• BIST 9693.46
  • Altın 2508.306
  • Dolar 32.5811
  • Euro 34.833
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C

Zozani. TBMM'de hükümete yüklendi

Zozani. TBMM'de hükümete yüklendi
HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, TBMM’deki konuşmasında Sınır ticareti ve sınır kapısı konuları ve geçtiğimiz günlerde Rubarokta askerlerce öldürülen vatandaşın durumunu gündeme getirdi.

TBMM’de birçok konuya  açıklık getiren Adil Zozani hükümete yüklendi.  Zozani,”Biz buradan ifade ettik, Hükûmete defalarca öneride bulunduk, dedik ki: Eğer sınır ticaretini kayıt altına almak istiyor iseniz -ki siz kaçakçılık olarak değerlendiriyorsunuz o bizim nezdimizde kaçakçılık değildir.

Çünkü Roboski köyüyle öbür taraftaki Merve köyü arasındaki 5 kilometre mesafedeki amca oğulları, dayı yeğen karşılıklı iki köyde yaşıyorlar. Hasbelkader birisi Irak sınırları içerisinde bırakılmış, birisi Türkiye sınırları içerisinde bırakılmış.


Haberin Videosunu Görmek İçin Tıklayın


O iki köy arasındaki ticari alışverişin "kaçakçılık" olarak addedilmesini biz hakaret olarak kabul ettiğimizi daha önce buradan ifade ettik. İnsanlar orada o ticari alışverişini yapacaklar, isteseniz de yapacaklar istemeseniz de yapacaklar. Çünkü siz onların iradesine rağmen onların iki köyü arasında, hatta iki evi arasında bir sınır çekmişsiniz”

“ROBOSKİ GREÇEKLİĞİ”

Roboski'ye gittim ama bildiğiniz yerlerden örnekler vereyim. Mesela Mardin Şenyurt, Derbesiye'den örnek vereyim: İki ev arası tren hattı geçiyor. Şu ses tonuyla sınırın bu yakasında konuşursanız sınırın öbür yakasındaki insanın rahatlıkla duyacağı ve size karşılık vereceği bir mesafeden söz ediyoruz.

Bu mesafede birbirinden uzaklaştırdığınız, ayrıştırdığınız insanların birbirleriyle temasını gayrimeşru göstermeniz sadece sizi avutur, bunun dışında bir şeye yaramaz, gerçekçi değil.

“İNSAN ÖLDÜRMEK HÜKÜMETİN KOLAYINA GELİYOR”

Önerilerimiz oldu bu konuda, defalarca önerilerimiz oldu. Dedik ki: Siz gerçekten, bu konuda, bu insani münasebetlerin, ticari alışverişlerin kayıt altına alınmasını arzu ediyorsanız mevzuatımızda iki yöntem vardır, iki yol vardır. Yeni bir yasa yapmaya gerek yok, mevcut yasaları işleterek çözüm bulabiliriz.

Nedir? Mevzuatımızda "sınır ticaret karnesi" diye bir şey vardır. Sınır boylarındaki köylerde, yerleşim yerlerine, insanlara sınır ticaret karnesi vererek sorunun önüne geçebilirsiniz. Onların o münasebetini de kayıt altına almış olursunuz ticari münasebetini.

Yok, bunu benimsemiyorsanız mevzuatımızda yine yeri bulunan serbest ticaret bölgesi uygulamasına geçilebilir. Bu ikisinden birini yapın, bu sorunu çözün ama ısrarla buna yanaşmayan bir Hükûmet var çünkü insan öldürmek hükûmetlerin her zaman kolayına gelmiştir.

“26 YAŞINDAKİ BİR VATANDAŞIMIZ KAPISININ ÖNÜNDE ÖLDÜRÜLDÜ”

En son, Şemdinli Derecik'te bir köylü -bakın, burada fotoğrafını sizinle paylaşacağım- önce dizinden jandarma kurşunuyla yaralanıyor. Bu vatandaş Necdet Yaman, 26 yaşında bir vatandaş, kendi köyünde, evinin kapısında jandarma kurşunuyla yaralanıyor, geç tıbbi müdahale sebebiyle kan kaybından öldü.

Sebebi ne? Evlerinin kapısına jandarma noktası kurulmuş ki sınır ticaretini engellesin. Kadınlar, çocuklar evinden çıkamıyor, çıktığı zaman askerle göz göze geliyor. İnsanlar buna itiraz etti, "Asker noktasını kapımıza kurmayın." dediler. Bu köyde çıkan arbedede bir jandarma kurşunuyla bir vatandaş daha geçen ay yaşamını yitirdi. Son örnektir ama daha öncesine ait pek çok örnek verebilirim.

“KAĞIT ÜZERİNDE SINIR KAPILARIMIZ VAR”

Şimdi, bu Derecik meselesi çok önemlidir. Esasında, şu anda Derecik'te, bu tartışmaların, çatışmaların yaşandığı yerde Hükûmete göre bir sınır kapısı var, Derecik Sınır Kapısı var ama sadece var, kâğıt üstünde var. Kapı diye bir şey yok, hiçbir şey yok ama Hükûmet ilan etmiş, orada sınır kapısı açtığını ilan etmiş, değil bir defa, tam dört defa ilan etmiş. En son ilan geçen yaz aylarında o zaman Başbakandı.

Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldı ama Sayın Erdoğan'ın daha önce bir ilanı daha var Mayıs 2011'de,45Yüksekova'da halka hitap ediyor, diyor ki: "Müjdeler olsun, Derecik Sınır Kapısını açtık." Bugün de gitseniz Derecik'te sınır kapısı diye bir şey yok ama Hükûmet oraya bir sınır kapısı açmış. Üzümlü'ye bir sınır kapısı açmış.

Seçimler yaklaştı, artık Hükûmet sözcüleri oraya gittikleri zaman sürekli telaffuz edecekler. Zannediyorlar ki Türkiye kamuoyu Derecik'e uzak, sadece kendileri kâğıt üzerinde bir ilan yaptıkları zaman açılmış varsayılacak, kimse orayı ifşa etmeyecek. Aynı şekilde Üzümlü Sınır Kapısı, açılmış gibi görünüyor.

Oraya bir bina da yapılmış, Üzümlü'ye bir bina da yapılmış. Karşı tarafta Irak Kürdistan Federal Bölgesi Hükûmeti de iki valilik arasında imzalanan protokole göre sınır kapısının açılışını bir törenle gerçekleştirmişler ama bu çok becerikli Hükûmet ve bakanlık, tam üç aydır buraya bir memur gönderemedi.

Buraya, tam üç aydır uğraşıyoruz, üç aydır orada bekleyecek bir memur gönderemedi. Bakana söyledik, defalarca söyledik, Sayın Canikli'yle konuştuk: "Ya sınır kapısı açtınız, bina kurdunuz oraya. Bir memur gönderin." "Efendim biz bir müdür atadık ama müdür gitmiyor." "Ee ne yapacaksınız?" "Müdürün istifasını isteyeceğim gitmezse."

Yöntem bu, çözüm bu. O zaman oraya ne diye sınır kapısı açtınız ya da açtığınızı söylüyorsunuz? Yarın öbür gün biraz daha sıkışırsa Hükûmet "Efendim, oradaki yatırımı birileri engelliyor." diyecektir. "Birileri orada sınır kapısının açılmasını istemiyor." diyecektir.

“AK PARTİ’YE OY VEREN BİR KESİM KORUCU”

Güzergâh gösterdik, Hükûmete dedik ki: "Vatandaşın günlük olarak kullandığı güzergâhı siz esas alırsanız -vatandaş sizden daha iyi biliyor orayı- sadece bir köprü yapmış olursunuz Derecik'te, sınır kapısını da açmış olursunuz.

Ama, gitmişler, AK PARTİ'ye oy veren bir kesim korucu köylerinden yolu dolaştırarak 1 kilometrelik yolu 15 kilometreye çıkarmışlar.ADİL ZOZANİ  Bütün korucu köylerinden yol geçirmeye çalışacaklar. Maksat kapı değil, oradaki 3-5 oyu -ki sadece o kadar kalmış, Allah'ın izniyle 7 Haziranda onları da ikna edeceğiz, sizlerden onları da koparacağız- o 3-5 köyü ikna etmek için 15 kilometre yolu dolandırıyorlar” şeklinde konuştu. Hakkarihabertv.com

Bu haber toplam 3434 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim