• BIST 9079.97
  • Altın 2302.998
  • Dolar 32.3201
  • Euro 35.1053
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Zozani "Askeri hareketliliği sordu"

Zozani "Askeri hareketliliği sordu"
Hakkari HDP Milletvekili Adil Zozani Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'a son yıllarda il ve ilçelerde yaşanan askeri hareketliliği soru önergesi verdi.

Milletvekili Adil Zozani Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'a il ve ilçelerde yaşanan askeri hareketlilik ile ilgili soru öngergesi verdi. Zozani Bakan Yılmaz'a Demokratik çözüm ve barış sürecinin ‘21 Mart 2013 Tarihi Newroz’u ile fiilen somutlaştığı günden bu yana, halkın barışa olan umudu artmış;

Ancak hükümetin bu süre zarfında sorumluluklarını yerine getirmeyen tutumu, güvenlik odaklı yaklaşımlarının devam etmesi, askeri sevkiyat hazırlıkları, kalekol yapımları ile bölgede yakın zamanda çokça görülen güvenlik görevlilerin 90’ları aratmayan baskıları ve provokasyonları ile bölge halkında, barışa ve çözüme dair umutlar önemli ölçüde zedelenmiştir dedi.

Soru öngersenini devamında,".Özellikle Yüksekova odaklı görülen provokasyonlar, halkın üzerindeki polis ve asker baskısı, son dönemlerde Hakkâri ve ilçelerindeki askeri hareketlilik ile daha da büyük kaygılara sebebiyet vermektedir. Yakın zamanda diğer illerden Hakkâri kent merkezi ve ilçelerine çokça askeri sevkiyat yapıldığı, zırhlı askeri araçların konvoy halinde kente ve ilçelere girdiği görülmüştür.

Halk üzerinde kolluk güçlerinin baskısının yoğun olduğu bir dönemde, böylesi askeri hareketlilik barışa odaklanmayı ve umut etmeyi gölgelemekte ve halkta geçmiş dönemlere dönmeye dair ciddi endişelere yol açmaktadır. En son Yüksekova kent merkezinde, askeri konvoyun geçişi, özellikle öğlen vakti, okulların da dağılma saatine denk getirilerek provokasyona sebebiyet vermektedir.

Bu bağlamda;Hakkâri ve ilçelerinde, özellikle Yüksekova’da; halk üzerinde, bir süredir asker ve polislerin yarattığı baskı ve şiddet bir talimat gereği midir? Eğer bu baskılar, Bakanlığınız ve Hükümet tarafından bir talimat şeklinde değilse, adeta 90’ları anımsatan bu baskı ve provokasyonları güvenlik güçleri, kimden aldığı yetki ve hangi saik ile yapmaktadır?

Bölgede yaşanan bu gerilim ve provokasyon ortamının, barış sürecinin ruhuna ters düşmesi ve halkta yarattığı olumsuz algıyı değiştirmek adına, Bakanlık olarak ilgili kurumlarınıza bir talimat göndermeyi düşünmekte misiniz? Son dönemlerde gözlemlenen askeri yığınağın arttırılmasının sebebi nedir?

Askeri yığınaktaki artış, kamuoyunda devletin güvenlikçi politikalara dönüşü olarak yorumlanmaktadır. Bu da sürmekte olan demokratik çözüm ve barış sürecini, istenen sonuca ulaşmasında engel oluşturduğu kaygısını arttırmaktadır. Durum böyleyken, yoğunlaşan askeri hareketlilik ve güvenlik görevlilerinin provokasyona sebebiyet veren tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklinde sorular sordu. Hakkarihabertv.com

 

Bu haber toplam 2278 defa okunmuştur
  • Yorumlar 5
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim