• BIST 8910.2
  • Altın 2238.527
  • Dolar 32.3411
  • Euro 35.1294
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 14 °C

Yıldırım'dan ABD'ye sert YPG açıklaması!

Yıldırım'dan ABD'ye sert YPG açıklaması!
Başbakan Binali Yıldırım, ABD'nin YPG'ye silah verme kararına ilişkin, "PKK'ya doğrudan veya dolaylı yardım anlamına gelecek girişimleri kabul etmemiz söz konusu değildir" dedi.
 
Yıldırım, Londra'daki konferansta uluslararası toplumla Somali arasındaki iş birliği şekillerinin ayrıntılı olarak ele alınacağını ve gelecek planlamasının yapılacağını belirterek, "Somali'nin Türkiye nezdinden sahip olduğu müstesna bir yer vardır.
 
Türkiye, Somali'ye karşılık beklemeden, Somali'de barışın ve huzurun sağlanması için en fazla destek veren ülkeler arasındadır. 2011'den bu yana Somali'de devletin inşası, barış, güvenlik, istikrarın tesisi, ekonominin düzeltilmesi için Somali'ye en fazla desteği sağlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Somali'de geçtiğimiz Şubat ayında demokratik bir olgunluk ve barış içinde iktidar değişikliğinin gerçekleştiğini ve bunu memnuniyetle karşıladıklarını anlatan Yıldırım, "Bütün bu gelişmeler Somali'nin geleceği açısından olumlu gelişmelerdir.

Bununla birlikte Somali'nin yeni yönetimini bekleyen birçok da sorun vardır. Terörle mücadele, güvenlik mimarisinin yeniden teşkili, anayasa reformu, işler bir devlet düzeninin korunması bu işlerin başında gelmektedir.

Bütün bu sıkıntıların üstesinden gelinmesi, uluslararası toplumun desteği ve sahada yürüteceği somut çalışmalarla mümkün olacaktır" şeklinde konuştu.

İngiltere temasları kapsamında yapacağı temaslara değinen Yıldırım, "İngiltere Başbakanı Theresa May olmak üzere iş çevreleri ile yatırım konularını ele alacağız. Ayrıca, konferansa katılan diğer ülkelerin hükümet ve devlet başkanları ile de ikili görüşmelerimiz olacaktır. Referandum sonrası Türkiye pek çok ülkenin ilgi odağı olmaya devam ediyor. Bu konuları paylaşacağız" dedi.

ABD'nin YPG'ye silah yardımı kararı
"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti öncesi ABD'nin YPG'ye silah yardımı kararını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Yıldırım, "Türkiye'nin bu konudaki durumu çok nettir. Düşüncesinde herhangi bir kafa karışıklığı yoktur.

Türkiye, bölgede PKK'nin bir başka terör örgütü DEAŞ'a karşı kullanılmasına karşıdır. Bunu net bir şekilde muhataplarımıza söyledik. Bir terör örgütü kullanarak başka terör örgütü yok edilemez. Sonra o terör örgütü de başınıza bela olur.

PKK konusunu, Amerika'nın da zaten terör örgütü olarak kabul ettiği bilinmektedir. PKK'ya doğrudan veya dolaylı yardım anlamına gelecek girişimleri kabul etmemiz söz konusu değildir.

ABD ve Türkiye, NATO'da iki önemli ortaktır. Dolayısıyla, stratejik düzeydeki ilişkilerimiz ile terör örgütü arasında Amerika'nın bir tercih yapma cehetine gitmesini düşünmüyoruz. Son karardaki açıklamalarda da esasen Türkiye'nin hassasiyetlerinin azami ölçüde dikkate alınacağının altı çizilmiştir" diye konuştu.

Türkiye'nin yıllardan beri terörle mücadele ettiğini hatırlatan Yıldırım, "İşin özeti şudur, bölgede terörle mücadele edilecekse Türkiye bunu en güzel şekilde yıllardan beri yapıyor. Fırat Kalkanı ile yurt dışında da bu operasyonu ne kadar başarılı yaptığını ortaya koymuştur.

İleride Türkiye'nin başını ağrıtacak birtakım girişimlerin mümkün mertebe olmaması, Türkiye'nin PKK terör örgütü konusundaki hassasiyetinin en üst düzeyde dikkate alınması için hala Amerikan yönetiminin elinde imkanlar olduğunu düşünüyoruz.

Eğer aksi karar alınırsa bunun doğuracağı sonuçlar, sadece Türkiye'yi bağlamaz aynı zamanda Amerika için de olumsuz bir netice ortaya koyacaktır" ifadelerini kullandı.İHA

Bu haber toplam 2372 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim