınız hoşunuza gitmiyorsa değiştirebileceksiniz.

“Pasaport ve ehliyet işleri polisten alınarak nüfus dairelerine verilecek. Polis de asli görevine dönmüş olacak.

“Bir değişiklik de evlendirme yetkisiyle ilgili olacak. Mahalleye dönüştürülen köylerin muhtarları ile il ve ilçe müftülerine evlendirme yetkisi verilecek.

Esnaf ve çiftçiler

“Esnaf ve sanatkarlarımızın borçlarının gecikmiş faizlerini siliyoruz. Geri kalan borçlarını da yeniden yapılandırıyoruz. 110 bin esnafımızın tamamını 400 milyon liralık yükten kurtarmış oluyoruz, hayırlı olsun. Esnaflarımız borcun ana parasını ödeyecek ayrıca bu ana para da yeniden yapılandırılacak.

“Birkaç müjdemiz de tarımla uğraşanlar için var. Çiftçilerimiz için yeni açılımlar getiriyoruz. Türkiye’nin geleceği tarımdadır. Kalkınmada tarım ve hayvancılığın payını artırmak ana hedeflerimizden biri olacaktır. Çiftçilerimiz ürünlerini Toprak Mahsülleri Ofisi’ne (TMO) satmak isterse ürün bedellerinin tamamını bayramdan önce peşin alabilecekler.

Bu haber toplam 2314 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim