• BIST 8988.07
  • Altın 2282.65
  • Dolar 32.2607
  • Euro 35.0338
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C

Zeydan Bakan Yıldırım’a medya ayrımcılığını sordu

Zeydan Bakan Yıldırım’a medya ayrımcılığını sordu
HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, Star haber genel yayın yönetmeni Nazlı Çelik'in Yüksekova da çektiği görüntüler, yerel medyaya yapılan baskı ve bazı medya gruplarına tanınan ayrıcalıkları soru önergesi ile meclis gündemine taşıdı.

6 Nisan 2016 günü Star haber genel yayın yönetmeni Nazlı Çelik sokağa çıkma yasağının olduğuHakkâri’nin Yüksekova ilçesine operasyonlardan görüntüler almak için gitmiştir. Görüntüler alan ve 7-8 Nisan 2016 günlerinde Star TV ana haber bülteninde servis eden Nazlı Çelik’e çok sayıda JÖH ve PÖH timlerinin eşlik ettiği görülüyor.

 İddia edilene göre çatışma süsü verilen bir yerde, çatışma yaşanıyormuş gibi güvenlik güçleri hareket etmekte ve adı geçen gazetecide bunu çekerek haber yapmıştır.

Operasyon süsü verilen yerde Türkiye halkları kanı üzerinden reyting oranlarını yükseltmek için bir evdebomba patlatılarak yerle bir edildiği görüntülerde de yansımaktadır. Dahası hiçbir milletvekili, STK temsilcisi, kanat önderi ve seçilmişe izin verilmemişken, bazı medya gruplarıyla spikerlere ayrıcalık tanınmasının kabul edilebilir hiçbir tarafı yoktur.

 Yerel medyanın sansür edildiği, ulusal çapta yayın yapan muhalif kanalların TÜRKSAT uydusundan çıkarıldığı, beğenilmeyen programların ekranlardan kaldırıldığı bir dönemde, Star, Show TV ve A haber kanalına tanınan bu ayrıcalığın toplumsal kutuplaştırmayı derinleştirme, yanlış bilgi ve beyanın servis etme üzerine kurulduğu hissiyatı güçlenmiştir.

Bir gazeteci, şiddeti özendirici, insani değerleri incitici, savaş kışkırtıcılığına araç olmamalı; aksine barışı, ulusların ve halkların kardeşliğini, eşitliğini savunmalıdır.

Bizler içinde bulunduğumuz karanlık günlerin hep birlikte dayanışma içinde atlatmamız gerektiğine inanalar olarak, toplumsal ahlak, vicdan ve etiğin hiçe sayıldığı, basın özgürlüğünün bazı gruplara ayrıcalık tanınarak sağlandığının görüldüğü, yerel medyanın tehdit edilerek susturulmaya çalışıldığı bu durumlardan kaçınılması gerektiğine inanıyoruz.

ZEYDAN BAKAN YILDIRIM’A SORULAR YÖNELTTİ

Milletvekili Zeydan Zeydan, Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım tarafından Anayasa’nın 98 inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’nci ve 99 uncu maddeleri gereğince cevaplandırması gerektiği soruları yöneltti.

Zeydan,”Belli medya grupları dışında kalan gazetecilerin, TV’lerin çekim ve görüntü almasına neden izin verilmemektedir?

Bir reyting haberi için evlerin bomba ile havaya uçurulması; toplumsal birlik, beraberlik ve barışın tesisini inşa etmek ile nasıl bağdaşmaktadır?

Görüntülerin çekilmesi, servis edilmesi hangi ihtiyaç ve gerekçeden kaynaklanmıştır?

Nazlı Çelik ve Star haber bültenine görüntülerin çekilmesi ve paylaşılması için hangi kurum ve kişiler izin vermiştir? Görüntülerin çekilmesine yönelik talep kimden olmuştur?

Milletvekili, STK temsilcisi, kanat önderi ve seçilmişlere görüntü almak ve şehrin durumunu gözetlemek için neden izin verilmemektedir?

Yerel medyaya uygulanan sansür, tehdit ve kapatmalar bakanlığınız bilgisi ve onayı doğrultusunda mı gelişmektedir?

Ulusal çapta yayın yapan muhalif kanallar ve gazetecilere başvuruları halinde görüntü alma ve servis etme imkânı verilecek midir?

Bazı yandaş medya gazetecilerinin daha önce yaşanan çatışmalı ortamdan dolayı askere gitmeyeceklerini (Rasim Ozan Kütahyalı) beyan etmelerine karşın, savaş kışkırtıcılığı yaparak Anadolu insanının fakir çocuklarını ölüme yollaması ikilemini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye halklarının kanı üzerinden reyting yapılması hangi ahlaki, etik ve vicdani durumla örtüşmektedir?

Çatışmalı ortamın olduğu yerlerde görüntüler çeken, servis eden DİHA muhabirleri ve gazeteciler neden tutuklanmaktadır?” dedi. Hakkarihabertv.com

Bu haber toplam 2998 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim