• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Zeydan: Yüksekova’lı esnafın sıkıntılarını meclise taşıdı

Zeydan: Yüksekova’lı esnafın sıkıntılarını meclise taşıdı
HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan,Yüksekova'da çatışmalı süreç başladığından beridir esnafın yaşadığı sıkıntılarla ilgili TBMM’ne soru önergesi verdi.

HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, Hakkâri valiliğinin 13 Mart 2016 tarihinde Yüksekova’da ilan ettiği sokağa çıkma yasaklarının getirdiği en büyük sıkıntılardan bir tanesi de ekonomi olduğunu söyledi.

Çok uzun bir süredir Yüksekova üzerinde uygulanan ablukalarda ticari işletmelerin iş yapamaması Yüksekova da ekonomiği durma noktasına getirildiğini söyleyen Zeydan, çatışmalı ortamın başlaması hem toplumsal olarak hem de ekonomik olarak ticari işletme ve şirketlerde mağduriyet yaratmıştır dedi.

Esnafların kredilerini ödeyememesi, bazı şirketlerin iflas etmesi, halkın SSK ve BAĞ-KUR primlerini ödeyememesi maddi kayıpların olmasına neden olduğunu ifade eden Zeydan, Yüksekova’nın coğrafi konumu bakımından İpekyolu’nun üzerinde olması, Esendere ile Derecik beldeleri ve Şemdinli ilçelerinde de maddi olarak ciddi sıkıntılar yaşattığını dile getirdi.

İpekyolu’nun kapalı olmasından dolayı ticari işletme ve yöre halkının ihtiyacı olanmalları alamamasına neden olduğunu da anlatan Zeydan, çevre illerden Yüksekova, Şemdinli ilçeleri ile Esendere ve Derecik beldelerine mal sevkini yapılamaması hem alıcı hem satıcının da büyük mağduriyet yaşadığını belirtti.

BİRÇOK ESNAF VE ŞİRKET İFLAS ETTİ

Çatışmalı ortam başladığından beridir esnaflar banka kredilerini, çeklerini ve senetlerini ödeyemeyecek duruma gelmiş, birçok esnaf ve şirket iflas ettiğini söyleyen Zeydan, baharın gelişiyle beraber tarımsal çalışmaların yoğunluk kazandığı ilçelerimizde, beldelerde ve köylerde uygulanan abluka yüzünden her türlü üretim durmuştur dedi.

ZEYDAN TBMM’NE VERDİĞİ SORU ÖNERGESİNDE

 

Ticari işletme ve şirketlerin banka kredileri, çekleri ve senetlerinde yeni bir yapılanmaya yapılacak mıdır?

Yüksekova ve Şemdinli ilçeleri ile Esendere, Derecik beldelerine giden ipek yolunun ve alternatif yolların kapatılmasıyla halk üzerinde ekonomik ambargo mu uygulanıyor?

Bakanlığınızın Yüksekova ve Şemdinli bölgesine yönelik ekonomik faaliyetlerin düzeltilmesiyle geliştirilmesine yönelik hedef ve programları var mıdır? Varsa nasıl bir yol izleyeceksiniz?

İflas eden şirket ve ticari işletmelerin yeniden çalışabilir düzeye getirilmesine yönelik hibe çalışmalarınız olacak mıdır?

Tarımsal faaliyetlerin başladığı ilçemizde ihtiyaç olan mamuller nasıl tedarik edilecektir?

25 Temmuz 2015 tarihinden itibaren Yüksekova’da kaç tane Ticari işletme ve şirket kapanmıştır? Kapanan ticari işletme ve şirketlerin nedenleri dağılımı nasıldır?

Halkın yaşamını sürdürebilmesi için karşılanması zorunlu olan ihtiyaçlar doğrudan veya dolaylı olarak nasıl karşılanacaktır?

SSK ve BAĞ-KUR primlerinin ödenememesinden kaynaklı çıkacak sorunların aşılabilmesi için plan ve programınız var mıdır? Varsa nasıl bir yol izlenecektir?

Hakkâri ilinde 25 Temmuz 2015 tarihinden sonra, sınır kapıları dâhil ithalat ve ihracat dağılımı nasıldır?”

Yukarıdaki soru önergesini Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş tarafından Anayasa’nın 98 inci ve TBMM İçtüzüğünün 96 ncı ve 99 uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını istiyorum” dedi. Hakkarihabertv.com

Bu haber toplam 3942 defa okunmuştur
  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim