• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Zap Havzası Uleması Sonuç Bildirgesi

Zap Havzası Uleması Sonuç Bildirgesi
​Hakkari Üniversitesi Seyyid Taha İslami İlimler Uygulama ve Araştırma Merkezi ile DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı iş birliğinde 27-29 Nisan 2018 tarihleri arasında 1. Uluslararası Zap Havzası Uleması Sempozyumu düzenlendi.

Sempozyuma 181 yerli ve yabancı akademisyen katılarak 125 adet makale sunuldu. Sempozyum Hakkari  Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş 'in açılış konuşmasıyla başladı. 

Rektör Pakiş bugün Hakkari Üniversitesi ve Doğu Anadolu Projesi (DAP)’nin ortak etkinliği ile düzenlenen, dünya düşünce tarihine büyük bir miras olarak kalacak olan 1. Uluslararası Zap Havzası Uleması Sempozyumunu gerçekleştireceğiz dedi.

Pakiş,"Uluslararası Zap Havzası Sempozyumunun ana gayesi, tarih boyunca bu havzada oluşturulan kültür ve medeniyet kurumlarını ortaya çıkarmak, bu kurumlarda yetişmiş olan önemli şahsiyetleri tanımak, tanıtmak ve onların geleneğimiz ile düşünce dünyamıza olan katkılarını ve etkilerini tartışmaya açmaktır.

Bu bağlamda bölgede kurulmuş olan cami, medrese, tekke, kilise, manastır vb. dini ve ilmi merkezler, buralarda ortaya konulan dini, ilmi ve edebi çalışmalar ve bu gelenek içerisinde yetişmiş olan önemli dini, ilmi, edebi ve siyasi şahsiyetler gün yüzüne çıkarılmaya çalışılacaktır”şeklinde konuştu.

 Rektör Pakiş'in açılış konuşmasından sonra açılış konferansına geçildi. Sempozyum sunumları iki ayrı salonda Atatürk Kültür Merkezi ve Hakkâri Sanayi ve Ticaret Odası Konferans Salonu 27 oturum şeklinde sunuldu. 

-Zap Havzası Uleması Sonuç Bildirgesi

Sempozyumda genel olarak aşağıdaki konular ele alındı. "

1- Zap havzasında eğitim kurumlarının ortaya çıkması ve gelişim süreci

2- Zap havzası medrese geleneği ve ilmi tedrisat

3- Zap havzası medreselerinde yetişen ilim adamları

4- Zap havzası medreselerinde yapılan ilmi çalışmalar

5- Zap havzasında dini kültürün gelişmesinde ulemanın yeri

6- Zap havzasında tasavvuf geleneği 7- Zap havzasında bulunan önemli tasavvuf- tarikat merkezleri

8- Zap havzasında yetişmiş olan önemli mutasavvıflar 9- Zap havzasında tasavvufi kültürün gelişmesinde mutasavvıfların yeri

10- Zap havzasında sanat, edebiyat ve mimari

11- Zap havzasında edebi gelenek 12- Cumhuriyet dönemi sonrası Zap havzası dini, ilmi ve edebi gelenek

13- Cumhuriyet dönemi sonrası Zap havzasında yetişmiş önemli ve meşhur şahsiyetler

14- Bu havzaya ait olup Emevi, Abbasi, Selçuklu, Zengi, Eyyubi, Memluk ve Osmanlı dönemlerinde İslam âleminin değişik bölgelerinde ilmi faaliyetini devam ettiren âlimler

15- Zap havzasında Hıristiyanlık/ Nesturilik kurumlarının ortaya çıkışı ve gelişim seyri

16- Zap havzasında yetişmiş olan Nesturi bilginleri

17- Zap havzasında dini sözlü gelenek Sempozyum neticesinde Zap Havzası ile ilgili geniş bir veri tabanı oluşturulmuştur.

Sempozyumda sunulan 125 makale 1. Zap Havzası Uleması Sempozyumu bildiriler kitabı olarak yayımlanacak olup Üniversite ve Kütüphanelerin kullanımına sunulacaktır.

Bundan sonra geleneksel olarak devam ettirilmesi düşünülen Zap Havzası ile ilgili sempozyumların daha tematik ve derinlemesine olarak düzenlenmesi uygun görülmüştür" denildi. Hakkarihabertv,com
 

 

Bu haber toplam 2825 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim