• BIST 9142.4
  • Altın 2325.583
  • Dolar 32.3735
  • Euro 35.0075
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Yüksekdağ: Özgür yaşamı inşa edeceğiz

Yüksekdağ: Özgür yaşamı inşa edeceğiz
HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, halkın siyasette, toplumsal yaşamda özne haline gelmesi için kent kent, sokak sokak yeniden örgütleneceklerini belirtti.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, halkın siyasette, toplumsal yaşamda özne haline gelmesi için kent kent, sokak sokak yeniden örgütleneceklerini belirterek, "Kuracağımız esas yön, yoldur. Bu zemin içinde barışın, çözümün, halkların birlikte özgürce yaşamasının, işçilerin emeğiyle ödüllendirilmesiyle, kadınların ve gençlerin özgür toplumda, kapitalist yağmadan kurtulmuş doğada yaşamasını yeniden inşa edebiliriz" dedi.

HDK 5. Genel Kurulu, konukların konuşmalarıyla devam ediyor. HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDK'nin parti kuracak güce ulaştıran, saldırıya uğrayan yaşamı yeniden kurma iradesine yönlendiren dayandığı zemin olduğunu kaydederek, "Ezilenlerin, emek, demokrasi mücadelesi verenlerin geçmişten günümüze inşa çalışmasını kapsıyor. HDP de bu süreçten doğdu. Emek koalisyonuyla yeni ürünler vermemizin ve yeni alanlar kazanmamızın zamanı geldi" dedi. 

Kent kent, sokak sokak kendilerini yeniden kuracaklarını ve halkın siyasette, toplumsal yaşamda özne haline getirme işareti olduğuna dikkat çeken Yüksekdağ, "Kuracağımız esas yön, yoldur. Bu zemin içinde barışın, çözümün, halkların birlikte özgürce yaşamasının, işçilerin emeğiyle ödüllendirilmesiyle, kadınların ve gençlerin özgür toplumda, kapitalist yağmadan kurtulmuş doğada yaşamasını yeniden inşa edebiliriz. Bunun gücünü hissedenleri yeniden selamlıyorum. Yeni bir döneme girildiğini ifade etmek istiyorum" ifadelerini kullandı. 

IRMAK: YÜZ YILLIK AYRIMCILIĞA RAĞMEN BAŞARACAĞIZ

DTK Eş Başkanı Selma Irmak, Anadolu ve Kürdistan halkları arasına tekçilik tohumu ekildiğini, ayrımcılık ekildiği için bugüne kadar ayrı olduğunu belirterek, "Sayın Öcalan, bizleri birleştirdi. Yüreklerimizi birleştirdi. Bizler de birbirimize yüzümüzü dönerek bu meclisi kurduk. Devletin ektiği ayrımcılığa rağmen devletsiz toplumu bu meclisle ifade ettik. HDK, faşizan uygulamaların, tekçiliğin panzehiridir. Bu nedenle devlet saldırıyor. Hergün ilk günkü gibi yeni dostlar edinmeye devam ediyoruz. Başarabiliriz" diye kaydetti. 

Kobanê örneğinde olduğu gibi halkların bir arada yaşayabileceğini ifade eden Irmak, "HDK ve DTK, Anadolu ve Kürdistan parlamentosu bunu başaracaktır. Yüz yıllık ayrımcılık politikalarına rağmen bunu başaracağız. 

KADER'İN ARKADAŞI: O HALKLARA CAN SUYU OLDu

Kader Ortakaya'nın arkadaşı Meral Çınar, Ortakaya'nın halkının özgürlük mücadelesine can suyu olduğunu ifade etti. Halkçı, demokratik Rojava Devrimi‘nin Türkiye'ye ışık tuttuğunu söyleyen Çınar, Rojava ve Gezi'nin birlikte büyümesi gerektiği bir süreçten geçtiklerini kaydetti. Suphi, Kader, Selahattin, Arîn'in yeni açılan tarihsel kapıdan ilk girenler olduğunu ve son olmayacaklarını vurgulayan Çınar, "Kader bize neyi anlatmaya çalışıyordu? Bunu anlamalıyız. Kürt Özgürlük Mücadelesi‘yle işçi sınıfının mücadelesinin ortaklığını anlatıyor. HDK içinde örgütlenecek bir ortak siyasi hattı işaret ediyor. Onlar bedenlerini bunun için siper ettiler. Bizler de bunu yaşatmalı ve yeşertmeliyiz. Bunu HDK içinde yapacağız Yeniden yapılanma sürecini bu gerçeklikle karşılamak durumundayız. Genç kadınlar olarak bizim bu sürece öncülük etmemiz gerekiyor. Onlara sözümüz var, tutalım, tutmak zorundayız" diye konuştu. 

ÖZGEN: AKP ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜ 2015 SEÇİMLERİNE KADAR GÖTÜRECEK

KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, emek ve demokrasi mücadelesinin ortaklığına dikkat çekerek, "AKP, faşizan biçimde saldırmaya devam ediyor. Kendisi dışında toplumun muhalif olan kesimine yaşam hakkı tanımıyor. AKP'nin adına çözüm dediği ama hiçbir çözüm adımı atılmadığı süreç müzakere evresine dönmek zorundadır. Zamana yayma ile çözümsüzlüğü dayatmak, faşizan, tekçi uygulamaları, milliyetçi yaklaşımları topluma empoze ederek düşmanca çatıştırma politikalarını öne çıkararak, 2015 seçimlerine yatırım yaptığını biliyoruz" dedi.

DANIŞ: AKP'NİN DOĞA KATLİAMINA KARŞI DİRENECEĞİZ

İstanbul Kent Savunması'ndan Timur Danış, Validebağ başta olmak üzere İstanbul'daki doğa katliamlarının kapitalist sistemin inşaat rantıyla gerçekleştirilmeye çalışıldığını söyledi. AKP'nin yaşam alanlarına, parklara, yeşil alanlarda gerçekleştirmeye çalıştığı politikalara karşı mücadelelerini sürdüreceklerini ifade etti. 

DOĞAN: ALEVİLER, DEVLETİN ALEVİSİ OLMAYACAK

Seyit Rıza'yı anarak konuşmasına başlayan PSAKD Genel Başkanı Müslüm Doğan, Aleviler olarak HDK bileşenleri içinde yer aldıklarını, sorunların çözümüne inandıklarını söyledi. Hükümetin Aleviliği devletleştirme, kendi Alevilerini yaratma konusunda siyasal İslam'ın devlet ideolojisi kurumlarının Alevi inancını kuşattığını belirten Doğan, Aleviler "devletin Alevisi olmayacağız" diyerek, direncini her alanda sergilediğini söyledi. 

UZUN: ROJAVA'YA EN ÇOK BİZ SAHİP ÇIKMALIYIZ

EHP Genel Başkanı Sibel Uzun, çözüm sürecinin başarıya ulaşmasının Kürt Özgürlük Hareketi sayesinde olacağını belirterek, AKP'nin 90'lar siyasetine dönmeye çalıştığını vurguladı. AKP'nin güvenlik siyasetinden hesap sorulacağını ifade eden Uzun, "Kobanê, AKP'nin oyununu bozmuştur. Vahşet yüzünü Afrin'e döndü. Dayanışmamızı büyütmek zorundayız. Bu mücadeleye en çok bizler sahip çıkmalıyız" diye ifade etti. 

HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, Kobanê'deki soykırımı kınayarak, "Biz inanıyoruz ki, Kobanê'deki mücadele kazanacaktır" dedi.

OLGAR: TÜRKİYE ERMENİ SOYKIRIMIYLA YÜZLEŞMELİ

Ermeniler adına konuşan Noray Olgar, soykırımı bilen halklardan olarak Rojava'da yaşamını yitirenleri selamladı. Türkiye'nin inkar ve imha politikalarında ısrar ettiğini kaydeden Olgar, halkların Türkleştirilmeye çalışıldığını vurguladı. Anadillerin "Vatandaş Türkçe konuş" gibi kampanyanlarla yasaklandığını kaydeden Olgar, cumhuriyet tarihi boyunca bu yönlü uygulanan politikaların günümüzde de sürdüğüne dikkat çekti. Olgar, devletin Ermeniler başta olmak üzere soykırımlarıyla yüzleşmesi ve özgür dilenmesi gerektiğinin altını çizdi. 

GÖRGÜN: İŞÇİ SINIFI İLE KÜRTLERİN TALEPLERİ AYNIDIR

DİSK Dev Maden-Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün, "Cinayetlerden katliamlara dönüşen ölümlü iş kazaları utanç verici bir seyir izliyor. Yapılması gerekenler belli. Ama hükümet ve sermayenin önlem diye toplu ölümlerde önümüze getirdikleri paketlerde hüsran ve kepazelik görüyoruz. İşçi sınıfıyla, Kürtlerin talepleri aynıdır. Bu koparıldı bugüne kadar. 3. yılına varan bu vücut, kuvvet, bu dağınıklığı ortadan kaldıran, birleştiren bir mücadele adımıdır. Sözümüz direniş ve mücadeledir" ifadelerinde bulundu. 

TÜRKDOĞAN: TEHLİKELERE RAĞMEN BARIŞ MÜCADELESİ SÜRECEK

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Dersim soykırımında yaşamını yitirenleri andı. Dersim'de yapılanın soykırım olduğunu vurgulayan Türkdoğan, hakikat komisyonuyla gerçeklerin açığa çıkarılmasının ardından devletin parlamentoda özür dilemesi gerektiğini söyledi. Barışa giden yolda kırılganlıklar yaşandığını belirten Türkdoğan, Ekim ayında bir anda devlet içindeki kontra ve paramiliter güçlerin açığa çıktığına dikkat çekti. MGK'nin aldığı kararların 90'ları anımsattığını söyleyen Türkdoğan, tehlikelere rağmen barışa giden yolda yılmadan mücadele edeceklerini ifade etti. 

Geçtiğimiz haftalarda saldırıya uğrayan HDP PM Üyesi Ahmet Karataş, Devrimci Aleviler Birliği, Ankara Vartolular Derneği ve Viranşehir Êzîdî Derneği de genel kurula mesaj gönderdi. Konukların konuşmalarıyla devam eden genel kurul, verilen öğle arasının ardından öğleden sonraki bölümde faaaliyet raporları görüşülecek. anf

Bu haber toplam 2675 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim