• BIST 9524.59
  • Altın 2527.099
  • Dolar 32.5791
  • Euro 34.6588
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Yılların Eskitemediği Sporcu

Murat Taş

necmi-guldal-.20120618163524.jpgDeğerli okurlarımız, biliyoruz ki yazılarımızla sizleri maziye götürüp özellikle eski futbolcu ağabeylerimizi baya bi hüzünlendiriyoruz. Hayat bu işte bir gün varız bir gün aniden hayattan ayrılıyoruz, ama unutmamak gerekir ki geride bıraktığımız eserler ve değerli hatıralar ile hep sonraki nesillere örneklik teşkil etmekteyiz.

Bizde diliyoruz ve umuyoruz ki sizleri maziye götürdüğümüz bu yazılarımızdan yeni nesil sporcularımızın, geçmişte ağabeylerinin hangi zorluklar içinde nasıl özverili ve kalite dolu bir mücadele içinde olduğunu bilmeleri.

Dileriz ki siz değerli ağabeylerimiz üzerinden günümüz genç futbolcularına iyi bir ders vermiş oluruz. Bu hafta ki söyleşimizi Hakkâri futbol tarihinde profesyonel liglerde en çok top oynamış ve 2. ligte oynamış ve 2. Lige transfer olma başarısı göstermiş tek futbolcu Mikail ÖZDEMİR’le yaptık. Arena halı saha tesislerinde bizi misafir eden genç teknik adamımızla sohbetimiz oldukça sıcak başladı.

Mikail ÖZDEMİR kimdir, kısa bir özgeçmişinizi paylaşırmısınız?

12.01.1976 Hakkâri doğumluyum. İlkokulu T.O.B.B i.ö.o d,ortaokulu Hakkâri lisesinde, liseyi de Gümüşhane Adalet Meslek lisesinde okudum. Ayrıca Adalet meslek yüksek okulu mezunuyum. Evli ve 2 çocuk babasıyım. 

mikail-ozdemir-1.jpg

Hakkâri Spor 1999-2000 Ayk: Haydar, Faruk, Mustafa, Arif, Lütfü, Cabir

Otr: Rıfat, Mikail, Emin, Ali, Erhan

Futbola ilk başlangıcınız ve amatör hayatınız hakkında neler söyleyeceksiniz? 

Herkes gibi mahalle arasında futbola başladım. Kavaklı sporda amatör futbol hayatıma başladım. Daha sonra Sümbül spor, Gençlik spor, Ptt spor takımlarında oynadım. PTT spor da şampiyon olup 1996 da 3. Lige çıktık.

Amatör futboldan profesyonel hayata geçişinizi anlatırmısınız?

1996 da PTT sporu 3.lige taşımakla profesyonel futbol hayatım başladı.Hakkari sporda 1996-2004 yılları arasında oynadım.2004 te 2.ligde oynayan Erzurum spora transfer oldum ve orada 3 yıl oynadım.2007 yılında Van spor, 2008 de Muş spor, 2009 yılında da Yüksekovasporda  oynadım.Yani 3. Ve 2. Ligde çeşitli takımlarda 12 yıl boyunca profesyonel futbol oynadım.Futbolu bıraktıktan sonra 2009  dan beridir Hakkari Belediye sporun antrenörlüğünü yapıyorum.  

mikail-ozdemir-2.jpg

 Erhan, Lokman(Rahmetli), Bülent (Rahmetli), İlhan,Mikail

 2.Ligde oynayan Hakkâri sporun başarılı olamamasının sebepleri nelerdi?

Her şeyden önce takımda oynayan yerli oyuncu sayısı oldukça azdı. Bence en büyük sebep Buna paralel olarak maddi desteğin eskisine göre azalması. Sonuçta dışarıdan gelen futbolcu parasını alamadı mı çekip gider. Ama yerli futbolcu ilin başarısı için fedakârlık yapıp para almadan da onuru için oynardı. Ayrıca alt yapı eksikliğinde eklersek zaten fotoğraf kendiliğinden ortaya çıkıyor.

Dışarıda En Çok Futbol oynayan Yerli Olarak Duygularınızı Bizimle Paylaşırmısınız?

İlimizde Hakkari dışında 2.lig de futbol oynayan tek futbolcuyum. Tabiki bir Hakkârili olarak çok mutluluk ve gurur verici bir olay benim için. Ayrıca ili temsil etmem açısından ayrı bir zevk. Benden sonra dışarıya pek futbolcu yollayamadık çünkü dışarıdan elimizi tutacak birileri şart ayrıca kendi alt yapımızdaki futbolcularımıza yeterince şans vermeliyiz. Bunun yanında ilimizi temsil eden bir profesyonel takımımız mutlaka olmalı. Oynadığım takımlarda gördüğüm en güzel şey; her şeyin bir düzen içinde olmasıydı. Yönetim, teknik heyet, futbolcu, malzemeci kısacası herkes kendi işini yapmaktaydı. Bu düzen tabii ki beraberinde başarıyı getiriyordu. Bu hiyerarşik düzen ve tertip ilimiz futboluna oturduğu zaman başarıyı elbet yakalarız. Tabi 2004 te Hakkâri spor un ligden düşmesinden sonra alt yapımız çöktü ve 2-3takımlı kalitesiz ve körelen bir futbolumuz oluştu.

mikail--3.jpg

Hakkâri spor - Bingöl Spor maçı -  Bingöl  Şehir stadı

Hakkâri futbolunun başarılı olamamasının nedenleri sizce nelerdir?

Bunun en büyük nedeni, Hakkâri futboluna ve futbolcusuna sahip çıkacak birilerinin olmayışıdır. Günlük düşüncelerden sıyrılıp mutlaka kurumsallaşıp tesisleşmeli ve alt yapıya önem vermemiz lazım. Başarı için bunlar olmazsa olmaz şartlardır. Futbolcunun yemek, içecek, dinlenme ve barınma ihtiyaçları mutlaka sağlanmalı. Tecrübeli futbolcuların yanında genç futbolcuların sahne alması şart.Bunun yanında kendini futbola adayan insanlarla dolu ciddi bir yönetim ve iyi bir ekonomi olması lazım.

mikail--4.jpg

1999-Hakkâri spor Cizre maçına giderken yolda çığ düşmesi sonucu 3km yaya yürüdükten sonra kamyon kasasında maça gidişleri

Hakkâri Belediye spor tüm imkânsızlıklara rağmen bu yıl şampiyon oldu, düşünceleriniz nelerdir?

Sezon başında takımı kurarken geçen yılın iskeletini koruyarak takıma tecrübeli birkaç futbolcu ilave ettim. Lezgin, Fazıl, Hayrettin, Zafer gibi tecrübeli futbolcular takıma güç kattı. Devre arasında Lezgin’in Zap spora transfer olması nedeni ile takım içindeki dengeleri ayakta tutacak, saha içinde gençlere abilik yapacak adam boşluğu oldu ve bende vizemi yaparak 2. Devre oynayıp bende eksiği kapatmaya çalıştım. Takımıma aldığım futbolcularda iyi ahlak çok önemliydi.Sevgi saygı çerçevesinde ve geçmişte gördüğüm tecrübemle onlara sadece ağabeylik yaparak bir ruh oluşturduk ayrıca tecrübeli futbolcuların katkılarıyla da iyi bir ekip olduk.Tüm imkansızlıklara rağmen,Belediyeden tek kuruş yardım almadan futbolcularımızın özverileriyle çok takımın katıldığı iyi rakiplerin olduğu bir sezonda şampiyon olduk.

Takımın bağlı olduğu belediyeden hiçbir malzeme yardımı alamadan ve hiç idman yapmadan son iki yıldır takımın başarılı olması ve şampiyon olmasını neye bağlıyorsunuz?

Her şeyden önce iyi bir takım için idman şart.Ama buna da imkan lazım.Futbolcularıma gerek malzeme olsun gerekse de idman sonrası verebileceğimiz bir yemek ve dinlenme imkanı sağlayamadıktan sonra yapılan idmanın bir faydası olamayacağını düşündüm.Ben sporcularımı mental olarak maçlara hazırladım.Sporcularımda sahada gerekli özveriyi göstererek takımlarını şampiyon yaptı.Bu şampiyonluklar tamamen futbolcularımın başarısıdır.

mikail.20120618154756.jpg

Hakkâri futbol tarihinin en iyi takımı 2.lig Kaplanları

Mustafa-Ayhan-Zülküf-Mustafa-Eyüp-Davut, Mehmet-Mikail-Emin-Engin-Ferhat

Bir antrenör olarak Yönetimin hiçbir maddi destek vermemesine rağmen hangi sporcularınıza sorarsak Mikail Hoca ne derse olunu yaparız ve buna bağlı olarak  takımda kalmaları ve size bağlılığının sebebi nedir?

Her şeyden önce bir antrenör sporcusuna karşı dürüst olmalı. Antrenör konuştu mu sporcuları ona inanacak. Sporcularıma şuana kadar hiçbir maddi güvence vermedim. Onlara tek söylediğim öncelikle zevk için sahaya gelecek ve buna bir hedef koyarak oynamalarını istiyorum. Ben sporcularımla dışarıda bir arkadaş gibi her türlü sıkıntılarıyla ilgilenmeye çalışıyorum. Ancak sahada tam bir disiplin içinde hareket ediyorum.2 yıldır Belediye sporda ben sporcular arasında en ufak bir tartışma dahi yaşanmamıştır.

Belediye spor yönetimi hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

Kurum olarak belediyenin takıma en ufak bir desteği olmamıştır. Kulüpte başkanlık yapan Ömer TEMEL ve diğer yönetici arkadaşlar takıma hiçbir maddi destek vermeden gönül bağıyla yanımızda durmuşlardır. Ancak unutulmamalı ki yönetimin görevi takıma maddi olanak sağlamaktır.

mikail-11.jpg

Hakkâri spor deplasmana giderken çığ nedeniyle köyde mahsur kalışları

Zor şartlarda şampiyonluktan sonra Baraj maçında iyi bir futbol oynadınız, ancak kazanamadınız. Artılarınız eksileriniz nelerdi baraj maçında?

Yenilgimizin başlıca sebebi şansızlıktı. Ayrıca kişisel hatalarda buna eklenince iki basit gol yedik. Ama her şeyden önemlisi Hakkarili futbolculara centilmence bir maç izlettik.Oyun olarak daha üstündük,rakibe nazaran daha çok pozisyon bulduk buna karşın rakibin çokta tehlikeli bir atağı yoktu. 2 yarının başında 10 kişi kalmamız ve benim penaltı kaçırmam mağlubiyeti getirdi. Penaltıyı gole çevirseydim sonuç daha değişik olurdu.  Ama centilmence ve güzel bir sonla bitmesi bizim için artıydı.

Baraj maçını kazansaydınız nasıl bir takım kurma planınız vardı?

Bal ligine kalsaydım tamamen yerli futbolculardan kurulu bir takım kurmak ve kendi yerli insanımızdan oluşan bir oluşum yapardım.

mikail--14.jpg

2011-2012 Hakkâri amatör lig şampiyonu Hakkâri Belediye spor

Hakkâri futbolu için ne düşünüyorsunuz nasıl bir gelecek bizi bekliyor?

 Hakkâri futbolunun geleceği  için ümitliyim. İyi sporcularımız var bunları iyi değerlendirebilsek gelecekte iyi bir takım oluşur. Tabi burada özellikle belirtmek istediğim bir konu da gerek  Necmi hoca, gerek Hüseyin Hoca (Hakkari Gücü takımı başkanı) ve gerekse diğer hocaların büyük bir özveri ile bu işe gönül vermeleridir. Bütün takımlar maddi imkansızlıklarına rağmen antremanlarını yapıp maçlara çıkmaktadırlar. Ben özellikle bu konuda emek veren bütün hocalara teşekkür ediyorum. Yıllardır Hakkari futboluna emek veren Tahir Hoca, Adnan Hoca bunların emeklerini de gözardı edemeyiz. Necmi hocaya da ayrı paragraf açmak lazım. Gerek gayretli çalışmaları ile gerek sahada sürekli idman yapması, futbolcularıyla sürekli ilgilenmesi futbolcularının her türlü ihtiyacını gidermesi ve iyi bir ekip kurup ilk yılında şampiyonluğa oynayan bir takım oluşturması futbolumuz için çok güzel bir gelişme. Kendisini tebrik eder gelecek yıllarda da aynı özveri ve gayretlerle çalışmasını ve başarılarının devamını dilerim.

Hiç unutamadığınız bir anınızı bizimle paylaşır mısınız?

Hakkâri sporda oynarken Cizre spor maçına gidiyorduk. Şırnak yolunun çığla kapanması sonucu tüm futbolcular çantalarını sırtlayarak dağlardan 10 km. yürüyerek köye varmıştık. Unutamadığım büyük bir anımdı.

mikail-15.jpg

Hakkari Sümbül Spor A Takımı 1994

Halkımıza ve futbol dünyamıza mesajınız nelerdir?

Halkımız güzel bir oluşum olduktan sonra yerli iyi bir ekip olursa iyi bir destekle eskisi gibi tribünleri doldurur diyorum. Bende böyle bir oluşum olursa her türlü katkıyı vermeye hazırım. Hakkâri camiasına önerim yönetici ve antrenörlerin birbirine karşı sevgi saygı çerçevesinde hareket etmesi ve sporcularımıza futbolun güzelliklerini anlatmalarını istiyorum.

Hakkâri haber TV de oluşturduğumuz bu köşe için düşünceleriniz?

Böyle bir proje yapıp köşenize taşıdığınız için sizlere teşekkür ediyorum. Hakkari haber tv ye de ilgilerinden dolayı teşekkür ediyorum. Sürekli bu sayfada spor haberlerinin yapılması güzel bir olay.

Necmi hoca ve bende, tesisinde bizleri ağırlayıp bu zevkli futbol sohbetini bizle yaptığı için değerli hocamıza teşekkür ediyorum. Bir sonraki sohbette buluşuncaya kadar esen kalın.

 

Bu yazı toplam 7490 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 10
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Yazarın Diğer Yazıları
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim